ZEISS UVProtect

Som solkräm för dina ögon – i alla klara glas.

 • Ung kvinna som bär glasögon med ZEISS UVProtect Technology, och skira strålar som kommer uppifrån högra hörnet och lyser på hennes ansikte.
 • Vill du hålla dina ögon friska i längden?
 • Har du inte alltid med dig dina solglasögon?
 • Vill du ha UV-skydd inbyggt i dina klara glas?
Då behöver du inte leta längre. ZEISS UVProtect Technology absorberar skadlig UV-strålning upp till 400 nm innan den når dina ögon. Klara glas med UV-skydd från ZEISS skyddar ögonen lika effektivt som högkvalitativa solglasögon.

Fullt UV-skydd – det hänger på oss.

Glas med UV-skydd upp till 400 nm – samma standard som rekommenderas av Världshälsoorganisationen. Det är skydd i samma klass som solglasögon. Det får du i dina klara ZEISS-glas, tack vare att våra forskare en tog sig an en till synes omöjlig utmaning.

Mer om UV-skydd och ZEISS 400 nm standard
Ljusets spektrum som visar områdena för UV-C, UV-B och UV-A

Vad är ultraviolett (UV) ljus?

Ultraviolett (UV) strålning ligger mellan röntgenstrålning och synligt ljus längs det elektromagnetiska spektrat. Den  sträcker sig över ett våglängdsområde på 100 till 400  nanometrar och är indelat i tre band:

 • UVA: 315–400 nm​
 • UVB: 280–315 nm​
 • UVC: 100–280 nm

Varför 400 nm?

UV-strålning med kortare våglängder kan visserligen ha  högre energinivå, men de flesta av dessa strålar blockeras av  ozonlagret. Runt 40 % av solens UV-strålning som når jorden ligger inom UVA-området mellan 380 och 400 nm. För att skydda dina ögon fullt ut mot UV-strålningens potentiellt skadliga effekter bör glasen därför blockera strålning upp till 400 nm.

Illustration av ögat och ett glas utan UV-skydd, där UVA- och UVB-ljusstrålarna tränger in i ögat.
Illustration av ögat och ett glas med UV-skydd, där UVA- och UVB-ljusstrålarna blockeras.

Att utmana status quo.

Många klara glas blockerar bara UV-strålningen delvis – vilket innebär att vissa skadliga strålar fortfarande når dina ögon. Detta beror på att det en gång i tiden inte var möjligt att tillverka klara glasögon med UV-skydd upp till 400 nm utan att samtidigt kompromissa med glasets klarhet och utseende för mycket. Drivna av en passion för att förebygga skador och hålla ögonen friska beslöt vi att röra om lite i grytan och utmana det som en gång sågs som omöjligt.

Resultatet:
ZEISS UVProtect Technology.

Sedan 2018 skyddar alla våra organiska ZEISS-glas ögonen fullt ut mot UV-strålning.
Hela dagen. Varje dag. Utan extra kostnad.

380 eller 400 nm? Tänk på avståndet.

Mindre kul fakta: många glas som hävdar att de har 100 % UV-skydd skyddar bara upp till 380 nm, vilket innebär att vissa skadliga strålar fortfarande kan nå dina ögon. Oavsett om du är på jakt efter solglasögon eller klara glas med UV-skydd för vardagsbruk är det viktigt att du kollar det finstilta. Nöj dig aldrig med mindre än ZEISS 400 nm standard.  

Läs varför UV-skydd är avgörande för dina ögon.

Skydda din hälsa och ditt utseende.

UV-strålning  utgör ett av de största hoten mot god ögonhälsa på lång sikt. Strålningens höga energi kan orsaka akut och kronisk skada på vävnaden i huden och ögonen.

Visste du att dina ögon kan bli solbrända? För mycket UV-strålning kan leda till att hornhinnan blir "solbränd", vilket man brukar kalla snöblindhet.
Bild som visar snöblindhet.
Den kan också leda till allvarliga ögonsjukdomar som makuladegeneration och grå starr – det som orsakar blindhet i 48 %1 av alla fall globalt.
Bild som visar grå starr.
UV-strålning orsakar dessutom rynkor och gör huden grövre, och upp till 10 % av hudcancerfallen sker på ögonlocken2, så det är precis lika viktigt att skydda det känsliga området runt ögonen.
Bild som visar hud runt ögonen som drabbats av s.k. photoaging.
En liten flicka bär ZEISS UVProtect-glas med rosa barnbåge.

Glöm inte de små.

Linsen i ett barns öga är mer transparent än i ett vuxet öga, och släpper därmed in mer UV-strålning. Tidiga solskador kan leda till problem senare i livet. ZEISS UVProtect är standard även i våra barnglas och skyddar barnens ögon mot solens skadliga strålar när de leker utomhus.

Regn eller sol – UV-strålningen finns alltid där.

Du kommer säkert ihåg solkräm och solglasögon varma sommardagar när solen skiner – men kanske inte när det är mulet? UV-strålningen finns alltid där. En mulen dag kan UV-exponeringen vara upp till 75 %, så dina ögon behöver skyddas även då.  

När du använder dina ZEISS-glasögon med UV-skydd kan du koppla av – oavsett väder.

Samma kvinna bär klara glas – sedda genom ett normalt kameraobjektiv och ett UV-kameraobjektiv. Med en UV-kamera ser glaset svart ut, vilket indikerar att ingen UV-strålning kan passera genom glaset.
Samma kvinna bär klara glas – sedda genom ett normalt kameraobjektiv och ett UV-kameraobjektiv. Med en UV-kamera ser glaset svart ut, vilket indikerar att ingen UV-strålning kan passera genom glaset.

Som solglasögon i förklädnad.

En UV-kamera visar vad detta innebär: klara glas från ZEISS med UVProtect Technology visas lika mörka som solglasögon eftersom UV-strålarna blockeras helt av glaset.

En sammanfattning.

Sluta inte nu.

Upptäck fler ingredienser som gör dina glas unika.

Dina ZEISS-glas erbjuder fullt UV-skydd – men det finns mycket mer att välja mellan. Låt oss hjälpa dig att hitta glasögon som är perfekta för dig.

Dina ögon

Höga, låga eller inga styrkor – allas ögon behöver UV-skydd. Därför har vi gjort det till standard. Med ZEISS kan du känna dig trygg.

Din livsstil

UV-skydd är utmärkt för alla – särskilt för dem som älskar att vara utomhus. Låt oss hjälpa dig att hitta den glastyp som passar dig bäst – för optik skräddarsydd för din livsstil

Ditt ansikte och din båge

ZEISS UVProtect är en materialteknik som skyddar dina ögon – men vi har fler tekniker för att finjustera din syn till din valda båge och ditt unika ansikte.

Ögonskydd

UVProtect Technology är inbyggt i alla klara glas från ZEISS. Varför inte lägga till blåljusskydd om du ofta sitter framför en skärm? Dessutom erbjuds slipade solglasögon eller färgskiftande glas i många härliga färger.

Tjocklek och vikt

Materialets index påverkar hur tunna och lätta dina glas är. Som tur är erbjuds UVProtect för samtliga av ZEISS glasindex – för skydd är lika viktigt som komfort.

Hållbarhet och skötsel

Förutom ZEISS UVProtect reducerar alla DuraVision-ytbehandlingar UV-reflexerna på baksidan av glasen. Ge dina glas superkrafter med valfria extrafunktioner.

Har du frågor?

 • Många påstår sig ha det – men allt handlar om nanometrarna. ZEISS klara organiska glas erbjuder UV-skydd upp till 400 nm. Det är samma nivå av skydd som i ett par solglasögon, och den standard som rekommenderas av Världshälsoorganisationen.  

 • UV-strålning innebär en stor risk för den långsiktiga ögonhälsan. Den höga energi kan leda till akut och kronisk skada på vävnaden i huden och ögonen. För kraftig UV-exponering kan göra att ögonen blir solbrända – ett tillstånd som kallas snöblindhet. Det kan också orsaka allvarliga sjukdomar som makuladegeneration och katarakt – en vanlig orsak till blindhet. Som tur är erbjuder ZEISS UVProtect i alla klara organiska ZEISS-glas UV-skydd för dina ögon i samma klass som solglasögon.

 • Din optiker kan hjälpa dig att ta reda på det. Avancerade verktyg som ZEISS VISULENS® 550 mäter effektivt graden av UV-skydd i dina glas.

 • 1

  Baserat på en simulering av glasens klarhet i ett glasområde med 50 mm i diameter för index 1.60 ZEISS ClearView FSV-glas jämfört med 1.60 ZEISS AS FSV-glas. Genomsnitt +5D, +3D, +1D, -1D, -3D, -5D och -7D med och utan cylinder -2D. Kvantitativa analyser gjorda av Technology & Innovation, Carl Zeiss Vision GmbH, 2020.

 • 2

  Studiedeltagarna ombads att gradera hur viktiga olika aspekter ("priset", "att se klart genom hela glaset", "enkelt att vänja sig vid", "bekvämt seende längs hela glaset", "estetik", "tillgängliga ytbehandlingar", "matchar bågen") är för dem när de väljer nya glasögonglas. Användartest där 1.60 ZEISS ClearView FSV och 1.60 ZEISS AS FSV jämfördes i en laboratorieomgivning och i vardagen. N=20 studiedeltagare. Technology & Innovation, Carl Zeiss Vision GmbH, 2020.