Hur hittar man en optiker i närheten?
Vi berättar vad som är viktigt att tänka på – från synundersökningen och hela vägen till de färdiga glasögonen
Toppmodern utrustning, utmärkta kvalifikationer, individuell rådgivning och en känsla för trender – det är några egenskaper som kännetecknar en bra optiker. SE BÄTTRE förklarar vad som kännetecknar en bra optiker – från syntestet och hela vägen till de färdiga glasögonen. Hur hittar man en optiker i närheten? Hur går ett syntest till? Hur uppnår man bästa möjliga resultat?
Vad kännetecknar en bra optiker?
Det finns många optiker men inte alla har samma höga klass, samma filosofi eller samma specialområden. Kunskapen, utrustningen och kvaliteten på rådgivningen kan variera stort. Samtidigt är det ett högst individuellt val att välja nya glasögon eller gå till en viss optiker, ungefär som när man väljer läkare. Därför måste din optiker inte bara vara expert inom sitt område utan samtidigt trevlig och tillmötesgående. Vi har sammanställt det viktigaste du behöver veta för att känna igen en bra optiker.
Kolla läget via telefon
När du har hittat en optiker som du tycker verkar bra, t.ex. på internet eller via vår sökfunktion, rekommenderar vi att du först ringer upp och pratar lite. Genom att prata med din eventuella optiker vet du direkt om "kemin" stämmer och om han eller hon tar sig tid att besvara dina frågor. Jäkta inte och visa att du har läst på lite. Fråga vilka system de använder för att analysera ögonen och tillpassa bågen, t.ex. för refraktion eller centrering av glasögonglasen. Jämfört med mer traditionella metoder möjliggör innovativa system en betydligt mer precis synanalys och anpassning till användarens ögon. Om du känner att optikerns svar inte är tillräckliga bör du välja en annan optiker. Fortsätt leta tills du hittar en optiker som tar sig tid att besvara alla dina frågor.
Första intrycket räknas
Vad är det viktigaste? – Tid
Den viktigaste aspekten med att köpa ett par nya glasögon är att hitta en optiker som har gott om tid för dig och kan hjälpa dig ordentligt. Eftersom varje öga är unikt är ett par glasögon av hög kvalitet lika unika som ett fingeravtryck. Det finns många olika faktorer som påverkar hur väl du faktiskt ser med dina nya glasögon, vilket gör rådgivning och en liten frågestund med din optiker ännu viktigare. Det tar tid att hitta rätt glas åt dig – och din optiker måste ta sig den tiden. Om din optiker verkar stressad och otålig, om han eller hon bara använder fackspråk du inte förstår eller inte förklarar ordentligt bör du avsluta mötet och gå någon annanstans.
-
Konsultationen bör börja med ett detaljerat bakgrundssamtal, en så kallad anamnes. En bra optiker vill till exempel veta hur du kommer att använda dina nya glasögon. Är du på jakt efter ett par vardagsglasögon, eller vill du ha glasögon på jobbet, när du kör bil, eller som ett speciellt synhjälpmedel? Beskriv detaljerat hur och var du kommer att använda dina glasögon. Lider du av någon ögonsjukdom? Om du redan har ett par glasögon: vad gillar du med dina gamla glasögon? Vad gillar du inte?
Glöm inte: om du känner att din optiker är stressad har du kommit till fel plats. En omfattande anamnes kan lätt ta en kvart.
-
När optikern har tagit reda på din bakgrundsinformation börjar han eller hon med den objektiva mätningen av dina ögon för att fastställa dina styrkor. En bra optiker använder avancerade mätinstrument som i.Profiler®plus från ZEISS. Du tittar då in i maskinen och behöver bara koncentrera dig på en punkt i en bild. Det är lätt, och efter några ögonblick skapas en profil av dina ögon som påminner om ett 3D-fingeravtryck. På så sätt kan man identifiera även pyttesmå optiska detaljer i ögat, t.ex. olika avvikelser, ytans egenskaper och hur väl du ser i mörker. Dessa är viktiga faktorer som spelar en stor roll i valet av dina framtida glasögonglas.
Även om i.Profiler fångar varje liten detalj i ditt öga krävs ytterligare en analys för att fastställa din synskärpa: subjektiv refraktion. Detta begrepp avser den "traditionella" synundersökningen som görs av din optiker. Glas med olika styrkor placeras i en provbåge och därefter testas hur väl du ser med dessa glas. Om du har använt glasögon tidigare vet du vad det handlar om. Optikern ställer frågor som: "Vilket glas ser du bäst genom, det vänstra eller det högra?" – och fortsätter så tills du vet att du har uppnått bästa resultatet. Man kan även använda en så kallad "foropter". Den ser ut som ett par jätteglasögon med utbytbara glas med olika styrkor som optikern placerar framför ditt ansikte. Din optiker trycker på en knapp för att växla glas istället för att manuellt sätta i bågarna.
Tänk på att vara ärlig: om du inte kan avgöra vilket glas som är bättre eller om du fortfarande inte kan se tydligt så säg det! Berätta för din optiker. Kom ihåg att varje öga är unikt, vilket innebär att det som går fort för en person kan ta lite längre tid för en annan. En bra optiker stressar dig inte eftersom det är optikerns jobb att hitta rätt glas åt dig. För att du ska kunna se optimalt krävs både precision och tålamod.
-
Sen kommer det som de flesta tycker är roligast. Ett par glasögon är ju faktiskt en modeaccessoar, och med tanke på hur många färger och former det finns att välja med är valet inte alltid enkelt. En bra optiker vet inte bara vilken typ av båge som passar bäst till ditt ansikte och dina glas och kan hjälpa dig att göra ett första urval. Han eller hon kan också visa vilken typ av båge som passar dina synbehov bäst. Många vet tyvärr inte att inte alla bågar passar till alla glas. Optikern bör därför berätta utförligt för dig om olika glaslösningar, ytbehandlingar och liknande. En bra optiker erbjuder dessutom bra glas av hög kvalitet. Glasen är nämligen det viktigaste i ett par glasögon. Beroende på dina speciella synbehov och hur du kommer att använda glasögonen föreslår din optiker lämpliga alternativ, berättar om fördelarna och detaljerna och kontrollerar att du kommer att se optimalt med glasen i dina favoritbågar. Ibland passar ett billigare glas utmärkt, t.ex. i ett par läsglasögon. En bra optiker skiljer sig från mängden genom att förklara varje steg i processen så att du förstår vad han eller hon föreslår. Om så inte är fallet är det bara att fråga. En optiker får inget gott rykte om han eller hon inte diskuterar ditt val av båge, eller säljer glas till dig utan att förklara varför de passar bäst.
-
Det slutliga steget innan köpet är att tillpassa den valda bågen till ditt ansikte. Tillpassningen är extremt viktig eftersom alla ansikten är olika: näsan, ögonen och öronen sitter på olika ställen i olika ansikten, och varje ögonpar har ett individuellt ögonavstånd. Även blickpunkten, alltså den punkt där du tittar genom glaset, varierar mellan olika personer. Alla dessa parametrar måste mätas eftersom det är enda sättet för glastillverkaren att ta fram ett par perfekt individuellt anpassade glasögonglas och på så sätt garantera att du ser optimalt.
Garanti och service
Fråga vad som omfattas av garantin och hur länge den gäller (t.ex.: "Kan jag lämna in mina glasögon för reparation?") och se när du gör din beställning till att du får ett kvitto där alla tjänster och priser anges separerat. En bra optiker vill att du ska bli nöjd med dina nya glasögon och bör erbjuda sig att göra eventuella förbättringar och modifieringar.
Vid överlämnandet
När du får dina nya glasögon måste din optiker kontrollera några saker, till exempel hur bra du ser med glasögonen rent generellt. Är glasen och bågen optimalt tillpassade? En särskilt viktig fråga för progressiva glas är om centreringen är perfekt. Sitter glasen ordentligt i bågen? Om inte måste optikern göra några justeringar. amma gäller om glasens kanter syns för mycket när man har glasögonen på sig, om glasögonen inte är bekväma att använda, eller om de trycker för mycket mot näsan eller bakom öronen.
Om din optiker har tagit hänsyn till dessa saker är din letan över: du är i goda händer.
Hur får man det bästa syntestet?
Många glasögonanvändare har upplevt det: man gör två syntester efter varandra och får olika resultat. Skälet är att våra ögon presterar olika beroende på tid på dagen. Oftast är avvikelsen maximalt 0,25 dioptrier. Genom objektiv mätning med i.Profiler® plus ompenserar man för dessa skillnader och integrerar dem i glasdesignen med i.Scription® -teknologi. Här följer några tips för att se till att dina ögon är redo för utmaningen och att resultaten blir så bra som möjligt:
- Försök att vara utvilad och avslappnad när du ska på synundersökning. Om du har en tid inbokad kort efter att du har vaknat har dina ögon inte hunnit "jobba" så hårt än.
- Kontaktlinsanvändare bör använda glasögon istället för linser i 24 timmar innan undersökningen. Kontaktlinser leder till att hornhinnans form förändras och påverkar därför din syn under syntestet.
- Kontaktlinser leder till att hornhinnans form förändras och påverkar därför din syn under syntestet. Näringsbrist eller uttorkning kan påverka resultatet.
- Diabetes kan leda till kraftiga variationer i hur väl dina ögon fungerar. Man rekommenderar att diabetiker låter undersöka sina ögon vid olika tidpunkter på dagen och i vissa fall hos en ögonläkare.
- Användning av vissa läkemedel kan också påverka hur väl dina ögon fungerar. Beroende på läkemedlet i fråga rekommenderas att du tar det efter din undersökning.
- Om din optiker inte frågar: informera honom eller henne om eventuella läkemedel du tar eller om sjukdomar som t.ex. diabetes.
- Ta dig tid att undersöka dina ögon. En bra optiker behöver ungefär en timme för att göra en komplett synanalys inklusive rådgivning.
Hur ofta bör du göra en synundersökning?
- Vuxna som inte har några problem med sin syn eller ögonsjukdomar bör låta undersöka sina ögon med följande intervall: vart sjätte år i åldern 20–39 år, vartannat eller vart tredje år om man är över 40, och varje eller vartannat år om man är över 65.
- Vi rekommenderar att glasögonanvändare låter undersöka sina ögon hos en optiker en gång per år. Optikern bör också kontrollera dina glasögon och justera dem vid behov. Oavsett hur gammal du är eller vilka synproblem du har bör du alltid låta undersöka dina ögon om du känner att du börjar se sämre, eller om du märker att du blir torr i ögonen oftare än vanligt.
- Barn bör undersöka sina ögon regelbundet: första gången när de är mellan två och tre och ett halvt år, därefter när de börjar skolan och sedan vartannat år tills de är vuxna. På så sätt kan man på ett tidigt stadium identifiera initiala varningstecken på synnedsättning eller ögonsjukdom. För tidigt födda barn och barn vars föräldrar eller syskon skelar eller har mycket dålig syn bör genomgå regelbundna synundersökningar hos en optiker från sex månaders ålder.