Livsstil och mode

Avståndsglasögon och läsglasögon

Vad bör man tänka på när man väljer enstyrkeglas?

16 oktober 2021
 • Avståndsglasögon och läsglasögon

Det vanligaste sättet att förbättra synen är att använda läs- eller avståndsglasögon. Men varför är dessa enstyrkeglas så speciella? Och vad bör man tänka på för att hitta det optimala paret?

Enstyrkeglas – de vanligaste glasögonglasen

Enstyrkeglas är glasögonglas med endast en dioptrisk styrka i hela glaset. De kan användas för att korrigera dålig syn på nära håll eller på avstånd, vilket innebär att enstyrkeglas utgör själva grunden till både avståndsglasögon och läsglasögon. Samtidigt som de erbjuder olika styrkor skiljer sig dessa båda populära typer av glasögon även till sitt utseende: enstyrkeglas för översynta användare är något tjockare i mitten av glaset, medan enstyrkeglas för närsynta är lite tjockare i kanterna.

Vilken styrka du än behöver kan ZEISS med hjälp av modern teknik tillverka unikt tunna och lätta glas, även vid kraftigare synfel. Och tack vare att du kan välja mellan fyra olika kvalitetsklasser hittar du alltid den lösning som passar dina individuella synbehov och läsvanor bäst. Det innebär att du får ett par enstyrkeglasögon som ger dig perfekt syn – och ser perfekta ut!

Läsglasögon – bästa lösningen för trötta ögon

När vi fyller 40 börjar vi ofta se sämre på nära håll. Texten blir suddig och smälter ihop och det blir jobbigt att läsa. Då är det dags för ett par läsglasögon. Läsglasögon tillverkas genom att anpassa enstyrkeglas till användarens individuella läsavstånd, vilket oftast ligger på mellan 30 och 40 cm. Läsglasögon underlättar för den som gärna kryper upp i soffan med en god bok men kan också användas för att läsa liten text på till exempel mobilen eller surfplattan. Dessa glasögon är speciellt anpassade till den aktuella användarens synvanor och gör att man åter kan se avslappnat och bekvämt på nära håll – oavsett styrka.

 • Avståndsglasögon och läsglasögon

Varför man bör undvika "färdiga läsglasögon"

De är visserligen billiga, men det är också den enda fördelen. Nuförtiden kan man köpa färdiga läsglasögon på bensinstationen eller i mataffären, men dessa typer av läsglasögon fungerar inte alls så bra som ett par ordentliga glasögon bör göra. De erbjuds bara i steg om 0,25 dioptrier – med samma styrka för båda ögonen – och de är inte anpassade till användarens unika synbehov. Det innebär att de inte tar hänsyn till faktorer som t.ex. personens ögonavstånd. De kan orsaka prismatiska effekter och i vissa fall faktiskt göra att användaren ser ännu sämre, vilket i slutändan leder till trötta ögon, huvudvärk, yrsel och till och med migrän. Faktum är att dessa standard-läsglasögon aldrig kan korrigera din syn lika bra som om du vänder dig till en kvalificerad optiker. Det är alltså ingen tvekan om att det är värt att investera i ett par professionellt tillpassade läsglasögon, inte bara för att se optimalt utan också för att öka sitt allmänna välbefinnande.

Översynt öga

Hur vet man att man behöver avståndsglasögon?

Som namnet antyder hjälper avståndsglasögon användaren att se föremål långt bort tydligare. De flesta börjar använda dem innan de fyller 40. Därefter är ögats förmåga att växla fokus mellan olika avstånd, även kallat ackommodation, inte längre tillräcklig för att kunna se klart på alla avstånd. Det leder till en försämrad förmåga att fokusera på föremål på nära håll, ett tillstånd som experterna kallar presbyopi eller ålderssynthet. Det krävs olika lösningar för att uppfylla dessa motsatta behov. Antingen kan man växla mellan avståndsglasögon och läsglasögon, eller byta till bifokala eller progressiva glas.

Kortsiktigt öga

ZEISS sortiment av enstyrkeglas

Kortsiktigt ögaMed fyra olika kvalitets- och prestandakategorier att välja mellan – Spherical, Aspheric, Optimal och Individual – hittar du alltid det enstyrkeglas som uppfyller dina synbehov optimalt för att kunna se bra på långt håll eller för att läsa. I alla kategorier ingår de fördelar som finns i de lägre kategorierna.

 • Denna prestandakategori omfattar enstyrkeglas med en sfärisk glasdesign som är ett omtyckt val för enstyrke-läsglasögon. ZEISS lanserade det första sfäriska glaset år 1912 – ett precisionsglas vid namn ZEISS Punktal®. Dessa glas erbjuds både som plastglas och mineralglas och kan användas för både höga och låga styrkor. Den optimerade glasytan säkerställer en precis bild så att du kan vara säker på att se perfekt även med glas av baskvalitet.

  Enstyrkeglas av plast är perfekta för människor som har de låga styrkor som är typiska för läsglasögon ska kunna se bekvämt. Enstyrkeglas av plast lämpar sig därför särskilt väl vid lätt till måttlig närsynthet och lätt översynthet. Våra sfäriska glas erbjuder ett perfekt seende och är utformade för att minimera de suddiga områdena i kanterna. Tack vare moderna tillverkningsmetoder är glasen unikt lätta till fördel för bäraren. Enstyrkeglas av plast kan minska glasögonens vikt med upp till 40 % jämfört med mineralglas. Plastglas är också mycket slagtåliga och därför ett perfekt val i glasögon för barn och vid sport.

  Personer som är mycket närsynta bör dock välja enstyrkeglas av mineralglas. Beroende på vilket brytningsindex som krävs kan man nu tillverka extremt tunna och estetiskt tilltalande glas även för högre styrkor. Dessutom förhindrar en antireflexbehandling effektivt de typiska "flaskbottnarna" som ofta uppstår vid höga brytningsindex vilket gör att användarens ögon ser mer naturliga ut. Genom att noggrant välja rätt storlek och form på bågen kan man också påverka hur tjockt glaset blir och därmed glasögonens vikt. Som alltid rekommenderar vi att du besöker din optiker för att få råd och hjälp.

 • Enstyrkeglas i denna prestandakategori har en asfärisk design och passar utmärkt för plusglas, med andra ord för översynta glasögonbärare. Fördelarna jämfört med den sfäriska designen är att asfäriska glas normalt är upp till 20 procent lättare och tunnare än sina sfäriska motparter med samma styrka, samtidigt som inte uppvisar lika stor krökning på framsidan men ändå ger samma utmärkta syn. Resultatet är att användarens ögon förstoras mindre än med vanliga glas. Asfäriska enstyrkeglas är ett bra val för användare med höga styrkor som vill ha ett par estetiskt tilltalande glasögon som samtidigt ger dem en utmärkt syn.

 • För en imponerande klarhet! Enstyrkeglas i denna prestandakategori tillverkas med ZEISS banbrytande teknik FreeForm som ger ännu bättre synkomfort över hela glasets yta, och praktiskt taget eliminerar de förvrängningar i glasets kanter som annars ofta uppstår i vanliga enstyrkeglas. Enstyrkeglas i denna kvalitetsklass tar mer hänsyn till den individuella bärarens styrkor vid tillverkningsprocessen, inklusive sfär, cylinder, axelläge, prisma och prismariktning. Glaset är extremt tunt och plant och allt framstår tydligare och naturligare.

 • Om du är ute efter det bästa som går att få är detta rätt prestandakategori för dig! Enstyrkeglas i kvalitetsklass 4 erbjuder den ultimata upplevelsen för dina ögon. Hänsyn tas till all data som din optiker har mätt, och med hjälp av avancerade tillverkningsmetoder erbjuder dessa glas en unik synskärpa i alla riktningar ända ut i glasets kanter – även vid höga styrkor. Samtidigt säkerställer dessa ytterst individuellt framtagna glas en unikt hög användartolerans, även vid höga cylindervärden och styrkor. Denna prestandakategori rekommenderas särskilt för användare som lider av ett tillstånd kallat associerad heterofori och som kräver prismatisk styrka. Denna kvalitetsklass erbjuder det ultimata när det gäller individanpassade glas.

  ZEISS plastglas i samtliga fyra kvalitets- och prestandakategorier levereras alltid med en hårdhetsbehandling så att du kan se perfekt genom repfria glas under lång tid framöver! Dessutom erbjuds våra enstyrkeglas av både plast och mineralglas med tillvalet i.Scription®  Technology, som ger ett bättre mörkerseende, ökad konstrast och mer levande färger! Hör med din optiker för mer information. Läs mer.

Att välja mellan plast- och mineralglas – vilka fördelar och nackdelar finns det?

Att välja mellan plast- och mineralglas – vilka fördelar och nackdelar finns det?

Vilket glasmaterial som passar bäst för dig beror på en rad olika faktorer, bland annat dina styrkor, på vilket sätt du brukar använda dina glasögon, och din personliga smak när det gäller bågar. Idag väljer dock de allra flesta glasögonanvändare plastglas. Mineralglas är idag snarare undantaget, även om de fortsatt har en trogen skara följeslagare tack vare vissa specifika egenskaper.

Glasögonglas av glas – eller "mineralglas" som det ibland kallas – är särskilt uppskattade tack vare sin enastående reptålighet. En annan fördel med mineralglas är att de är relativt tunna även i höga styrkor, och att de är mycket klara tack vare en minimal färgdistortion (högt Abbe-tal).

Glas av plast, även kallat "organiskt glas", passar i alla typer av glasögon och är särskilt populära för sport- och barnglasögon. De är extremt lätta och därför bekväma att använda, de spricker inte och är mycket slagtåliga – upp till hundra gånger tåligare än mineralglas beroende på vilket material som används. En nackdel är att plastglas är mindre tåliga mot repor än mineralglas. Detta kan dock, åtminstone delvis, åtgärdas med hjälp av en hårdhetsbehandling – något som ZEISS erbjuder som standard på alla sina glas! Plastglas har också en fördel när det gäller utseendet: mineralglas kan bara tillverkas i ett fåtal färger och är relativt svåra att tona, medan plastglas kan tillverkas i näst intill alla tänkbara färger. Så om du är ute efter ett par glasögon med färgade glas som en modeaccessoar är plastglas rätt val! Plastglas finns i speciella kontrasthöjande färger (ZEISS Skylet®) med eller utan polarisationsfilter, samt i färgskiftande versioner (ZEISS PhotoFusion). Läs mer om plastglas och mineralglas...

Som alltid bör du vända dig till din optiker för detaljerad information om vilket glasmaterial som passar bäst för dig.

Tips för bilförare: När det gäller att välja rätt glasögon för bilkörning vinner plastglas alltid eftersom de är slagtåliga och inte kan spricka, vilket innebär att risken är mindre att de orsakar skador i oväntade situationer som t.ex. om en airbag löses ut.


Dela denna artikel