Sport och fritid

Se bättre i backen

Många som älskar att åka skidor och snowboard kastar sig utför utan att se ett dyft, vare sig de brukar ha glasögon, linser eller inte.

16 oktober 2019
 • Se bättre i backen

Som alla vet är det viktigt att bära glasögon om du har dålig syn och är ute i starkt solljus. Det gäller särskilt alla som gillar vintersport, oavsett om det handlar om att åka utför i Alperna, åka längdskidor eller snowboard, och att ha glasögon med bra glas är avgörande för att semestern ska bli optimal. Många som älskar vintersport tänker inte på om de har rätt glas i glasögonen. Många inser kanske inte att rätt glas inte bara gör vintersemestern i den vackra naturen säkrare, roligare och mera njutbar – att ha rätt glas har också stor betydelse för att ögonen ska hålla sig friska.

De flesta väntar otåligt på vintersemestern och många kastar sig ut i backen så fort säsongen börjar. Vintersporter kan vara extremt roliga och är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen. En del glider helst makligt fram över de vita vidderna, medan andra hellre far ned i pisten så fort som möjligt. Fast de flesta brukar gilla after ski. En vintersemester kan vara hur skön som helst men det finns också en del risker. De flesta är medvetna om riskerna. Ändå är det förvånande att så många skid- och snowboardåkare som ser dåligt bär glasögon eller kontaktlinser utan tillräcklig korrigering eller kanske till och med åker helt utan. Även om du har bra syn är det viktigt att ha solglasögon eller skidglasögon som ger tillräckligt skydd för ögonen.

Sportglasögon hjälper dig inte bara att se bättre – de skyddar också dina ögon mot vind, kyla, främmande partiklar och skadligt UV-ljus. De borde vara en lika naturlig del av utrustningen som skidorna eller din snowboard. Undersökningar visar att många skidolyckor orsakas av undermåliga siktförhållanden. Det perfekta motmedlet är att bära specialanpassade sportglasögon med ett bra UV-filter eller kontaktlinser kombinerat med skidglasögon med högt UV-skydd. Trots allt kan vintersolen vara enormt stark, och snön och den höga höjden gör strålningen än mer intensiv. Reflexer från snön kan öka effekten av solljuset med upp till 90 procent. Det kan skada näthinnan och göra det svårare att ställa om från mörker till ljus som i sin tur har stor negativ effekt på seendet. Slutresultatet av en vintersemester utan optimalt skydd för ögonen kan bli smärtsamt – det finns inte bara en ökad risk för olyckor utan även för ryckningar i ögonlocken, ökat tårflöde och irriterad bindhinna.

Lätta, robusta, skräddarsydda

Bra glasögon för vintersport ska uppfylla de här villkoren:

 • Hög motståndskraft mot brott och repor
 • Låg vikt (plastglas är bäst)
 • Vaddering på utsatta ställen
 • Anatomiskt utformade för bekväm passform
 • Minsta möjliga inverkan på synfältet

Dynamiskt utformade glasögonbågar med böjda glas, som exempelvis ZEISS Single Vision Sport-glas från Zeiss, är bäst för vintersport. De skyddar ögat mot vind och sol, och är dessutom toppmoderna. Den nya ZEISS Single Vision Sport-tekniken med mycket böjda glas möjliggör god sikt åt alla håll – något som faktiskt är helt nytt. I tidigare försök med liknande teknik blev bilden ofta förvrängd i kanterna. Med ZEISS Single Vision Sport är det problemet borta. En annan fördel är att de innovativa ZEISS Single Vision Sport-glasen finns både som enkelslipade och progressiva så att du kan få precis rätt korrigering.

Skidglasögon med glas från Carl Zeiss Vision: Säkerheten i första rummet

Skidglasögon med glas från Carl Zeiss Vision: Säkerheten i första rummet

Precisionsoptik från Carl Zeiss Vision finns också i skidglasögon. Vi lägger ned lika mycket arbete på att kontrollera kvaliteten och hållbarheten i de här produkterna som i våra klassiska ZEISS-glas. Visiret på skidglasögonen måste vara tillräckligt starkt för att stå emot tuffa vintersportutmaningar och ändå ge optimalt skydd för ögonen:

 • Högklassiga material: Stöttåligt visir i polykarbonat
 • Tack vare det skyddande hartslagret gör skidglasögon med optik från Carl Zeiss dig aldrig besviken, inte ens under mycket svåra förhållanden.
 • 100-procentigt UV A- och UV B-skydd skyddar dina ögon så långt det går för alla faror och risker som starkt solljus utgör.
 • Carl Zeiss Vision-visiren för skidglasögon är specialutvecklade för att garantera att du ser tydligt och kan upptäcka alla faror som närmar sig snabbt när du åker skidor eller snowboard, t.ex. träd, klippor och landskapets konturer.
 • Snö, regn, smältande is, extrema reflexer och speglingar: det är bara några exempel på vad skidglasögon måste kunna hantera. Lösningen? Smuts- och vattenavvisande Clean Coat-skikt.
 • Glasögon med spegelglas är inte bara en modetrend – de minskar också reflexerna och filtrerar bort farliga solstrålar, särskilt på hög höjd och när det är mycket soligt och ljust. Ju tjockare spegel desto större skydd.

Fråga efter glas märkta med Optics by Carl Zeiss Vision från leverantörer som GIROANON eller POC.

Solglasögonen kan också behandlas med den extremt viktiga antireflextekniken för vintersport: polariseringsfilter minimerar alla extra reflexer från snö och solljus. Det är extremt viktigt vid exempelvis längdskidåkning eftersom det blir lättare att se pucklar och ojämnheter. Förutom den klassiska polariseringslösningen erbjuder också ZEISS lösningen "SkyPol®" Premium som ger extra färg och kontrast. En bra antireflexbehandling rekommenderas också.

Goda nyheter för snowboardåkare och slalomåkare: Nu finns det speciella skidglasögon som passar ovanpå dina vanliga glasögon. Kombinationen fungerar med nästan alla bågar, utom de allra mest ovanliga.

Ännu bättre är att du kan be din optiker att anpassa clips med dina glas som passar perfekt under skidglasögonen.

Anpassningsbara färgskiftande glas

Färgskiftande glas är ett alternativ för dig som vill ta det lite lugnare under vintersemestern och som helst kopplar av och har det bekvämt. De har en ljuskänslig ytbehandling som skyddar ögat maximalt, och glasen anpassar sig snabbt till skiftande ljusförhållanden. Glasen aktiveras av UV-strålar och mörknar så fort de kommer i kontakt med solljus. När solen försvinner blir glasen ljusa igen. Färgskiftande glas anpassar sig ständigt efter de skiftande ljusförhållandena och dina ögon får alltid rätt mängd ljus. De finns i olika färger (brunt och grått), och de stoppar naturligtvis all UV-A- och UV-B-strålning fullständigt.

Se upp för billiga kopior

Billiga sport- och solglasögon är absolut inget att rekommendera för den som har dålig syn. Och faktum är att också den som ser bra ska akta sig. Dels ger de inte tillräckligt med UV-skydd, dels är glasen ofta också mycket mörka, vilket får pupillerna att öppna sig mer. Det innebär att ännu mer skadliga UV-strålar kommer in i ögat.


Dela denna artikel