Sport och fritid

Vilka solglasögon du väljer har betydelse

UV-skydd, toning, polariserande glas eller speciellt solskydd för sport – skräddarsydda solglasögon finns i alla färger och former

20 januari 2022

Visste du att en snygg båge inte är det viktigaste kriteriet när köper solglasögon? Först och främst ska du se till att glaset håller hög kvalitet och är anpassat efter dina ögon och behov. Solglasögonens främsta uppgift är att skydda ögonen mot skadligt UV-ljus. Även om du inte använder glasögon till vardags är skräddarsydda solglasögon en god investering.   Valmöjligheterna är många och SE BÄTTRE vill hjälpa dig att bena ut dem. Här presenterar vi några viktiga egenskaper dina perfekta solglasögon bör ha.

  • Vilka solglasögon du väljer har betydelse

Ser du redan nu fram emot den första vårsolen eller soliga dagar och gnistrande pudersnö under vinterns skidsemester?   Visst ska du njuta av de värmande strålarna – men glöm inte solglasögonen som skyddar dina ögon mot skadligt UV-ljus.  

En bra antireflexbehandling är en annan viktig investering i din syn. Oavsett hur du väljer bör du ta chansen att prata med en optiker.

Välj egenskaper hos skräddarsydda solglasögon

Bra solglasögon ska ha ett bra  UV-skydd.  Intensiv och omfattande exponering för osynliga, ultravioletta strålar kan orsaka smärtsamma inflammationer i bindehinnan och hornhinnan som med tiden förvärras och leder till kroniska skador.  

Det är med andra ord viktigt att du väljer solglasögon med den obligatoriska CE-märkningen som visar att glasen uppfyller de grundläggande säkerhetskraven enligt de europeiska direktiven. Givetvis kan du även få solglasögon med precisionsglas som korrigerar ditt synfel.   Du kan välja olika färger, polariserande glas och antireflexbehandling.

Inför köpet bör du diskutera dina behov och dina förväntningar med en optiker så blir det garanterat lättare att hitta exakt rätt modell för dig. Loremipsum Loremipsum

Om du vill använda dina nya solglasögon i bilen är det en god idé att välja polariserande ZEISS-glas, dvs. glas som bygger på bländningsreducerande teknik. Den hindrar bländningseffekter som uppstår när solen exempelvis lyser på en våt vägbana. Den hindrar bländningseffekter som uppstår när solen exempelvis lyser på en våt vägbana. Polariserande glas reducerar irriterande bländande ljus och förstärker ditt färg- och kontrastseende. Du ser tydligare, ögonen blir piggare och du har ett tillförlitligt UV-skydd både under en sommardag vid havet och en vinterdag i skidbacken.

Rör du dig ofta i olika ljusmiljöer och har tröttnat på att hela tiden växla mellan olika glasögon är  färgskiftande glas från ZEISS en bra lösning.

De anpassas automatiskt efter olika ljusförhållanden och ger ett utmärkt UV-skydd. Om du  idrottar mycket och behöver vindskydd (eller bara söker en annorlunda design) ska du välja solglasögon med böjda skalmar.  De är ett trendigt alternativ och en perfekt lösning för utomhussport. Även här gäller det klassiska rådet – välj bra glas till dina solglasögon. Viktigt!

Om du använder glasögon för att korrigera ett synfel bör du alltid välja kvalitetsglas till dina kupiga bågar. Glas av dålig kvalitet kan göra bilden förvrängd, speciellt i ytterkanterna. Om dina solglasögon ska följa dig både i vardagen och till fest ska du givetvis välja en färg du tycker om.  

Utöver standardfärgerna kan du välja till precisionsglas som förhöjer kontraster och ger bättre färgseende.   Du kommer att häpna över hur exakt dina solglasögon kan tillpassas efter dina ögon och skräddarsys efter dina behov. Loremipsum


Dela denna artikel