Kunskap om seende

10 år av individuellt Freeform slipade glas från ZEISS

Någonting ingen trodde var möjligt tidigare: progressiva glas som är lika unika som sin bärare.

14 april 2022
 • 10 år av individuellt Freeform slipade glas från ZEISS

12:e Maj 2000 är ett glasögonhistoriskt datum. Gradal® Individual från ZEISS, det första personligt skräddarsydda progressiva glaset som tog hänsyn till individen behov. Den revolutionerande tekniken att producera individuellt anpassade progressiva glas står sig än idag och hjälper ett ökat antal människor till ett se bättre. Under de gångna 10 åren har Carl Zeiss Vision fortsatt att förfina denna teknologi och utökat sitt produktsortiment.

Vi skulle vilja säga ”ha den äran på födelsedagen” till ett mycket speciellt glasögonglas! Ett glas vars beräkningar och tillverkning inte endast tar hänsyn till styrka utan även avståndet mellan bäraren pupiller, hur glasögonbågen sitter på bäraren samt vilket läsavstånd bäraren önskar. Detta har gjort det möjligt att helt ”skräddarsy” synlösningar för att se bättre, “tailor-made” vision.

Med Gradal® Individual har Carl Zeiss Vision skapat ett progressivt glas med helt revolutionerande egenskaper. Baserat på resultatet av optikerns synundersökningen och tillpassnings data är varje Gradal® Individual progressivt glas individuellt beräknad för varje enskild individ.

Varför allt detta?

Ju noggrannare man kan placera glasets framför bärarens öga, desto bättre slutresultat får man då glaset produceras. Det brukbara synfältet i glaset utökas. På så sätt, optimeras den optiska användbarheten för bäraren. Som ett exempel är att avståndet mellan pupillerna, eller PD som det också kallas är en så viktig faktor vid produktionen av de individuella glasstyrkorna. Det är lika viktigt för avstånds- som för närstyrkorna, eftersom ett progressivt glasögonglas korrigerar för både avstånds- och närseende men detta har inte uppmärksammades fullt ut förrän tekniken med individuellt anpassade glas såg dagens ljus.

Vad är freeform teknik?

Freeform tekniken har gjort det omöjliga möjlig, införandet av sann individuell design. Men vad är egentligen freeform teknik?

Alla progressiva glas har en lässtyrka i sin nedre del, den övre delen används för seende på avstånd. Mellan dessa båda zoner går en progressiv korridor som ger ett seende på det så kallade mellanavståndet. På grund av fysikens lagar blir seendet oskarpt i kanterna av dessa zoner. Hur oskarpt beror på vilket sorts glas det är samt på individens korrigeringsstyrkor. Ju mera individanpassat beräkningsunderlaget kan vara och därmed mera förfinad tillverkningen av glaset blir, desto mindre störande oskarpa områden märks i glaset. Detta ger ett förbättrat seende och lättare tillvänjning för användaren.

En progressiv yta är vad som kännetecknar en freeform yta. Det är Carl Zeiss Visions små förändringar av ytan på bestämda ställen som ger en perfekt progressive yta. Dessa justeringar av ytan som framräknats hjälper användaren att få ett helt individanpassat progressivt glasögonglas. Ett “skräddarsytt” till varje användare!

 • Milstenar inom freeform teknik från Carl Zeiss Vision

 • 1981
  1981

  Introduktion av freeform tekniken.

 • 2000
  2000

  Introduktion av Gradal® Individual:

  Glasen tillverkade med hjälp av freeform teknik.

 • 2006
  2006

  Introduktion av efterföljaren till Gradal® Individual:

  med en ny parameter – FrameFit®. FrameFit® gör det möjligt att även ta hänsyn till din personliga smak vad gäller glasögonbågar, rektangulär, rund, liten, svängd eller stor vid tillverkningen av glasen.

 • Sedan den 1:a Januari 2010
  Sedan den 1:a Januari 2010

  Finns samtliga progressiva glas från Carl Zeiss Vision tillgängliga med freeform slipningsteknik.

 • Sedan April 2010
  Sedan April 2010

  Finns individuellt slipade progressiva glas nu i ett stort sortiment solglas, även för svängda båga eller sport modeller.


Dela denna artikel