Sport och fritid

Vattensportglasögon

Gillar du att segla, surfa, dyka eller simma? Vad du än helst roar dig med i eller på vattnet kan vi avslöja hemligheten bakom det perfekta valet av vattensportglasögon.

16 oktober 2017
  • Vattensportglasögon

Vattenstänk och saltvatten, extrema reflexer och ständigt växlande ljusförhållanden är bara några av de utmaningar som glasögondesigners står inför i sin strävan att garantera perfekt syn för människor som älskar vattensport och andra vattenaktiviteter. Vilka är då fördelarna med vattensportglasögon? Och vilka modeller passar bäst för surfare, seglare, simmare och andra vattensportälskare?

Grundläggande krav på vattensportglasögon

Vare sig du seglar, dyker eller surfar bör de glasögon du väljer ge ett 100-procentigt skydd mot skadlig UV-A- och UV-B-strålning. På solglasögon som inte är slipade kan du leta efter CE-märkningen eller EN 1836:1997-märkningen för att ta reda på om du är ordentligt skyddad. För att du ska slippa störande reflexer rekommenderar experter ett integrerat polariseringsfilter och glas med lämplig ytbehandling som är så slitstarka och motståndskraftiga som möjligt. Även bågen måste vara hållbar och slitstark och helst tillverkad av ett kraftigt och okrossbart lättviktsmaterial. Solglasögon med ZEISS Skylet®-glas är ett perfekt val för i princip alla former av vattensporter. De finns i ett brett utbud av toningsgrader och funktionella designer noggrant framtagna för aktiviteter som simning, surfing eller segling, och utgör en perfekt bas för ett par vattensportglasögon.

Vilka vattensportglasögon passar bäst för segling och surfing?

Solens ljus skapar kraftiga reflexer på vattenytan som kan begränsa synen avsevärt för seglare eller surfare. Därför är vattensportglasögon med professionell antireflex-behandling ett bra val för dessa typer av aktiviteter. ZEISS Skylet® Sport-solskyddsglas har en vacker brun toning och är speciellt utvecklade för att möta utmaningarna man står inför vid segling och surfing. Vattensportälskare uppskattar lösningar som ger perfekt syn med överlägsen kontrastförstärkning i medelstarkt till starkt solljus. Men inte bara ljus och vatten är ansträngande för ögonen, utan även bitande vind kan vara ett problem. Vissa bågar på vattensportglasögon är utrustade med en avtagbar inre båge som är speciellt utvecklad för att skydda användaren mot vind och som är tillverkad av exempelvis vattentätt skumgummi. Det är dels bekvämt men skyddar också ögonen på lång sikt mot smärtsamma inflammationer på bindhinnan och hornhinnan.

Tips: Vid valet av båge och glas för vattensportanvändning är experterna överens om att ett heltäckande skydd runt om är det bästa eftersom det blockerar reflexer som annars kan nå ögat underifrån eller från sidan. Det är dessutom viktigt att välja en justerbar rem så att solglasögonen alltid sitter perfekt och säkert utan att vara obekväma. För sporter där ett ännu bättre grepp krävs finns gummerade näskuddar och skalmändar. Många av dagens modeller av vattensportglasögon för surfare och seglare är dessutom utrustade med bågar som flyter, så att du aldrig behöver oroa dig för att dina solglasögon ska sjunka till botten. På vissa modeller kan man med enkelt ta bort remmen och istället sätta dit byglar - och vips så passar dina vattensportglasögon lika bra på shoppinggatan! Detta är självklart en särskilt stor fördel för glasögonbärare som annars hade behövt ha ett andra par glasögon med sig.

Simglasögon med slipade glas

Simglasögon erbjuder en rad olika fördelar vid vattenaktiviteter: de skyddar dina ögon mot klor och saltvatten och håller samtidigt bakterier borta om du badar i en sjö eller i havet. Men det finns några viktiga saker att tänka på. Det viktigaste rådet är nog att välja simglasögon som sitter perfekt och sluter tätt runt om, så att inget vatten kan tränga in även när det går vilt till. Med justerbara remmar sitter simglasögonen bekvämt och du kan spänna remmen efter behov. När det gäller själva glasen kan en toning göra underverk. Simglasögon finns också med slipade glas i användarens styrkor. De flesta modeller kan levereras med glas slipade i standardstyrkor - hör med din optiker för mer information.

Vad passar bäst för dykare - kontaktlinser eller dykglasögon med slipade glas?

Om du ska ägna dig åt vattensport under några få dagar och bara behöver ett synhjälpmedel för just detta ändamål, till exempel under semestern, kan engångslinser vara ett bra alternativ. Skulle du råka tappa dem är det ingen större förlust, och du kan alltid ha ett extra par till hands. Dykare som bär glasögon bör alltid använda kontaktlinser med samma styrkor, eftersom våra ögon är lika ansvariga för vårt balanssinne under vattnet som på land. Att inte korrigera ett synfel kan leda till att man tappar balansen, något som är särskilt farligt för dykare. Värt att notera är dock att det kan ta lite tid att vänja sig vid att använda kontaktlinser vid dykning, till exempel när dykglasögonen fylls med vatten. Om du dyker ofta kan det vara bättre att välja dykglasögon med glas som är slipade i dina styrkor för att korrigera synfelet under vattnet. Din ZEISS-optiker hjälper dig gärna att välja vilket alternativ som passar bäst för dig.


Dela denna artikel