ZEISS BlueGuard

Snälla mot ögonen. Bättre skydd. Färre reflexer.

 • En leende man omgiven av digitala enheter bär glasögon med ZEISS BlueGuard för blåljusskydd.
 • Tillbringar du mycket tid framför skärmar?
 • Upplever du symptom på digital ögonstress?
 • Vill du ha blåljusskydd utan intensiva lila reflexer?
Vi tar hand om dig. Till skillnad från blåljusblockerande ytbehandlingar används i BlueGuard® från ZEISS avancerad organisk, kemisk teknik för att integrera blåljusskyddet i glasmaterialet. Upplev ett bättre skydd och se bättre ut.

Don't get the blues.

Med ZEISS BlueGuard-glasögon är den blåljusblockerande tekniken inbyggd i materialet i dina klara glas. Tekniken blockerar upp till 40 % av potentiellt skadligt blått ljus och ger fullt UV-skydd – en dynamisk duo som försvarar dina ögon.1

Mer om blått ljus.

Blått ljus är ...

en liten andel av de elektromagnetiska vågor som utgör synligt ljus. Det består av korta högenergivågor i våglängdsområdet 380–500 nm. Solen är den utan konkurrens mest intensiva och största källan till blått ljus. Men moderna ljuskällor som displayer, skärmar och LED-lampor har gjort vår dagliga exponering för artificiellt blåljus har ökat.

Illustration av hur ljuset kommer in i ögat och som visar hur blått ljus sprids mer i ögat än vitt ljus.

Hur påverkas våra ögon av det?

Våra ögon har ingen naturlig förmåga att blockera blått ljus. Blått ljus är inte bara dåligt, utan kan faktiskt förbättra vårt humör och främja vår sömn-/vakencykel. Att använda digitala enheter på nära håll eller under långa stunder kan dock leda till symptom på digital ögonstress. Det beror på att blåljuset sprids lättare än annat ljus. Dina ögon kan tolka detta som ett slags "visuellt brus" som gör det svårt att fokusera. Longitudinella kromatiska aberrationer från blått ljus kan också göra att det blir svårt eller jobbigt att se.

Ge dina ögon en paus.

Trötta ögon? Torra ögon? Svidande ögon? Huvudvärk? Svårt att se? Att tillbringa så mycket tid framför en skärm är krävande för våra ögon. ZEISS blåljusblockerande glas är utvecklade för att motverka digital ögonstress i vår allt mera uppkopplade värld. Dina ögon kommer att tacka dig.  

Tips för att motverka digital ögonstress
Man som gnuggar sig i ögonen och kämpar med huvudvärk eller trötta ögon.

Vad är digital ögonstress (DES)?

Digital ögonstress är en grupp ögon- och synproblem som orsakas av omfattande användning av datorer eller andra digitala enheter.

Vanliga symtom på DES är:

 • Torra, irriterade eller trötta ögon
 • Suddig syn
 • Huvudvärk
 • Obehagskänsla när man tittar

Vad kan man göra för att hjälpa sina ögon?

Tack och lov kan DES behandlas – och effekterna av DES går oftast över. Symptomen kan undvikas genom att använda glasögon med blåljusfilter, som ZEISS BlueGuard, och genom att tänka på sin skärmtid.

Experterna rekommenderar 20-20-20-regeln:

Ta en paus på 20 sekunder
Ung man med BlueGuard-glasögon som kollar på sin mobil.
och titta på något som är 20 fot bort
Ung man med BlueGuard-glasögon tittar ut genom fönstret.
var 20:e minut
Ung man med BlueGuard-glasögon tittar ner på sin smartklocka som visar en nedräkning på 20 minuter.

Lila är så förra året.

Vissa blåljusblockerande ytbehandlingar skapar störande blålila reflexer på glasen.

BlueGuard® absorberar blåljuset effektivt med mycket färre reflexer. Klarare syn, mindre bländning – så att du ser fantastisk ut och känner dig fantastisk vid alla videosamtal.

ZEISS BlueGuard – teknik inbyggd i glasmaterialet.

Resultaten.

 • 93 %

  93 % upplever mindre digital ögonstress.2

 • 50 %

  Upp till 50 % mindre reflexer från digitalt blått ljus jämfört med ytbehandlingen ZEISS DuraVision BlueProtect.3

 • 95 %

  95 % av glasögonanvändarna föredrar ZEISS BlueGuard framför sina tidigare glasögonglas.2

En sammanfattning.

Sluta inte nu – det finns mer.

Andra glasingredienser som passar ihop med ZEISS BlueGuard.

Vår utmärkta teknik för blåljusblockering är bara en av möjligheterna – det finns många andra egenskaper att välja bland. Låt oss ta en titt.

Dina ögon

Nuförtiden tittar de flesta av oss mycket på skärmar. Oavsett dina styrkor är BlueGuard®  från ZEISS ett utmärkt tillägg för avslappnade ögon hela dagen.

Din livsstil

Glas med ZEISS BlueGuard Technology är perfekta för att hjälpa dig att motverka trötta ögon efter en lång dag framför en skärm. Denna teknik kan appliceras på alla våra glas. Vi tycker att ZEISS SmartLife är en perfekt matchning.

Ditt ansikte och din båge

Du har uppgraderat dina glas med inbyggt blåljusskydd. Kom ihåg att finjustera optiken till ditt unika ansikte och just din båge.

Ögonskydd

ZEISS BlueGuard inkluderar UVProtect Technology – som innebär ett komplett skydd för dina ögon – även när du använder dina klara glas. Tekniken är dessutom standard i ZEISS PhotoFusion X, om du vill ha ett färgskiftande alternativ.

Tjocklek och vikt

ZEISS BlueGuard gör inte bara glasögonen vackrare med färre lilatonade reflexer.  Dessutom erbjuds denna teknik i ett stort urval av index – för tunna och lätta glas som känns härligt bekväma.

Hållbarhet och skötsel

Lägg till valfri ytbehandling med ZEISS BlueGuard för att göra dina glasögon tåligare och lättare att rengöra. Observera: en ZEISS BlueProtect-ytbehandling vore onödigt att lägga till – för den är redan inkluderad.

Har du frågor?

 • Absolut! Våra fotokromatiska glas PhotoFusion X inkluderar redan ZEISS BlueGuard Technology för att effektivt blockera blått ljus – inomhus och utomhus.

 • ZEISS BlueGuard Technology blockerar upp till 40 % av det skadliga blåljuset från att nå dina ögon1, vilket minskar risken för ansträngda ögon, huvudvärk, suddig syn och andra följder av längre tids exponering för blått ljus.

 • Vissa blåljusblockerande glas skapar störande blålila reflexer. ZEISS BlueGuard Technology reflekterar 50 % mindre digitalt blått ljus än till och med vår ytbehandling ZEISS DuraVision BlueProtect3 – för mindre bländning och klarare syn. Till skillnad från många andra är blåljusblockerande teknik integrerad i själva glasmaterialet i ZEISS glas med BlueGuard. Det betyder förstklassigt blåljusskydd i alla våra glasdesigner – och med alla våra ZEISS DuraVision-ytbehandlingar.

 • Nej, tvärtom. De hjälper ögonen genom att blockera den potentiellt skadliga andelen blåljusstrålar som t.ex. kan leda till trötta eller torra ögon, suddig syn och huvudvärk.

 • 1

  Mätningar och beräkningar baserade på BVB-metrik (Blue-Violet-Blocking). Analyser gjorda av Technology and Innovation, Carl Zeiss Vision GmbH, DE 2020.

 • 2

  Kundacceptanstest – resultaten av topp 2-svarsrutorna med n=187 glasögonanvändare som har köpt och använder ZEISS BlueGuard-glas i Kina, maj 2021.

 • 3

  Mätningar och beräkningar baserade på DBRLED-metrik (Digital Blue Light Reflection). Analyser gjorda av Technology and Innovation, Carl Zeiss Vision GmbH, DE 2020.