Kunskap om seende

Bättre syn för äldre

Många över fyrtio behöver glasögon och med progressiva glas kan de få perfekt syn igen.

27 januari 2022

Plötsligt får du problem med att trä en sytråd genom ett nålsöga eller måste hålla tidningen långt från ansiktet för att kunna läsa texten. Det är några av de första tecknen på åldersrelaterade synproblem. Utvecklingen är helt normal och med bra glasögon och progressiva glas ser du snart världen i all dess glans igen.

Det börjar vanligtvis mellan 40 och 50 år. Linsen och ringmuskeln inuti ögat förlorar sin elasticitet och ögat kan inte längre automatiskt anpassa sig och zooma in på olika avstånd. På fackspråk talar man om ackommodation, dvs. ögats förmåga att ställa in sig på olika avstånd.

  

  • Bättre syn för äldre

När systemet inte fungerar som det är tänkt får vi problem med närseendet. Om linsen inte kröks när du hittar på föremål på nära håll innebär det att brytkraften är nedsatt. Ljusstrålarna som träffar ögat bryts då bakom näthinnan och bilden blir suddig.

Människor som lider av översynthet (hyperopi) kan uppleva problemet tidigare. De ser mycket bra på avstånd men har svårt att se tydligt på nära håll. Orsaken? Ögongloben är för kort och de inkommande ljusstrålarna avbildas inexakt på näthinnan.

Syn efter 40

Närsynta människor ser ofta närliggande föremål bättre utan synhjälpmedel, men att ta av och på glasögonen kan bli ansträngande i längden. Skräddarsydda glas är den bästa lösningen – oavsett om du tidigare var normalseende, när- eller översynt.

Människor som tidigare var normalseende kan till en början nöja sig med läsglasögon. I takt med att synfelet eskalerar behöver de emellertid en annan lösning som korrigerar seendet även på mellanavstånd.
Glasögon med progressiva glas är en perfekt lösning eftersom de hanterar alla avstånd – för ett steglöst seende utan synliga övergångar. Den största fördelen med progressiva glas är att ögat kan hoppa från en bild till nästa och zooma in med full skärpa, oavsett om ett föremål befinner sig på nära håll eller på avstånd.

Lösningar för bättre syn på jobbet efter 40

För dem som tillbringar mycket tid framför datorn finns idag speciella bildskärmsglasögon med utökade områden för seende på mellanavstånd och nära håll. Dessa närprogressiva glas anpassas optimalt till avståndet mellan användaren och skärmen. Hög kvalitet är extra viktigt när det gäller progressiva glas, eftersom ögonen annars har svårt att vänja sig vid de nya glasögonen.

Med läsglasögon kan en ålderssynt användare se tydligt på nära håll. Han eller hon ser suddigt på mellanavstånd och långt håll.
Läsglas
Med bifokala glas kan en ålderssynt användare se tydligt på både nära och långt håll. På mellanavstånd kan han eller hon dock inte se tydligt.
Bifokala glas
Detta glas ger tydlig syn från läsavstånd upp till ett fast M.I.D. på 200 cm.
Arbetsplatsglas - near
Detta progressiva glas för inomhusbruk ger tydlig syn från läsavstånd upp till ett fast M.I.D. på 400 cm.
Arbetsplatsglas - room
Vad är bifokala och trifokala glas?

Vad är bifokala och trifokala glas?

Bifokala och trifokala glas är föregångare till progressiva glas. De är en idealisk lösning för alla som inte tycker om progressiva glas eller som har svårt att använda dem. Vissa människor föredrar bifokala glas men man ska vara medveten om att de kräver vissa kompromisser. De täcker inte alla synavstånd och har märkbara övergångar mellan när- och avståndsseende.


Dela denna artikel