Sport och fritid

De perfekta glasögonen för golfare

Nyckeln till bättre handikapp

16 oktober 2021
  • De perfekta glasögonen för golfare

Solens bländande strålar, ojämnheter i greenen, täta växlingar mellan ljus och skugga och hårda kontraster. På golfbanan finns det många utmaningar som vanliga glasögon och solglasögon inte klarar av. Vill du få perfekt syn och ditt drömhandikapp behöver du de rätta glasögonen med professionellt anpassade glas. Men vilka slags glasögon är det golfare behöver egentligen?

Vilka egenskaper är viktigast att tänka på när man som golfare väljer sina glas och bågar?

En typisk situation på golfbanan: det bländande solskenet gör det svårt att följa bollen. Traditionella solglasögon räcker helt enkelt inte till eftersom de inte bara förmörkar men också minskar kontrasterna. Nu finns det en lösning på det här problemet: specialglasögon som är speciellt utformade för dessa utmaningar. Golfglasögon ska allra helst ha stora omslutande sportglas och lagom kupade bågar. Det är bara den här typen av glas som uppfyller ögonens behov under golfrundan och som ger fullständigt UV-skydd.

Det finns flera glasögon på marknaden som sägs vara "särskilt" utformade för golf. Men de har inte anpassats efter varje enskild användares behov. Du kan inte dra nytta av din fulla potentiella syn på golfbanan och då blir ditt handikapp lidande. Man kan bara få perfekt syn om glasen skräddarsys till varje golfarens personliga behov. Även om du behöver glas med höga styrkor kan rätt glas från ZEISS få bort all perifer suddighet hos dina glas, så att du kan njuta av utmärkt och störningsfri syn. 90 procent av våra rörelser koordineras först och främst av ögonen. Problem med muskelvärk, spänningar i nacken och den fruktade "golfarmbågen" kan orsakas av dålig syn. Professionellt anpassade glas kan få alla de här irriterande problemen att försvinna.

Desto lättare båge, desto bättre.Moderna bågmaterial, som exempelvis titan, gör att vi kan tillverka extremt lätta glasögon. De är inte bara bekväma men ger också en bättre allmän passform eftersom lättare bågar inte glider ner på näsan lika ofta som tyngre bågar kan göra. Halvgarnityr med stora glas är idealet eftersom de erbjuder största möjliga synfält. Små glas passar mindre bra eftersom man lätt kan titta ut över kanten på glasen. Golfare måste hela tiden flytta blicken från himlen till greenen. Detta innebär förstås konstanta huvudrörelser, vilket leder till trötthet och därigenom påverkas dina resultat.

Nyanstips: Nyanser i ljust till mörkt lila eller gul-orange har visat sig vara de bästa lösningarna för den bästa kontrasten på gröna ytor. De är inte bara bekväma för din syn utan är också praktiska. De optimerar djupseendet och gör konturerna i greenen tydligare. Du kan då lättare se ojämnheter i greenen och därmed bedöma banan lättare. Du slipper otrevliga överraskningar och färre puttar kommer att missa hålet. Allt kan ses. Det här bara en anledning till att erfarna golfare sätter så stort värde på specialanpassade golfglasögon.

Knivskarp syn för golfspel

Knivskarp syn för golfspel

Med professionellt anpassade golfglasögon slipper du oroa dig för att bollen försvinner i ingenstans. Du kan följa banan exakt och precis från drive till landning. Plötsligt kan du se flaggan på andra änden av banan klart och tydligt, vilket är ett absolut måste för att du alltid ska kunna spela på topp. Till och med små defekter i synen kan försämra koordinationen mellan ögon och kroppsdelar och plötsligt flyger bollen åt ett annat håll än planerat. Vikten av att ha perfekt syn som golfare är tydlig redan från spelets början. Om du bedömer avståndet till hålet fel så blir till och med det bästa slaget värdelöst. Behovet av att konstant växla mellan distanser är annars en annan vanlig förekomst i golfen. Du byter från långt avstånd till mellanlångt till nära och tillbaka igen. Med osynliga övergångar mellan olika synfält kan enskilt anpassade glasögon garantera en golfare perfekt syn på alla avstånd, från hål till resultatkort, från medspelarna till hela golfbanan. Vad är väl bättre än ett enda par glasögon för alla avstånd?

Vilka är de bästa ytbehandlingarna för golfglasögon

Ett integrerat polariseringsfilter är oumbärligt i ett par golfglasögon. Den här ytbehandlingen kan i stort sett ta bort alla distraherande speglingar och bländningar som kan uppstå när solen reflekteras i ytor som gräsmattor, vatten eller, även om det inte gäller just golf, snö.

Antireflexbehandlingar kan erbjuda golfare ytterligare klarhet: tillsammans med ett polariseringsfilter får du bästa möjliga transparens och felfri syn. Dessa gör också att dina golfglasögon ser bättre ut, förhindrar "fönstereffekten" och gör dina ögon synligare. Beprövade tillval som hårda ytbehandlingar med skydd mot repor eller antistatiska, smutsavvisande ytbehandlingar kan också vara lämpliga och ger dig dessutom en annan fördel i att du inte behöver rengöra glasögonen lika ofta.

Observera: Det är förstås mycket viktigt att ha 100 % UV-skydd på golfbanan med tanke på det starka solsken som du ofta utsätts för.

Vilka fördelar får man på greenen med progressiva glas?

Till skillnad från många andra situationer i livet skulle de flesta experter avråda från att använda progressiva glas när man spelar golf. De två viktigaste avstånden i golf behandlas inte ordentligt av progressiva glas. Dessa är avstånden till bollen vid driven och putten, alltså när bollen är på greenen och inte i luften. Hos traditionella progressiva glas blir de här avstånden suddiga och störda. Resultatet blir felträffar som kanske inte hade hänt med rätt glas. Kontakta din optiker för att få veta mer om enskilt anpassade golfglasögon.

Högsta skydd för högsta poäng

Solglasögon med ZEISS ProGolf® solskyddsglas är det bästa valet för alla golfare, inte bara för proffsen. Den avgörande fördelen framför vanliga solglasögon är att de inte bara förmörkar synen utan också erbjuder fantastisk kontrast genom selektiv absorbering. På så sätt får du förstklassig och bekväm syn även i konstant växlande ljusförhållanden och är idealiskt när du behöver hitta de där oberäkneliga men otydliga ojämnheterna i greenen. Och det är inte de enda fördelarna! Som standard ingår 100 % UV-skydd, en hård ytbehandling för större reptålighet och en högkvalitativ antireflexbehandling och allt detta kommer i ett mycket lätt plastglas med hög tålighet. Allt i en - en för alla! Enkla nyanser (med 40 procent absorbering) eller tonade nyanser (från 75 till 25 procent absorbering) för ännu bättre bländskydd.

Det första steget mot anpassade glas för golfare

Som med alla bra glasögon har golfglasögonen sin början hos ett proffs, nämligen din optiker. Han eller hon undersöker dina ögon grundligt, gör alla nödvändiga mätningar och den analys som behövs för att ta fram din personliga synprofil. För att resultaten ska bli så exakta som möjligt bör mätningarna också göras när du håller golfklubban i ställningarna du brukar använda under putt eller drive. Din huvudform, naturliga hållning och golfklubbans längd är faktorer som kan hjälpa optikern att hitta det rätta glaset för just dig. Golfklubba hos optikern? Det kanske låter konstigt, men det är det enda sättet att se till att golfglasögonen är optimalt anpassade till användaren och de speciella synvillkoren på golfbanan.    


Dela denna artikel