Livsstil och mode

Mörknar snabbt. Ljusnar snabbt: moderna färgskiftande glas

Är du på jakt efter ett par glasögon med färgskiftande glas som ger ett 100-procentigt skydd mot solen och dess skadliga UV-strålar så att du inte behöver tänka på dina vanliga glasögon?

24 november 2022

Slipp byta mellan olika glasögon: är du på jakt efter ett par glasögon med färgskiftande glas som ger fullt skydd mot skadlig UV-strålning? Visste du att glas som mörknar i solen numera är moderna små mirakel för ett optimalt seende? Vi berättar varför och vad du bör tänka på vid köpet.

 • Mörknar snabbt. Ljusnar snabbt: moderna färgskiftande glas

Färgskiftande glas kallas även ”fotokromatiska” och har funnits på marknaden sedan 1960-talet. Då gjorde kemisten Stanley Donald Stookey och hans kollega William Armistead en liten men betydelsefull upptäckt. De tillverkade glas som reagerar på UV-strålning och har förmågan att ändra färg.

Sedan dess har mycket hänt när det gäller färgskiftande glas kvalitet och egenskaper. Många som är helt beroende av glasögon och ofta växlar mellan att vara inomhus och utomhus älskar dem. Här följer några saker man bör känna till om dessa små allkonstnärer:

Hur skiljer sig kvaliteten mellan olika färgskiftande glas?

Med färgskiftande glas slipper man byta mellan olika glasögon. ZEISS ville ta reda på vad personer som använder färgskiftande glas tycker är särskilt viktigt. Användarna har tydliga krav när det gäller kvalitet och prestanda:

 • För att vara bekväma måste färgskiftande glas snabbt anpassa sig till förändrade ljusförhållanden.
 • Färgskiftande glas måste bli riktigt mörka i solsken och helt klara inomhus för att ge bästa möjliga syn.
 • Färgskiftande glas ska vara effektiva och erbjuda fullt UV-skydd.
 • Färgskiftande glas ska vara snygga och finnas i många tilltalande färger.
 • Färgskiftande glas ska ha en lång livslängd och hög prestanda.
 • De ska passa till alla typer av bågar och glasögon.

Allt detta erbjuder ZEISS PhotoFusion X-glas. PhotoFusion®  X-glas mörknar i solen på bara 15 till 30 sekunder. Inomhus blir de klara igen på 5 till 10 minuter1. De erbjuder fullt skydd mot skadlig UV-strålning. Oavsett om solen skiner eller om himlen är mulen utsätts våra ögon för UV-strålning. För många är det en självklarhet att använda solskyddskräm. Krämer skyddar dock inte ögonen och det är lätt att man bränner sig på ögonlocken. Glasögon med UV-skydd har den lilla extrafördelen att de även skyddar mot detta.

Hur fungerar fotokromatiska eller färgskiftande glas?

Hur fungerar fotokromatiska eller färgskiftande glas?

Färgskiftande glas bygger på en kemisk reaktion mellan vissa molekyler. Hemligheten bakom ZEISS  PhotoFusion X-glas är fotoaktiva molekyler som reagerar snabbt på ändrade ljusförhållanden. När det infallande ljuset – i synnerhet UV-ljusets intensitet – genomgår molekylerna en förändringsprocess som gör att glasen mörknar eller ljusnar. Genom att kombinera dessa molekyler med ZEISS-glas på ett innovativt sätt har vi kunnat ta fram en ny generation av högpresterande färgskiftande glas.

Färgskiftande glas kallas ofta ”fotokromatiska” (från grekiskans phos = ljus och chroma = färg). Denna term används för att beskriva samma typ av glas.


Prova själv – tala med din optiker redan idag. ZEISS PhotoFusion X-glas erbjuds som enstyrkeglasprogressiva glas och med alla ZEISS ytbehandlingar som t.ex. DuraVision Premium.De finns även som Digital Lenses.

10 frågor och svar om färgskiftande glas med PhotoFusion  X

Färgskiftande glas med PhotoFusion X
 • En mycket stor del av UV-strålningen absorberas av vindrutan, vilket påverkar glasets prestanda. Lyckligtvis behåller PhotoFusion X-glas mer av sin färgskiftande förmåga i bilen än tidigare generationers glas.  På långa resor rekommenderas fortsatt solglasögonglas.

 • Ja, PhotoFusion X-glas blir i princip helt klara igen när man är inomhus.

 • För allmän användning erbjuder PhotoFusion X-glas utmärkt optisk kvalitet och bländskydd. I intensivt solsken i miljöer med höga temperaturer, inuti bilar vars vindruta absorberar största delen av UV-strålningen, eller i miljöer med kraftig bländning från ytor som t.ex. vatten eller snö, ger ett par slipade solglasögon med fast färg bättre bländskydd och synkomfort.

 • Färgskiftande PhotoFusion X-glas med högt och medelhögt brytningsindex reagerar mycket snabbt: de mörknar upp till 60 % snabbare1 än tidigare generationen av ZEISS PhotoFusion – och blir klara igen upp till 2,5 x snabbare2 än den senaste generationen från ett välkänt varumärke som erbjuder färgskiftande glas.

   

 • Beroende på hur intensiv UV-strålningen är i skuggan blir färgskiftande glas inte lika mörka som i direkt solljus utan bara lätt tonade. De erbjuder trots det fullt UV-skydd.

 • Ja, de lämpar sig lika bra för bilkörning i mörker som alla andra klara glas.  

 • ZEISS PhotoFusion X-glas skyddar alltid användarens ögon mot UV-strålning.

 • Ja, ZEISS PhotoFusion X-glas är i princip helt transparenta i klart tillstånd och fungerar perfekt inomhus och i mörker. När PhotoFusion X-glasen utsätts för solljus mörknar de dessutom så mycket som behövs för att ge bästa möjliga bländskydd i kraftigt solljus. Du kan välja ZEISS-glas med PhotoFusion X utifrån dina individuella behov.

 • Till skillnad från klara glas mörknar färgskiftande PhotoFusion X-glas när omgivningsljuset ökar. Inomhus är de nästan helt klara, men när de utsätts för kraftigt solljus mörknar de till en grad som kan jämföras med vanliga solglasögon. Det innebär att de skyddar mot bländning och erbjuder högre synkomfort.

 • PhotoFusion X-glas från ZEISS tillverkas med den senaste tekniken för färgskiftande glas och erbjuder därför en mycket hög prestanda. De mörknar upp till 60 %1 snabbare och blir klara igen 2,5 x snabbare2 än den senaste generationen från ett  välkänt  varumärke som erbjuder färgskiftande glas. Dessutom bibehåller PhotoFusion X-glas sin funktion under lång tid.


Dela denna artikel

 • 1

  Analyser gjorda av Technology and Innovation, Carl Zeiss Vision GmbH, DE 2021 enligt ISO 8980-3. Baserat på medelhastigheten (%T/min) för skiftning till färglöst från helt aktiverat läge till 30 %T vid 23 °C i grått 1.60 index och polykarbonat endast med hårt ytskikt.

 • 2

  Tester utförda av oberoende laboratorium i USA, 2021 enligt kraven i ISO 8980-3. Baserat på genomsnittlig tid (%T/min) för att klarna från fullt aktiverat tillstånd till 80 %T vid 23 °C i index 1.50 grå (CR607) endast HC.