Livsstil och mode

Vilka glasögon passar mig?

Rätt båge för alla ansikten

14 mars 2022

Från Cateye-glasögon till nerd-glasögon eller glasögon utan båge – det finns så många former och färger på glasögonbågar att det ofta är svårt att välja. SE BÄTTRE har några tips på hur du snabbt och enkelt avgör vilken ansiktsform du har, och vilka glasögon, vilken båge och vilken färg som passar dig bäst.

 • Vilka glasögon passar mig?

Så här avgör du vilken ansiktsform du har

Ofta är det inte helt enkelt att avgöra din egen ansiktsform eftersom de flesta ansikten uppvisar drag av olika ansiktsformer. Ofta ändras dessutom ansiktsformen med tiden, till exempel om man går ner i vikt. Så här kan du enkelt avgöra vilken ansiktsform du har: ställ dig framför en spegel och titta rakt fram. Sätt upp håret eller håll bort det från ansiktet. Om ”sikten är fri” är det lättare att identifiera formen på ditt ansikte. Ditt hårfäste markerar ditt ansiktes övre kant, hakan den nedre. Öronen räknas inte med i ansiktsformen. Du kan också skissa av ditt ansiktes konturer genom att rita med en vattenlöslig penna på spegeln. Om du inte har tillgång till en spegel kan du ta ett foto på dig rakt framifrån (t.ex. en selfie med mobilen). Nu är det dags att jämföra och fråga dig själv: vilken av följande former liknar mitt ansikte mest? 

Vilken ansiktsform har jag?

Att identifiera din ansiktsform gör det lättare för dig att hitta de perfekta bågarna. Ansiktsformer kan delas in i sex olika kategorier:

 • Oval face
 • Round faces
 • Heart-shaped or triangular faces
 • Longitudinal or rectangular faces
 • Square faces
 • Trapezoid-shaped faces
 • Ovalt ansikte

  Ovala ansikten

  Den som har en oval ansiktsform passar i nästan alla glasögon och bågar. Ett ovalt ansikte har mjuka, harmoniska konturer, liten panna, mjukt rundad haka och framträdande kindben. Denna ansiktsform är ”ideal” för glasögon eftersom nästan alla former och storlekar på glasögon passar till ett ovalt ansikte.

  Vilka glasögon passar bra till ett ovalt ansikte?
  Nästan alla passar bra – rektangulära glasögon, runda glasögon, diskreta glasögon utan bågar eller mer framträdande bågar (t.ex. Cateye- eller nerd-glasögon med breda bågar) och designer.

 • Runda ansikten

  Runda ansikten

  Mjuka, plana konturer, breda, framträdande kinder och en rundad haka kännetecknar denna ansiktsform. Runda ansikten är något kortare och fylligare än ovala ansikten.

  Vilka glasögon passar bra till ett runt ansikte?
  Diskreta, tunna bågar som inte drar uppmärksamheten till ansiktets bredd, fyrkantiga eller svagt rektangulära bågar, eller bredare bågar som ramar in och framhäver ansiktet. Nylorglasögon eller glasögon med helbåge med en tonad, diskret nedre kant är också ett utmärkt alternativ för runda ansikten.

 • Hjärtformade eller triangelformade ansikten

  Hjärtformade eller triangelformade ansikten

  Mjuka, plana konturer, breda, framträdande kinder och en rundad haka kännetecknar denna ansiktsform. Runda ansikten är något kortare och fylligare än ovala ansikten.

  Vilka glasögon passar bra till ett runt ansikte?
  Diskreta, tunna bågar som inte drar uppmärksamheten till ansiktets bredd, fyrkantiga eller svagt rektangulära bågar, eller bredare bågar som ramar in och framhäver ansiktet. Nylorglasögon eller glasögon med helbåge med en tonad, diskret nedre kant är också ett utmärkt alternativ för runda ansikten.

 • Avlånga eller rektangulära ansikten

  Avlånga eller rektangulära ansikten

  När man pratar om avlånga eller rektangulära ansikten menar man att personens kindben, panna och haka är mer framträdande och ansiktskonturerna löper rakt nedåt.

  Vilka glasögon passar bra till ett avlångt ansikte?
  Ovala och runda bågar, böjda bågar eller glasögon utan bågar, framträdande bågar med hel ram, tjocka bågar och glasögon med bred näsbrygga och lägre sittande skalmar. Framträdande bågar gör att ett avlångt ansikte verkar kortare. Större glas bryter också av ett avlångt ansikte optiskt.

 • Fyrkantiga ansikten

  Fyrkantiga ansikten

  Ett fyrkantigt ansikte påminner mycket om ett avlångt, förutom att det är något kortare och bredare. Konturerna formar även här lodräta linjer. Haka, käke och panna är markanta och personen har ofta höga kindben.

  Vilka glasögon passar bra till ett fyrkantigt ansikte?
  Här passar bågar som gör ansiktet lite längre, t.ex. diskreta glasögon utan bågar, svagt rundade bågar med plana konturer eller runda, böjda glasögon. Runda bågar utgör en vacker kontrast till den kvadratiska ansiktsformen och har en estetiskt tilltalande effekt. Glasögon med breda skalmar är ett utmärkt val eftersom de betonar ansiktets längd istället för bredd. På grund av användarens höga kindben passar smala glasögonglas optimalt eftersom stora glas lätt kan hamna mot kindbenen.

 • Trapetsformade ansikten

  Trapetsformade ansikten

  Smalt uppe, brett nere: i ett trapetsformat ansikte är området runt panna och tinningar smalare än det betonade området runt haka och käke.

  Vilka glasögon passar bra till ett trapetsformat ansikte?
  Satsa på ett par glasögon med markerade kanter som framhäver den övre tredjedelen av ansiktet, till exempel genom en betonad övre kant med gradalfärg, eller bredare bågar. På så sätt framstår användarens smala tinningar bredare och ansiktet får ett mer balanserat utseende. Bågar med skalmar som sitter så högt upp som möjligt ger samma effekt. Cateye- och s.k. flugglasögon, glasögon med halv- eller helbåge med en betonad övre kant passar utmärkt för trapetsformade ansikten.

Även när man ska välja rätt båge gäller följande tumregel: undantaget bekräftar regeln.

Många gillar en stil som sticker ut lite, eller så vill de matcha glasögonen till en viss outfit – och då gäller plötsligt andra kriterier. Det bästa är att prova de bågar du gillar och samtidigt höra vad optikern har att säga.

Hur ögonbrynen påverkar ditt val av glasögon

Ögonbrynen bidrar till att en människas ansikte är unikt. Så se till att du hittar glasögon som passar till dem! Formen på dina ögonbryn och avståndet mellan ögonbrynen och ögonen påverkar vilka bågar som passar bäst till dig. Bågens övre kant ska löpa parallellt med dina ögonbryn, utan att täcka över eller "kapa" dem. På så sätt passar dina glasögon perfekt till ditt ansikte och framhäver dina ögon.

Även här bekräftar undantaget regeln. Ofta döljs användarens ögonbryn bakom framträdande, trendiga bågar eller stora glas. Se då till att bågen täcker ögonbrynen helt så att resultatet blir harmoniskt.

Färgen på bågarna

 • The winter type
 • The spring type
 • The summer type
 • The autumn type
 • Vintertypen

  Vintertypen

  Vintertypen har olivfärgad till mörkbrun hy eller mycket ljus hy med en lätt blå underton. Asiater och människor från medelhavsområdet hör oftast till denna kategori. Vintertyper har ofta mörkt eller svart hår, och de med ljusare hy ser ofta bleka ut utan smink. Kända personer som är färgtypen vinter är skådespelarna Zooey Deschanel, Elizabeth Taylor och Johnny Depp. Vintertypen har hasselnötsbruna, blå eller gröna ögon.

  Rekommenderade färger:
  Klara, starka och kalla färger som svart, vitt, grått och blått. Silver är också perfekt.

 • Runda ansikten

  Vårtypen

  Vårtypen har persikofärgad hy med gyllene fräknar, som skådespelerskan Nicole Kidman. Vårtypen har ofta blont eller rågblont hår och blå, blågröna, gröna, grönbruna eller guldgröna ögon.

  Rekommenderade färger:
  Följande färger passar utmärkt till vårtypen: naturvita, cremebeige, lila, laxrosa, kornblå, ljusrosa eller varmbruna nyanser samt guld, koppar och brons. Vi rekommenderar bågar i guld, beige, hummerrött eller ljusbrunt.

 • Hjärtformade eller triangelformade ansikten

  Sommartypen

  Denna typ har oftast askblont hår och ljusblå, bruna eller grå ögon. De har en ljus, rosig och nästan pastellfärgad hudton. Två typiska exempel är Hollywood-stjärnorna Gwyneth Paltrow och Brad Pitt.

  Rekommenderade färger:
  De bästa färgerna för sommartypen är svala och intensiva, men inte för skrikiga eller mörka, till exempel gråblå, rosa, röd, silvergrå och benvit. Rosa, ljusblå eller lila passar utmärkt på glasögonen.

 • Hösttypen

  Hösttypen

  Hösttypen har gyllene, elfenbens- eller persikofärgad hy – tänk på Florence Welch, sångerskan i Florence and the Machine, eller skådespelerskan Julia Roberts. Många hösttyper har fräknar, rött hår som skimrar i guld och mörkbruna, grönbruna eller gröna ögon.

  Rekommenderade färger:
  Jordiga toner passar optimalt till hösttypen, t.ex. bruna, orange och mörkgröna nyanser, eller mörkare toner av rött, elfenben och vanilj. Guld, brons och koppar är också perfekt. Guld och alla naturfärger passar utmärkt på glasögonen eftersom dessa nyanser kompletterar färgen på din hud, dina ögon och ditt hår optimalt.


Dela denna artikel