Livsstil och mode

Maximal komfort med ultratunna, superlätta glasögon

”Less is more!” Dessa tips är nyckeln till att få ultralätta glasögonglas och bågar

16 oktober 2022
  • Maximal komfort med ultratunna, superlätta glasögon

Ju lättare glasögonen är, desto mer bekväma är de att bära: Optimal komfort uppnås genom att bågarna och glasen görs så lätta som möjligt. Moderna tillverkningsmetoder och extremt lätta material för glas och bågar har gjort det möjligt att producera glasögon som erbjuder enastående kvalitet med en exceptionellt låg vikt. SE BÄTTRE undersöker fem tips för att skapa ultratunna, ovanligt lätta glasögonglas och bågar - och tar reda på varför lite lägre vikt kan vara till nytta för alla.

Till att börja med: Varför är det en bra idé att minimera vikten på glas och bågar?

Ju lättare glasögonen är, desto mer bekväma är de att bära. Det kanske låter konstigt, men vår näsa är så känslig att vi märker vartenda gram som vilar på den! Den idealiska lösningen skulle vara ett par glasögon som vi glömmer att vi bär - glasögon som gör sitt jobb utan att vi ens märker dem. Det skulle eliminera problemet med märken på bärarens näsa och obehag orsakade av glasögonens sidor, samtidigt som glasögonen blir mer bekväma att bära och deras passform förbättras. Och det är inte bara en fråga som berör barn eller idrottare. Viktoptimerade glas och ultralätta bågar kan nu göra huvudvärk orsakad av tunga glasögon till ett minne blott. Att minska vikten av glasögon är helt klart en viktig faktor för att uppnå maximal komfort - men ibland tar det ett tag för personer att lägga märke till att de har problem med sina nya glasögon på grund av att glasen och bågarna är några gram för tunga. Genom att följa våra tips nedan, kan denna situation undvikas redan från början.

Hur kan man minska vikten på glasögon till ett minimum?

  • Lätta glasögonglas tillverkade av plast - särskilda ZEISS ”hög-index” glas - är hemligheten till otroligt tunna och lätta konstruktioner, även då höga dioptriska styrkor behövs. Fyra olika typer av material är tillgängliga (se även infografiken i slutet av den här artikeln): grundmaterial, standardmaterial, material av hög kvalitet och högteknologiska material. Ju högre kvalitet källmaterialet har, desto tunnare man kan göra glasen. I fallet med plastglas, till exempel, kan man genom att välja högteknologiska alternativ över standardmaterial minska vikten med upp till 50 procent (upp till 40 procent när det gäller glas av glas). Det lättar verkligen sinnet! Och det gäller för progressiva glas också.

  • Ett annat sätt att få glasögon att banta är att använda vad som kallas asfärisk slipning: När det gäller konventionella glas - som i handeln kallas sfäriska glas - är deras fram- och baksidor böjda som en sfär. I motsats till detta har asfäriska glas speciellt optimerade ytor. För att undvika en uttalad, estetiskt oattraktiv krökning av den främre ytan av glaset och samtidigt uppnå perfekt visuell kvalitet, är den främre ytan av asfäriska glasögonglas optimerade så att ytan planar ut från mitten av glaset mot kanterna. Detta gör det möjligt att göra asfäriska glas tunnare och betydligt lättare samtidigt som samma optiska effekt bibehålls. I kombination med ZEISS hög-index glasmaterial som anges ovan, kan en asfärisk glaskonstruktionsteknik användas för att skapa platta, tunna och utomordentligt lätta glasögonglas - även för bärare med betydande synproblem.

    En annan metod för framställning av ultratunna glas är att använda en datorstödd metod som utvecklats av ZEISS och som kallas OPTIMA. Den gör det möjligt att minska till ett minimum kant- och mitt-tjockleken som är synlig i bågarna vid produktionsstadiet samtidigt som samtliga bågspecifikationer beaktas. Ofta gör OPTIMA att glaset kan produceras mycket tunnare. Optikern kan använda speciella rekommendationsprogram från ZEISS för att syna dessa skillnader i tjocklek.

  • Bågarna och sidorna spelar en viktig roll för glasögonens totala vikt. Det är därför viktigt att välja smala bågar av ett speciellt, ultralätt material. Till exempel väger titan cirka 50 procent mindre än konventionell metall eller plast. Det är därför glasögon med titanbågar är det självklara valet för alla som behöver exceptionellt stabila men samtidigt lätta glasögon, och den perfekta lösningen för idrottare och barn. Dagens ultratunna titanbågar väger mindre än två gram och utgör de ultimata lättviktsbågarna. Men det är inte bara den låga vikten som gör att titan är nummer ett när det gäller material för glasögonbågar och skalmar: titanbågar är utomordentligt lätta, robusta och korrosionsbeständiga och kan produceras i ultra-flexibla konstruktioner där det behövs. I själva verket är detta material nu så flexibelt att du kan böja glasögonens sidor utan att skada dem – de fjädrar helt enkelt tillbaka till sin ursprungliga form så snart du släpper dem. De kommer också i ett brett spektrum av fantastiska mönster, helt utan skruvar och tillgängliga hos många olika varumärkesleverantörer i ett brett urval av konventionella och ultramoderna färger. Det enda dessa konstruktioner har gemensamt är deras utomordentligt låga vikt. Titanbågar är nickelfria, vilket gör dem till ett utmärkt val för allergiker.

  • Vikten av ett par glasögon påverkas även av bågarnas storlek, eftersom detta avgör huruvida glasögonglasen kommer att vara lättare eller tyngre. Ju mindre bågar, desto tunnare och lättare glas.

  • Att hitta rätt optiker med rätt utrustning är också en viktig faktor för att få lättast möjliga glasögon. Genom att utföra noggranna beräkningar och välja rätt typ av glas, kan en bra optiker också bidra till att minska tjockleken på glasen för att göra glasögonen lättare.  Hur man hittar en bra optiker …

Tunna och lätta glasögonglas

1.5

0%

1.5

0%

1.6

20%

1.6

20%

1.7

35%

1.67

40%

1.9

40%

1.74

50%

Dela denna artikel