Livsstil och mode

Färgskiftande glas för en bekvämare livsstil, flexibilitet och skydd

Tips från SE  BÄTTRE: för vem passar slipade färgskiftande glasögonglas från ZEISS, och när används de?

16 september 2022
 • Färgskiftande glas för en bekvämare livsstil, flexibilitet och skydd

Moderna färgskiftande glas, som ZEISS PhotoFusion X, kan vara en lojal och praktisk följeslagare för alla ljusförhållanden i ditt liv. PhotoFusion X-glas hjälper dig i vardagen, inom- och utomhus och i skiftande ljusförhållanden, och gör ditt liv bekvämare. De finns i olika trendiga färger och ger fullt skydd mot skadlig UV-strålning. Låt oss visa för vem och i vilka situationer som färgskiftande glas kan göra verklig skillnad.

En liten men betydelsefull upptäckt gjord av kemisten Stanley Donald Stookey och hans kollega William Armistead på 1960-talet ledde till att man kunde tillverka slipade glasögonglas som reagerade på UV-strålning. Idag erbjuds avancerade färgskiftande glas, t.ex. ZEISS PhotoFusion X, som ytterst snabbt kan bli lika mörka som solglasögon, men som är helt klara när användaren är inomhus. 

En mulen dag utan solsken: PhotoFusion® X-glas från ZEISS skyddar ändå ögonen mot skadlig UV-strålning från solen.

En mulen dag utan solsken: PhotoFusion® X-glas från ZEISS skyddar ändå ögonen mot skadlig UV-strålning från solen.

När du är utomhus mörknar PhotoFusion X-glas utifrån hur stark solen är, och ger 100 % skydd mot UV-strålning.

När du är utomhus mörknar PhotoFusion X-glas utifrån hur stark solen är, och ger 100 % skydd mot UV-strålning.

Även om solen skiner ute är PhotoFusion X optimalt klara inomhus och ger bästa möjliga syn.

Även om solen skiner ute är PhotoFusion X optimalt klara inomhus och ger bästa möjliga syn.

Vi har sammanställt några tips på vilka typer av glasögonanvändare och situationer som färgskiftande glas lämpar sig optimalt för:

 • Slipade PhotoFusion X-glasögonglas med högt eller medelhögt brytningsindex mörknar på bara 15 till 30 sekunder i kraftigt ljus eller solsken

  Behöver du glasögon hela tiden? Stör det dig att alltid behöva bära med dig två par glasögon, så att du kan se perfekt inomhus och samtidigt skydda ögonen mot bländning och UV-strålning när du är ute i solen? Glasögon med färgskiftande glas kan göra livet bekvämare för dig, eftersom du alltid har rätt toningsgrad för alla ljusförhållanden i ett och samma par glasögon. Slipade PhotoFusion  X-glasögonglas med högt eller medelhögt brytningsindex mörknar på bara 15 till 30 sekunder i kraftigt ljus eller solsken. Inomhus blir de på bara 5 till 10 minuter1 tillräckligt klara så att användaren kan se klart igen. Självklart erbjuder de även 100 % skydd mot solens UV-strålning i alla toningsgrader.

 • Är du särskilt ljuskänslig? Behöver du ta på dig solglasögonen tidigare än de flesta andra? Redan när solen bara kikar fram lite bakom molnen tycker du att det är jobbigt att se. Färgskiftande glas kan fungera som ett underbart synhjälpmedel för att minska obehaget för dig, eftersom de kan anpassa sig till de aktuella ljusförhållandena praktiskt taget i oändlighet. I svagt solljus mörknar de i mindre utsträckning så att du fortfarande ser bra trots mörkret.

 • Heldagslösning: färgskiftande glas för skiftande ljusförhållanden hela dagen

  Du  är van vid att ha två par glasögon – ett par klara för inomhus, och ett par solglasögon för utomhus, och du är trött på att hela tiden behöva byta glasögon. För dig är färgskiftande glas den optimala heldagslösningen: de kan bidra stort till att förenkla din vardag och göra det bekvämare för dig. Dina glasögon växlar snabbt från normala glasögon till solglasögon när du går ut – och vice versa. Du har alltid rätt glas för alla ljusförhållanden, oavsett om du är inomhus eller utomhus, och om solen skiner eller inte.

 • Är du aktiv eller sportig? Vädret samarbetar inte alltid, eller så växlar ljusförhållandena konstant under träningspasset. Det finns inte tid för att byta glasögon. Färgskiftande glas innebär att du är perfekt rustad redan från början, oavsett ljusförhållandena. Dina slipade PhotoFusion® X-glasögonglas växlar från klara till mörka och tillbaka igen mycket snabbt.  Samtidigt skyddar de ögonen mot skadlig UV-strålning och minskar bländningen i starkt solsken.

 • Ett enda par glasögon för alla situationer: precis som progressiva glas gör att du slipper byta konstant mellan vanliga glasögon och läsglasögon, gör färgskiftande glas att du slipper byta mellan solglasögon och vanliga glasögon. Du behöver heller inte oroa dig för att tappa bort, glömma eller inte hitta dina andra glasögon. Fokusera på ögonblicket och njut av det – tack vare att du ser optimalt i alla ljusförhållanden.

 • Dina kontaktlinser – endags-, månads, års- eller multifokala linser – är dina bästa vänner. Men det finns situationer då du behöver använda glasögon. Ändå vill du vara lika fri och aktiv som tidigare, t.ex. när du tränar. Sportglasögon med kupade och färgskiftande glas kan bli den optimala träningspartnern.  Inomhus eller utomhus, i sol eller moln har du alltid rätt toningsgrad och UV-skydd samtidigt som du upplever mindre bländning. Du behöver bara ett synhjälpmedel för avkopplat seende.

 • ZEISS PhotoFusion X, erbjuds i naturliga, moderna färger precis som vanliga solglasögonglas

  Tiden när färgskiftande glas såg gammalmodiga och otrendiga ut är förbi sedan länge. Moderna färgskiftande glas, som ZEISS PhotoFusion X, erbjuds i naturliga, moderna färger precis som vanliga solglasögonglas. Färgskiftande glas kan dessutom slipas för att passa alla moderna bågar, t.ex. garnityrbågar eller glasögon med kupade glas, så att du kan vara precis så trendig som du vill.

 • Framför allt på resan vill vi ha ökad flexibilitet och komfort. Då kan färgskiftande glas vara en utmärkt reskamrat.

  Tänk dock på att en mycket stor del av UV-strålningen absorberas av vindrutan, vilket påverkar glasets prestanda. Lyckligtvis behåller PhotoFusion  X-glas mer av sin färgskiftande förmåga i bilen än tidigare generationers glas. På långa resor rekommenderas fortsatt solglasögonglas.

  Slipade färgskiftande glasögonglas reagerar dessutom på temperaturskillnader. Det innebär att färgskiftande glas mörknar mindre i kraftigt solljus om utomhustemperaturen är hög. Därför rekommenderar vi att man tar med sig ett par solglasögon i synnerhet på sydligare breddgrader.

 • Skydd: färgskiftande glas för skydd mot bländning och UV-strålning hela dagen

  När man pratar om UV-exponering handlar det nästan alltid om de potentiellt skadliga effekterna av den. För stor exponering för UV-strålning kan leda till olika typer av skador på ögonen och huden. Skadlig UV-strålning kan nå ögats näthinna och i förlängningen leda till åldersrelaterad makuladegeneration. Dessutom kan UV-strålning orsaka katarakt, melanom (de vanligaste formerna av cancer i ögat), solbränna på hornhinnan och olika typer av hudsjukdomar. Därför rekommenderas UV-skydd hela dagen. Färgskiftande glas skyddar dessutom ögonen mot störande bländning orsakad av kraftigt solljus.

Vårt tips för den som ska köpa färgskiftande glasögon

Skillnaderna kan vara stora mellan olika färgskiftande glas när det gäller kvalitet och prestanda. Prata med din optiker om prestandan i olika färgskiftande glas:

 • Hur snabbt mörknar slipande färgskiftande glasögonglas?
 • Hur snabbt blir de klara igen inomhus?
 • Erbjuder färgskiftande glas 100 % skydd mot skadlig UV A- och UV B-strålning?2
 • Blir färgskiftande glas helt klara inomhus?
 • Hur mörka kan färgskiftande glas bli i kraftigt solsken?
 • Hur reagerar färgskiftande i skuggan?
 • Hur väl fungerar färgskiftande glas i bilen?

Vad glasögonanvändare har att säga om PhotoFusion X, det färgskiftande glaset från ZEISS

I september 2021 genomförde Carl Zeiss Vision en kundundersökning bland glasögonanvändare3 som testade PhotoFusion X-glas. 8 av 10 konsumenter föredrar det grå ZEISS PhotoFusion X-glaset framför övriga färgskiftande glas de känner till.  9 av 10 konsumenter tycker att PhotoFusion X ljusnar snabbare än föregående generation av PhotoFusion. Och så många som 98 % av konsumenterna tycker att PhotoFusion X i mörktonat tillstånd är tillräckligt mörka att använda som solskyddsglas.


Dela denna artikel

 • 1

  Genomsnittligt värde för 1.67 och 1.6 samt slipade glasögonglas tillverkade av polykarbonat. Prestandan varierar utifrån material, temperatur och ljusförhållanden.

 • 2

  UV-strålningen är indelad i tre kategorier, varav endast UVA- och UVB-strålning som når jordens yta. Kortvågiga och energirika UVC-strålar (100 till 280  nm) absorberas nästan helt i jordens atmosfär. När vi pratar om UV-strålning menar vi bara UVA- och UVB-strålningen som når jorden. UVA- och UVB-strålning absorberas i olika hög utsträckning av ögonen.

 • 3

  Konsumentpreferenstest med N= 101 glasögonanvändare i Tyskland i september 2021 genomfört av ett externt marknadsforskningsinstitut (subjektiv synundersökning av glasindex 1.6 grått med antireflexbehandling, aktiverad av konstgjord UV-ljuskälla).