Hälsa och förebyggande åtgärder

Hur rengör och tar man hand om sina glasögon rätt?

Tips för att ta hand om sina glasögon

20 oktober 2022
 • Hur rengör och tar man hand om sina glasögon rätt?

Kristallklara glas – glasögonanvändare älskar känslan av att ta på sig ett par nyputsade glasögon och se perfekt igen. Skulle det inte vara underbart om dina glasögon alltid var rena, och ränder, smuts och fingeravtryck tillhörde det förflutna? Att ta hand om sina glasögon på rätt sätt gör inte bara att man ser bättre. Det ökar dessutom dina glasögons livslängd. Felaktig rengöring kan också skada moderna glas, även om de är försedda med hårdhetsbehandling mot repor. ZEISS SE BÄTTRE ger dig några tips på hur du rengör dina glasögon: hur kan du putsa dina glasögon snabbt och ordentligt men ändå skonsamt när du är hemma eller på väg?

De viktigaste rengöringstipsen för optimalt seende

Även om vi nog alla har gjort det någon gång är näsdukar eller tröjärmar verkligen ingen bra lösning. Kläder och näsdukar lämnar ofta kvar damm- eller smutspartiklar på glasen som leder till mikrofina repor. Det försämrar glasens kvalitet gradvis och leder till att du ser sämre. Repor kan inte tas bort från varken plast- eller mineralglas. Även om defekten bara tycks vara rent kosmetisk sprider de mikrofina reporna ljuset och stör på så sätt ögonen. Det innebär ofta att man behöver köpa nya glasögon.

Så här rengör du dina glasögon rätt

Följande gäller både när du rengör dina glasögon noggrant hemma och när du behöver rengöra dem snabbt men effektivt när du är på språng: börja med att försiktigt gnugga glasen med en mikrofiberduk eller en ihopvikt glasrengöringsduk för att avlägsna grov smuts.

 • Snabb rengöring – även när du är på språng

  Fall inte för frestelsen att snabbt rengöra dina glasögon med tröjan, halsduken eller något liknande. Om du behöver rengöra dina glasögon när du inte är hemma är ZEISS glasrengöringsdukar den perfekta lösningen – de tar knappt någon plats och är direkt redo att användas. Helt utan skadliga ämnen.

  Vid behov fungerar även en enkel mikrofiberduk, men torra dukar är inte alltid optimala – särskilt inte för att ta bort fet eller oljig smuts. Då är det bättre att först fukta duken med en rengöringsspray och därefter rengöra glaset.1

 • Rengöra bågarna – vad rekommenderar experterna?

  Felaktig skötsel kan även skada dina bågar. Följ nedan tips så säkerställer du att dina bågar förblir lika vackra som när du köpte dem:

  • Ljummet, rinnande vatten ger ett bra resultat. Håll alltid glasögonen på den sida av bågen som du ska rengöra. Då undviker du att bågen böjs eller till och med bryts av.
  • Av hygienskäl rekommenderas även att man rengör bågens sidor och näskuddarna då och då. Då sitter dina glasögon bättre eftersom det inte finns någon oljig smuts som gör att de glider.
Rätt sätt att förvara glasögonen

Rätt sätt att förvara glasögonen

Dina glasögon behöver ett bra hem! Förvara dem i ett hårt fodral när du inte använder dem. Om du inte har ett fodral med dig bör du se till att lägga dem på ett säkert ställe med glasen riktade uppåt. Det är också viktigt att se till att glasögonen inte utsätts för extrem värme. Temperaturer på över 80 °C kan skada även tåliga glas och bågar. Plastglas, i synnerhet, bör inte utsättas för höga temperaturer. Det kan påverka hållbarheten på glasens ytbehandling negativt (t.ex. antireflexbehandlingen). Extrema temperaturavvikelser kan leda till sprickor i ytan på grund av skillnaden i struktur mellan grundglaset och ytbehandlingen. Därför bör du aldrig lämna varken fodralet eller glasögonen någon längre tid i bastun eller på instrumentbrädan i bilen under sommaren.   

 • Så här håller du dina glasögon rena och repfria längre
 • Så här håller du dina glasögon rena och repfria längre
 • Så här håller du dina glasögon rena och repfria längre
 • Så här håller du dina glasögon rena och repfria längre

Så här håller du dina glasögon rena och repfria längre

Inte bara perfekt skötsel av glasen garanterar ett optimalt seende, utan självklart även själva glaset. Speciella ytbehandlingar med ett hårt skikt och pärlande effekt (som DuraVision®  Platinum från ZEISS) gör dina glas extremt motståndskraftiga mot repor och bidrar till att smuts, damm och fukt får svårare att fästa på ytan. Fördelen är att dina glas förblir rena längre och därmed blir mycket lättare att rengöra. Det innebär att du behöver lägga mindre tid på att ta hand om dina glas, samtidigt som de håller längre.


Dela denna artikel

 • 1

  Varför rekommenderar optiker ofta att man inte använder rengöringsdukar?
  När rengöringsdukarna först lanserades på marknaden innehöll de ofta material som kunde skada glasen (t.ex. små träpartiklar). Sedan dess har man dock löst detta problem. ZEISS förfuktade rengöringsdukar är tillverkade av mikrofina cellulosafibrer, är skonsamma mot glasen, lämnar inga ränder och – viktigast av allt – innehåller inga andra kemikalier. De är samtidigt perfekta för att rengöra din smartphone eller surfplatta – helt utan ränder.