Kunskap om seende

Vilken båge passar till vilket glas?

Med en perfekt båge ser du bra och ser bra ut

16 oktober 2020
  • Med en perfekt båge ser du bra och ser bra ut

När du vet vilka glas du behöver och har valt eventuella tillval är det dags att välja båge. Olika människor passar i olika glasögon och det finns några saker du bör tänka på när du kombinerar glas och båge.

Det är omöjligt att ge exakta rekommendationer för vilka bågar som passar till vilka glas. Men en gyllene regel kan du ha i bakhuvudet – tänk inte bara på utseendet när du väljer båge utan diskutera även andra aspekter med din optiker. När och hur kommer du att använda dina glasögon? Vilka vanor har du? Tänker du använda dina glasögon när du tränar?

Båglösa glasögon

Båglösa modeller ger en elegant siluett och är både lätta och diskreta. Nackdelen är att de även kan vara ganska sköra. Om du väljer båglösa glasögon bör du definitivt överväga plastglas eftersom de är betydligt hållbarare än vanligt glas.

Nylonglasögon

Nylonglasögon är också extremt lätta. I dessa bågar hålls linsen på plats med en nylontråd upptill eller nedtill i halvglasen och ibland i sidoskalmarna. Resultatet blir ett par delvis båglösa glasögon.

Barnglasögon

Barnglasögon har normalt plastglas för att minska risken för skador om glaset skulle gå sönder. Bågar till barnglasögon måste vara tåliga och närmast oförstörbara för att inte vara i vägen under bus och lek.

Sportglasögon

Om du har ett fysiskt jobb eller tänker använda glasögonen när du tränar bör du välja en kraftig båge med plastlinser. Bågen i sig kan vara i metall eller plast. Särskilt du som cyklar, löptränar eller utövar en bollsport behöver en omslutande båge som skyddar ögonen mot vind, insekter, smuts osv. Väljer du en sportbåge behöver du dessutom kupiga specialglas.

Glasögon med progressiva glas

Om du ska ha progressiva glas bör du rådfråga din optiker innan du väljer båge. Progressiva glas ställer särskilda krav på bågen eftersom glasens olika delar ska fungera optimalt på olika avstånd. De måste till exempel ha en viss höjd för att du ska kunna utnyttja nederdelen av glaset, dvs. det område som är avsett för läsning.

Dessa höjder fastställer optikern genom att mäta avståndet från mitten av pupillen till bågens nederkant. Alla bågar är därmed inte lämpliga för progressiva glas.

Moderna progressiva glas i ”kort design” har utvecklats speciellt för dagens låga bågar. Låt din optiker berätta mer.


Dela denna artikel