Hälsa och förebyggande åtgärder

Glasbehandlingar: antireflexbehandling, hårdhetsbehandling, CleanCoat, etc.

Vilka ytbehandlingar finns det, och hur skiljer sig kvaliteten? Vilka är fördelarna med ytbehandlingar?

20 november 2022

Ytbehandlingar på glasen fungerar som ett skyddsskikt för dina glasögonglas och förvandlar moderna plastglas till slitstarka vardagsföremål. Tyvärr tänker många inte tillräckligt mycket på ytbehandlingen när de köper ett par glasögon utan låter optikern bestämma. För att se till att du är väl förberedd när det gäller antireflexbehandling, hårdhetsbehandling, CleanCoat och andra ytbehandlingar har vi sammanställt en guide så att du hittar rätt i denna uppsjö av ytbehandlingar. För valet är ju ditt!

  • Glasbehandlingar: antireflexbehandling, hårdhetsbehandling, CleanCoat, etc.

1. Antireflexbehandling: ett klassiskt val för att se och synas effektivare

Många väljer en klassiker: antireflexbehandling.

Fördelar med en antireflexbehandling

Fördelar med en antireflexbehandling

den gör att du ser klart, tydligt och obehindrat utan några störande reflexer och gör samtidigt glasögonen mer estetiskt tilltalande.

Glas utan antireflexbehandling har en stor nackdel:  användaren upplever en hög grad av synliga reflexer. Dessa reflexer är särskilt störande när man kör bil i mörker eller på våta vägar, men även när man pratar med någon eftersom motparten ser sin egen spegelbild i dina glasögon snarare än dig.

Utan anti-reflekterande beläggning
Med anti-reflekterande beläggning

Hur vet man om glasen är antireflexbehandlade?

Man känner igen glas med antireflexbehandling genom restreflexerna. Oavsett vilket material som används för glasen har de en karakteristisk färg om man håller upp glasögonen lite vinklade mot en vit bakgrund. Detta är praktiskt för användaren eftersom optikern kan identifiera antireflexbehandlingen och till och med erbjuda samma höga kvalitet om du vill byta till ett annat material.

Restreflexerna är vanligen gröna. ZEISS moderna ytbehandling DuraVision®  Premium har attraktiva, blåtonade restreflexer. Denna knappt märkbara blåtonade restreflex ökar graden ljus som glaset släpper igenom till dina ögon. Och inte bara det – den blå färgen syns mindre för ögat. Det innebär att glas med dessa restreflexer har fördelen att motparten ser dina ögon tydligare med mindre reflexer. Dina ögon ser mer naturliga ut, nästan som att du inte ens har glasögon.

Så prata med din optiker om vilka ytbehandlingar de erbjuder och om hur hållbara behandlingarna är! Be om tips på vad du behöver tänka på för att se till att ytbehandlingen håller så länge som möjligt.

2. Hårdhetsbehandling: extra viktig för plastglas

Utan hard beläggning
Utan hard beläggning

På plastglas (organiska glas) behövs definitivt en hårdhetsbehandling. Plastglas är visserligen lättanvända, men materialet är mjukare och mer känsligt för repor än mineralglas – åtminstone om de är obehandlade.

Speciella hårdhetsbehandlingar anpassade till materialet i fråga förbättrar inte bara glasens reptålighet utan säkerställer samtidigt en konstant god synkvalitet och längre hållbarhet. Tack vare DuraVision®  Platinum antireflexbehandling kan ZEISS erbjuda glas som är tre gånger så hårda som den föregående generationens antireflexbehandlade ZEISS-plastglas och 35 % hårdare än antireflexbehandlade ZEISS-mineralglas. Jonerna förseglar glaset när ytbehandlingen appliceras och gör på så sätt detta möjligt.  Fortsätt att läsa för att ta reda på mer.

3. Innebär CleanCoat att man aldrig behöver putsa glasögonen igen?

Utan CleanCoat
Utan CleanCoat

Tyvärr finns det ingen ytbehandling som gör att man aldrig behöver putsa glasögonen. Glasen kan dock ytbehandlas på ett sätt som gör att smutsen inte får fäste lika lätt. CleanCoat gör glasets yta slät och gör det svårare för smuts och damm att fastna. Det förenklar glasskötseln avsevärt. Ju slätare glasets yta är desto bättre.

Precis som en lotusblomma pärlar vattnet av glaset tack vare ytbehandlingens fuktande egenskaper. En särskild fördel framför allt för antireflexbehandlade glas, eftersom en förbättrad reflexreducering gör att man märker smutsen tydligare än på glas utan en sådan behandling.

Ett ytterligare antistatiskt skikt kan också bidra till att hålla glasögonen renare: damm från t.ex. kläder får mycket svårare att fastna på dessa glas.

Allt-i-ett-ytbehandling

Glastillverkare vill göra det lätt för kunderna att välja ytbehandling och erbjuder därför olika ytbehandlingspaket. ZEISS är inget undantag: med  DuraVision®  Premium-ytbehandlingarna får du ett komplett paket med ett övre antireflexskikt, hårdhetsbehandling, ett antistatiskt skikt och CleanCoat.

Fråga din optiker. Att välja rätt ytbehandling är också viktigt om du köper glasögon till barn eller ett extra par till dig själv – så lämna inte detta viktiga beslut åt slumpen!

Speciella ytbehandlingar för optimal syn

Mer avslappnad syn i den digitala världen: skydd mot blåljus

Mer avslappnad syn i den digitala världen:

skydd mot blått ljus

Vår syn har förändrats enormt sedan vi började använda digitala enheter som smartphones, surfplattor och modern belysning genom LED och displayer. Vi utsätts för mer blåljus än någonsin – hela dagen lång. Man tror också att blått högenergiljus påverkar synen negativt på lång sikt.

En sak är säker: ljus har en betydande påverkan på kroppens inbyggda klocka och därmed på våra sömnmönster. Starkt ljus på kvällarna uppmanar kroppen att hålla sig vaken längre. När man tittar på en datorskärm eller på en annan digital enhet utsätter man ögonen för stora andelar blått ljus, som kan orsaka exempelvis försämrad kontrastkänslighet. Att fokusera på en skärm kan dessutom vara tröttsamt både för dig och för dina ögon och bidra till digital ögonstress.

Glas kan bidra till att skydda ögonen mot blåljus tack vare ett speciellt filter och på så sätt göra det lättare att jobba framför datorn eller använda digitala enheter. Med DuraVision® BlueProtect från ZEISS får du en högklassig ytbehandling i kombination med ett blåljusfilter, vilket är perfekt för alla som är mycket inomhus och känner att ljuset från LED-ljuskällor, TV-apparater eller datorskärmar är obekvämt och gör dem trötta. Därför är det bra att välja denna ytbehandling även för glasögon man behöver på jobbet eller när man tittar på TV.

Utmärkt komfort och ökad säkerhet på vägen: en premium-ytbehandling utvecklad för bilförare

Utmärkt komfort och ökad säkerhet på vägen:

en premium-ytbehandling utvecklad för bilförare

Alla har väl upplevt hur obehaglig bländning från mötande trafik eller gatubelysning gör det svårt att se. Det är ansträngande för föraren och kan också bli farligt.

En högklassig ytbehandling, integrerad i  ZEISS DriveSafe-glas, kan hjälpa. Denna behandling minskar den upplevda känslan av bländning* – t.ex. från mötande trafik med LED- eller xenon-strålkastare – och skyddar effektivt glasen mot repor och gör att smuts inte fastnar lika lätt på dem.

Hur ser man om glasen är försedda med ZEISS DriveSafe-ytbehandlingen?
ZEISS DriveSafe-ytbehandlingen känns igen genom svagt lilatonade restreflexer på glaset, som knappt syns och därför inte stör.

Utmärkt solskydd och elegant accessoar

Glas som mörknar i solen

Glas som mörknar i solen

Färgskiftande glas är perfekta för alla som inte vill byta glasögon när solen börjar skina. I dessa glas finns nämligen en speciell teknik som anpassar sig till solen – PhotoFusion X från ZEISS.

Solskydd – med trendiga färger som passar din stil

Solskydd – med trendiga färger som passar din stil

Allt handlar om att skydda ögonen mot sol och bländning när du är utomhus. Du och din optiker kan ta fram ett par perfekta solglasögon åt dig både när det gäller färg och stil. Färgade ytbehandlingar för solglasögon finns för både plast- och mineralglas. I ZEISS sortiment av solglasögon finns ett stort urval av glasfärger – alltifrån enfärgade nyanser och gradalfärger till tvåfärgade glas, eller till och med speciella färger för medicinska ändamål. Oavsett om du behöver enstyrkeglas eller progressiva glas blir dina solglasögon en favoritaccessoar som samtidigt ger ett förstklassigt skydd mot solen.

Det senaste: solglasögon med spegelbehandling

Det senaste: solglasögon med spegelbehandling

Tidigare behövdes de bara när solen sken väldigt kraftigt, men idag är solglasögon med  spegelbehandling  väldigt inne – och de finns i dina styrkor! Prata med din optiker redan idag för att se vårt stora utbud av färger och funktioner för ytbehandlingar på solglasögon.


Dela denna artikel

  • 1

    * Med DuraVision DriveSafe sa 64 % av testanvändarna att de upplevde färre problem med bländning med den nya ytbehandlingen jämfört med andra antireflexbehandlingar i premiumsegmentet. Källa: internt användartest (CZV-medarbetare i Tyskland), externt användartest (optiker och konsumenter i Spanien)