GLASKATEGORI

ZEISS enstyrkeglas

 • En bild av ett par enstyrkeglas mot en färgad bakgrund.
 • UV-skydd upp till 400 nm – även i klara glasögon.
 • Bättre syn på nära eller långt håll – med optik skräddarsydd för dina behov.
 • Tunna och lätta glas är bekväma och ser bra ut.

Vi går längre än bara det grundläggande.

Enstyrkeglas är visserligen de vanligaste glasen för synkorrigering, men de kan optimeras för att passa just dina specifika behov. Se klart genom mer av dina glasögon med ZEISS enstyrkeglas.

Dina enkelslipade glas.

Enstyrkeglas har en optisk styrka för att korrigera synen på ett visst avstånd. Om du är översynt och har problem med att se på nära håll har du en plusstyrka (+). Om du är närsynt och behöver hjälp med att se på avstånd, innehåller dina styrkor ett minus (-). Styrkan i dina glasögon mäts i dioptrier – ju högre siffra desto mer behöver din syn korrigeras.

Plustecknet betyder att du behöver synkorrigering på nära håll. Ett konvext glas med styrkan 1,5 dioptrier hjälper dig att se klart på nära håll.
Plusstyrka och ett konvext glas för att bryta ljuset
Minustecknet betyder att du behöver synkorrigering på avstånd. Ett konkavt glas med styrkan 3 dioptrier gör att du ser saker långt bort klart.
En minusstyrka och ett konkavt glas för att bryta ljuset
Detta betyder att du har astigmatism. CYL indikerar hur grav astigmatismen är, och AXIS dess position.
En styrka med siffror i kolumnen CYL och AXIS
Ett skjutreglage i bilden som visar ett traditionellt glas till vänster, med förvrängningar i glasets kanter, jämfört med ett premiumglas till höger, med klart och tydligt seende genom glaset.
Ett skjutreglage i bilden som visar ett traditionellt glas till vänster, med förvrängningar i glasets kanter, jämfört med ett premiumglas till höger, med klart och tydligt seende genom glaset.
Ett skjutreglage i bilden som visar ett traditionellt glas till vänster, med förvrängningar i glasets kanter, jämfört med ett premiumglas till höger, med klart och tydligt seende genom glaset.

Glöm att du har dina glasögon på dig.

Välj förstklassig optik.

Hur kan ett enstyrkeglas vara bättre än ett annat, om de har samma styrka? Svaret ligger i glasets optiska design och i genom hur mycket av glaset du ser klart och utan förvrängningar.
Premiumglas erbjuder fler möjligheter till individuell anpassning. Förvrängningar i kanterna kan minimeras utan att glasens tjocklek och vikt påverkas. Högklassig optik gör inte bara att du ser bättre, utan även att du ser bättre ut och känner dig bättre med tunna och lätta glas.

Har du frågor?

 • Enstyrkeglas är den vanligaste typen av glasögonglas. De har endast en korrigerande styrka i hela glaset, och korrigerar ett synfält – på nära håll eller på avstånd. De förskrivs till personer som är närsynta (myopiska) eller översynta (hyperopiska) och kan dessutom användas för att korrigera astigmatism för att se klart både på avstånd och på nära håll.   

 • Enstyrkeglas har bara en optisk styrka och korrigerar endast ett synfält. Om du behöver avståndsglasögon eller läsglasögon förskriver din optiker enstyrkeglas åt dig.

  Progressiva glas har multipla styrkor i ett och samma glas, för att korrigera seende på nära håll, mellanavstånd och långt avstånd. De används ofta av personer över 45 som har svårt att växla fokus från långt avstånd till på nära håll på grund av att ögonen blir äldre. Dessa glas, som även kallas varifokala glas, kräver att du tittar genom olika delar av glaset för att se klart på olika avstånd.   

 • Ja! Enstyrkeglas har antingen plus- eller minusstyrka. Ett plus indikerar behovet av synkorrigering på nära håll, medan ett minus indikerar behovet av synkorrigering på långt avstånd. Och om du undrade: glas utan någon styrka kallas Plano-glas.

 • Absolut! Vissa väljer att använda sina enstyrkeglas endast vid behov – t.ex. när de läser eller kör bil – men du kan använda dem hela dagen. Om det känns obehagligt när du använder dina enstyrkeglas kan din optiker dock rekommendera att du skaffar ett andra par glasögon för särskilda ändamål, t.ex. ZEISS Office-glas.

 • Det finns några sätt att ta reda på det.

  1. Titta genom glasen: om du ser lika bra genom hela glaset är glasögonen förmodligen enkelslipade. Hade du haft varifokala eller progressiva glas hade vissa saker varit suddiga beroende på var du tittar genom glaset.
  2. Kontrollera dina styrkor: för enstyrkeglas är kolumnen "ADD" tom. (Kolumnen "SPH" (sfär) innehåller siffror, vilket även kolumnerna "CYL" och "AXIS" gör om du har astigmatism.)
  3. Fråga din optiker: de flesta optiker kan snabbt kontrollera dina styrkor med ett instrument som kallas vertometer. Men en komplett synundersökning är aldrig fel.
     
 • 1

  Baserat på en simulering av glasens klarhet i ett glasområde med 50 mm i diameter för index 1.60 ZEISS ClearView FSV-glas jämfört med 1.60 ZEISS AS FSV-glas. Genomsnitt för +5D, +3D, +1D, -1D, -3D, -5D och -7D med och utan cylinder -2D. Kvantitativa analyser gjorda av Technology & Innovation, Carl Zeiss Vision GmbH, 2020.

 • 2

  94 % ger en positiv bedömning av synkvaliteten för uppgifter på långt håll, 93 % för mellanavstånd och 91 % för nära håll. (antal procent av deltagarna som satte betyget "mycket bra", "bra" eller "ganska bra"). Externt kundacceptanstest för sortimentet med ZEISS SmartLife glasögonglas, n=182 studiedeltagare. AstonOptometry School, Aston University, Storbritannien, 2019.