Hälsa och förebyggande åtgärder

Så här kan glasögon förbättra ditt välbefinnande

10 tips för bättre användarkomfort

10 juni 2019
  • Så här kan glasögon förbättra ditt välbefinnande

Alla vet att glasögon hjälper oss att se tydligt igen. Med rätt glas korrigerar glasögon våra synfel. Men visste du att glasögon kan göra ännu mer för att förbättra ditt välbefinnande? Här kommer en översikt över de tio viktigaste sakerna när det gäller välbefinnande:

Vissa lider av huvudvärk i åratal utan att veta varför

1//

Vissa lider av huvudvärk i åratal utan att veta varför. Rätt ofta beror huvudvärken på okorrigerade synfel som leder till att man blir trött i ögonen. Därför bör du göra en synundersökning hos din optiker.

En lång dag framför datorn kan leda till smärta i ryggen, nacken eller axlarna

2//

En lång dag framför datorn kan leda till smärta i ryggen, nacken eller axlarna. Det beror på att man ofta inte tittar optimalt på skärmen när man försöker se den klart. Det tröttar ut ögonen, men  speciella  hjälpmedel för datorarbete  kan hjälpa ögonen att koppla av. Det finns många alternativ som förbättrar ditt välbefinnande på jobbet – hör med din optiker så får du veta mer.

Tunga glasögon som trycker mot näsan eller bakom öronen är något som definitivt hör till det förgångna

3//

Tunga glasögon som trycker mot näsan eller bakom öronen är något som definitivt hör till det förgångna. Ibland räcker det med ett kort besök hos optikern för att åtgärda dessa tryckpunkter. Loremipsum Men det finns en annan möjlig lösning: kanske är det dags att en gång för alla investera i ett par lättviktsbågar med tunna, avancerade glas. Valet är ditt.

Många glasögonbärare är trötta på att konstant byta mellan vanliga glasögon och solglasögon

4//

Många glasögonbärare är trötta på att konstant byta mellan vanliga glasögon och solglasögon. Det är inte roligt varken för glasögonen eller dig när du oförsiktigt slänger ner dem i handväskan eller lägger dem i fickan. Färgskiftande glas  är ett praktexempel när det gäller komfort, framför allt för dig som alltid behöver använda glasögon. Du ser perfekt i alla ljusförhållanden eftersom glasen mörknar och blir klara igen rekordsnabbt.

Idag är det lika naturligt att titta på mobilen som att andas

5//

Idag är det lika naturligt att titta på mobilen som att andas. Vi märker nästan inte längre hur ofta vi växlar blicken mellan mobilen och världen runt oss. Men det gör våra ögon, framför allt när vi blir äldre. Ögonen jobbar övertid och en konsekvens är det vi kallar ”computer vision syndrome”. Det kan leda till huvudvärk, muskelspänningar och trötta ögon. Lösningen:

Glas som skyddar ögonen

6//

Glas som skyddar ögonen. När det gäller skydd för ögonen tänker man nästan direkt på skyddsglasögon. Men glöm inte sportglasögon, som tack vare sin kupade design erbjuder ett utmärkt skydd (t.ex. mot vind i höga hastigheter), perfekt syn i skiftande ljusförhållanden och sist men inte minst skyddar dina ögon mot grus och små partiklar i luften när du kastar dig utför backen.
Ett annat bra alternativ är mineralglas för den som har ett jobb där man utsätts för särskilt höga halter av smuts och damm och måste kunna se kristallklart.

Många debatterar vad olika glasfärger kan åstadkomma

7//

Du kanske har hört att blått är lugnande, gult är behagligt i diffust ljus och sägs pigga upp humöret, medan rosa ökar synskärpan. Många debatterar vad olika glasfärger kan åstadkomma. Här kommer en tumregel: hur en glasfärg påverkar användaren varierar faktiskt från person till person. Prova några olika glasfärger hos din optiker för att hitta den som passar dig bäst. Din optiker berättar gärna mer.

Ibland krävs starkare konstraster än vad din naturliga syn klarar av

8//

Ibland krävs starkare konstraster än vad din naturliga syn klarar av.  Det kan vara viktigt när det gäller solglas om en högre synskärpa krävs, eller med vardagsglasögon om konstrastseendet påverkas negativt av olika synfel. En uppsjö av spännande synlösningar för ökad kontrastuppfattning väntar dig och dina synbehov.

Glas med polarisationsfilter som minskar bländningen orsakad av att solen reflekteras på våta eller blanka ytor.

9//

Och här är något för alla som älskar vattensport, bilförare, och alla som irriteras av reflexer genom solglasögonen: glas med polarisationsfilter som minskar bländningen orsakad av att solen reflekteras på våta eller blanka ytor, så att du ser bekvämare. Be din optiker visa dig skillnaden.

Man kan se helt olika på dagen jämfört med på natten, när pupillerna är helt utvidgade.

10//

Man hör ofta att bilförare helst inte kör i gryning och skymning eftersom de känner sig osäkra. Man kan se helt olika på dagen jämfört med på natten, när pupillerna är helt utvidgade. För att råda bot på detta kan din optiker med hjälp av ett mätsystem – i.Profiler® plus från ZEISS – avgöra hur bra du ser i mörker och optimera din syn med speciella glas som bygger på i.Scription® teknik.


Dela denna artikel