Hälsa och förebyggande åtgärder

Checklista för att köpa nya glasögon

Glasögon för nära och långa avstånd, progressiva glasögon, sportglasögon, läsglasögon eller glasögon för arbetsplatsen: Vad behöver du veta?

20 september 2022

Vad är viktigt när du köper ett par nya glasögon? Vad behöver du veta? Vilka misstag kan du undvika och hur kan du ytterligare förbättra glädjen av dina nya glasögon? SE BÄTTRE med en omfattande checklista för att köpa glasögon: glasögon för nära och långa avstånd, progressiva glasögon, sportglasögon, läsglasögon eller glasögon för arbetsplatsen.

 • Checklista för att köpa nya glasögon

Innan du köper ditt nästa par glasögon - vad behöver du veta om att köpa glasögon?

Det viktigaste med att köpa ett par nya glasögon är att hitta en optiker som har gott om tid för dig och ger dig detaljerad information och råd. Glasögon är något mycket personligt och unikt i ditt dagliga liv som bör vara perfekt anpassade till dig och din livsstil. Dessutom finns det många olika faktorer som påverkar hur väl du faktiskt ser med dina nya glasögon. Därför är det ännu viktigare att ha ett omfattande samråd, med frågor och svar, med din optiker, samt ett optimalt refraktionstest med yrkeskunnig omsorg utan brådska. Du ska känna sig avslappnad och bekväm under refraktionstestet. Till exempel bör syn- och refraktionstester inte utföras när du lider av hösnuva med associerad ögonirritation eller migrän. Fel som gjorts under ögon- och brytningsundersökningen kan inte korrigeras i de färdiga glasögonen, och kan leda till minskad visuell komfort och en synkorrigering som är långt ifrån perfekt. I värsta fall kan resultatet bli intolerans för bäraren. Så låt detta viktiga steg ta den tid som krävs, och insistera på att din optiker också gör det.

Oavsett vilken typ av glasögon du köper, är följande punkter avgörande när du gör ditt val:

 • Vilket syfte har de nya glasögonen?
 • Beskriv i detalj de förhållanden under vilka du kommer att bära dina glasögon, både professionellt och privat.
 • Har du några sjukdomar som kan påverka dina ögon?
 • Vad gillade och ogillade du med dina gamla glasögon?
 • Vilken ytbehandling på glasen kan vara lämplig?

Utgångspunkten är att fastställa rätt glas. Det är också viktigt att komma ihåg att

 • De bågar du väljer ska matcha din personliga stil, men också vara lämpliga för dina synbehov.
 • Ta reda på vilka glasmaterial och vilken glasstyrka som är bäst för dig. Detta kommer att göra dina glasögon mer bekväma att bära, erbjuda bättre funktionalitet och ha kosmetiska fördelar.
 • Kontakta din optiker angående glasförbättringar såsom antireflexbehandling, hårda beläggningar, Clean Coat, färgade glas och filter. Dessa erbjuder ytterligare funktionalitet och skydd och kan hjälpa till att anpassa dina glasögon ännu mer för dina specifika behov.

Vad är viktigt när du väljer bågar?

Förutom glasen är bågarna mycket viktiga. Men när du testar olika bågar finns det mer att överväga än bara ditt utseende. Hur de passar är oerhört viktigt för deras långsiktiga slitstyrka och komfort. Bågarna måste passa ditt ansikte ordentligt - du ska inte känna något tryck på kontaktpunkterna, såsom bakom örat eller på näsan. Optikern bör anpassa sidorna till formen på ditt ansikte så att du inte känner något tryck på tinningarna, även när du bär dina glasögon under längre perioder. Optimalt anpassade skalmar skapar endast en svag dragning bakom örat vilket förhindrar att glasögonens vikt trycker på näsan. Den gyllene regeln är att dina glasögon passar perfekt när du inte ens märker att du bär dem.

Bågarna är optimalt placerade när dina ögonbryn är antingen över eller direkt bakom den övre kanten på bågarna. Detta säkerställer bästa syn, eftersom vyn inte försämras av skalmarna eller glasen. Var försiktig när du väljer storleken på dina bågar: En idealisk storlek bestäms av avståndet mellan ögonen och storleken på dina ögonhålor. Dock bör bågarna inte vara mycket bredare än ditt ansikte och ska aldrig röra dina kindben. Annars kommer glasen att imma, och du kan få tryckpunkter i ansiktet. Större bågar är trendiga just nu och erbjuder ett bekvämt seende och god slitstyrka.

Tips för att välja rätt glasögonglas

 • Om detta är ditt första par glasögon, be din optiker att i detalj förklara de olika typerna av glas. För höga styrkor, kan höga indexmaterial vara den bästa lösningen för att minimera vikten och tjockleken på glasen.
  När linserna har fastställts med hjälp av provbågarna i brytningsrummet, bör du ta dig tid, särskilt om du köper glasögon för första gången, att titta igenom de valda glasen en stund, att gå igenom rummet medan du bär dem, och kanske läsa en text på normalt läsavstånd.

  Glasförbättringar såsom antireflexbehandling, hårda ytbehandlingar, Clean Coat för att underlätta rengöring etc. är också viktiga faktorer att överväga. Din optiker kommer att förklara alternativen för dig. Glasögonens användningsområden - för vardagsbruk, som en extra uppsättning av glasögon eller bara för specifika tillfällen - är särskilt viktigt. Glasögonens ytbehandling kan spela en mycket speciell roll, till exempel om du ofta bländas av solen eller av mötande fordons strålkastare. Kanske glasögon med glas som mörknar skulle vara den bästa lösningen för dig.

  Om du redan är van vid att bära glasögon, ska du passa på att diskutera i detalj med din optiker vad du särskilt gillade med dina gamla glasögon och vad du inte var så nöjd med. Små detaljer kan vara mycket viktiga i detta avseende och göra synen med glasögon mycket mer avslappnad och bekväm. Glasteknik och ytbehandlingar genomgår också kontinuerliga förbättringar.

  Friends Chef Cook Cooking Concept

  Läsglasögon är de första glasögonen för många människor. I allmänhet skiljer man mellan två olika typer: Normala läsglasögon med konventionella bågar och halvbåge- eller halvmåneglasögon. Med halvbågeglasögon kan du se genom glasen när du sänker blicken, och se normalt när du lyfter blicken ovanför glasen. För båda versionerna, är det normala läsavståndet (dvs avståndet mellan ögonen och en bok eller en e-boksläsare) och avståndet mellan ögonen viktiga faktorer för att bestämma den optimala glasstyrkan. Det kan vara bra att göra några anteckningar hemma i vardagliga situationer innan ögonundersökningen, t.ex. hur långt från mitt ansikte håller jag min mobiltelefon eller bok för att läsa medan jag sitter ned, och hur långt är avståndet när jag ligger ner? Vad är avståndet mellan mina ögon och min laptopskärm? Visste du till exempel att  du håller din smartphone närmare ögonen  än en bok när du läser? Denna värdefulla information hjälper din optiker att optimera dina läsglasögon för dina synvanor.

 • Även om progressiva glas är mycket vanliga idag, är de små optiska mästerverk. Målet är att skapa glasögon som gör att du kan se som om du hade din ursprungliga goda syn utan glasögon. Således måste flera synlösningar integreras i ett enda glas, smidigt och optimalt, för att säkerställa bästa möjliga samverkan mellan ögonen. Detta är en optisk utmaning som kräver stor kompetens, fördjupad kunskap i matematik och exakt kunskap om varje enskild glasögonbärare.

  A man with glasses talking on mobile phone

  En särskild metod används för att tillverka progressiva glas. Vid slipning av glasytan, integreras olika funktioner i ett och samma glas - för närseende, långseende och övergångsområdet. Dessutom bör progressiva glas inte bara underlätta ett skarpt fokuserat seende när du tittar rakt fram genom dem, men också när du tittar åt endera sidan eller uppåt och nedåt. Alla dessa små ytor skall vara optimalt anpassade till varandra och minutiöst beräknade. Således kan din optiker ge många olika kvalitetsnivåer och grader av anpassning som du kan välja mellan. Be din optiker att förse dig med detaljerade råd, så att du kan vänja dig vid dina nya glasögon snabbt och glädjas av ett naturligt seende.

  Som regel bör bågarna för progressiva glas inte vara för små, eftersom det inte ger tillräckligt med utrymme för de olika synzonerna. Dessutom bör optikern inte vänta med att anpassa dina progressiva glas tills du hämtar dem. En exakt centrering av glasen i de nya bågarna är av avgörande betydelse. Även om anpassningen endast skulle vara några millimeter fel, kan detta räcka för att orsaka nacksmärta och huvudvärk eller kan hindra dig från att dra full nytta av de progressiva glasen.

 • Young female architect with glasses working on blueprint

  När det gäller läsglasögon, är avståndet mellan glasen och det föremål som betraktas mycket viktigt för glasögon som används på arbetsplatsen. I detta sammanhang kallas detta ”arbetsavståndet”. Så innan du köper glasögon för ditt arbete, måste du ta reda på olika avstånd för seende som du behöver: Hur långt bort från skärmen sitter jag normalt? På vilket avstånd håller jag föremål i handen som måste tolkas?

  Och det är inte allt.  Har du ofta möten med kollegor eller kunder och behöver kunna skifta fokus enkelt och bekvämt vid olika visningsavstånd? Är glas av plast eller glas bättre för mina behov?

  Särskilt på jobbet måste du kunna se ordentligt och bekvämt, och kunna fokusera snabbt på de olika synavstånden. Glas kan hjälpa dig att göra detta om du berättar för din optiker exakt vad du behöver. Det kan vara lämpligt att i vissa fall använda speciella arbetsglasögon i stället för dina vardagliga glasögon.

 • Running woman

  Exakt var du kommer att bära dina nya sportglasögon spelar en central roll i valet av optimala sportglasögon: för vilken typ av sport och i vilka situationer kommer du att bära dina glasögon? Till exempel bör cykelglasögon ge korrekt UV-skydd samt ett effektivt skydd mot vind, exempelvis genom bågarnas storlek och böjning. Glasögon med polariserande glas ger optimalt skydd mot reflexer och är en utmärkt lösning vid ständiga förändringar mellan ljus och skugga.

  För att förhindra onödiga överraskningar bör alla sportentusiaster som bär hjälm alltid ta med sig hjälmen till optikern. För skidåkare, å andra sidan, kan ett andra par glasögon som passar under skidglasögonen vara ett bra alternativ till kontaktlinser. I dessa fall rekommenderas en antistatisk beläggning för att förhindra imma, eller så kan du få dina skidglasögon gjorda med din glasstyrka eller få ett "clip-on" som passar över dem.

Efter köpet - passar dina glasögon verkligen perfekt?

Äntligen - du kan hämta ut dina nya glasögon! Nu bör optikern kontrollera följande igen:

 • Hur bra är din syn med dina nya glasögon?
 • Är glasen och bågarna optimalt anpassade?
 • Är tilläggen funktionella och lämpliga (ytbehandlingar, färg etc.)?
 • När det gäller progressiva glas: Är centreringen perfekt? Fungerar de individuella synzonerna för dig? Brådska inte utan gå runt i rummet i flera minuter med dina nya progressiva glas.

Du bör också kontrollera att glasen är ordentligt monterade i bågarna. Behöver optikern göra några justeringar? Detsamma gäller när kanterna på glasen är för tydligt synbara framifrån eller om glasögonen trycker för mycket på näsan eller bakom öronen.

Den gyllene regeln är:  Prata med din optiker - han eller hon är mer än villig att hjälpa dig. Och om du senare har några problem med dina glasögon, gå tillbaka till din optiker. Kom ihåg: även om det kan ta lite tid att vänja sig vid de nya glasögonen ska de kännas bra, och din syn ska alltid vara så skarp och klar som möjligt!


Dela denna artikel