Arbetslivet

Arbetsplatsglas: helt rätt på jobbet

10 tips för dina nya arbetsplatsglas

16 oktober 2022
  • Arbetsplatsglas: helt rätt på jobbet

Datorer och andra typer av elektroniska displayer blir en allt mer naturlig del på våra arbetsplatser och i vårt dagliga liv. Idag spelar de en avgörande roll inom nästan alla yrken. Många vet fortfarande inte hur stressande och påfrestande detta är för deras ögon. Läs mer om vad som gör datorglasögon eller arbetsplatsglas speciella och hur de kan underlätta för dig att jobba framför datorn. SE BÄTTRE ger dig 10 tips på vad du bör tänka på när du köper ett par datorglasögon.

1. Hur vet man att man behöver datorglasögon?

Oftast är det första tecknet på ögonstress till följd av datorarbete inte att man ser suddigt, utan att man blir trött i ögonen, får huvudvärk, nack- eller ryggsmärta eller blir känslig för ljus. Dina ögon kan bli röda eller torra och du kanske känner en svidande eller stickande känsla i dem. Detta är följden av att sitta länge framför en datorskärm, ibland också med en onaturlig kroppshållning. Problemen förstärks ytterligare genom behovet att ständigt växla mellan att titta på nära håll, t.ex. på ett dokument på skrivbordet, och på mellanavstånd, t.ex. när man tittar upp för att prata med en kollega eller kund.

Besök din optiker och gör en synundersökning så får du reda på om du behöver specialglasögon för datorarbete.

Vem drabbas oftast av synproblem på arbetsplatsen?

2. Vem drabbas oftast av synproblem på arbetsplatsen?

Från en viss ålder, normalt mellan 35 och 45, minskar linsens förmåga att anpassa sig till olika avstånd, något som experterna kallar ackommodation. Det är oftast en gradvis process. Vi börjar märka av det när vi måste hålla tidningen eller boken på armlängds avstånd för att kunna läsa den. Detta tillstånd kallas ålderssynthet eller  presbyopi. Många väljer till en början läsglasögon för att komma runt problemet. Det blir också allt jobbigare att arbeta framför datorn. Plötsligt märker vi att det är svårt att läsa siffrorna i ett excel-ark och måste öka teckenstorleken på datorn. Texten på mobilen blir suddig och svår att läsa. Resultatet: vi sträcker oss efter våra läsglasögon.

3. Vad finns det för typer av datorglasögon?

Det viktigaste med ett par datorglasögon är att de måste vara exakt anpassade till det avstånd som behövs för att kunna arbeta bekvämt framför datorn. Detta avstånd kan variera stort mellan olika personer.

Läsglasögon

Till en början kan ett par läsglasögon tyckas som en bra lösning. Men kom ihåg: läsglasögon är utformade för mycket korta avstånd. För att kunna se text och bilder tydligt på datorn måste du flytta dig närmare skärmen. Det gör att du sitter obekvämt och får dålig hållning. Det kan leda till spänningar i nacken och ryggen. Då hjälper inte ens den mest ergonomiskt korrekta kontorsstolen eller marknadens bästa datormus.

När du arbetar framför en skärm tittar du också genom glasens nedre del. För att kunna göra detta måste du lyfta på huvudet för att se tydligt.

Nästa steg kan vara multifokala glas som du kan använda hela dagen för att se tydligt och bekvämt på avstånd och nära håll. Dessa är ett mycket bra val för de flesta vardagssituationer, men de är bara begränsat lämpliga för skrivbords- eller datorarbete. Med progressiva glas kan du se på alla avstånd. Genom glasens nedre del ser du föremål på nära håll tydligt. När du arbetar framför en skärm tittar du också genom glasens nedre del. För att kunna göra detta måste du lyfta på huvudet för att se tydligt. Om du gör det under en längre tid utsätts din nacke och dina axlar för mycket stor belastning.

Datorglasögon

Det är här som datorglasögon är den perfekta lösningen. Synområdena i ett par datorglasögon är exakt skräddarsydda för dina ögonrörelser när du jobbar. De kan dessutom anpassas individuellt till just dina krav. Dessa glasögon erbjuder ett mycket stort synfält på nära håll och mellanavstånd (mellan en halv meter och fyra meter). Det innebär att du kan se optimalt i just det synfält som arbetet kräver. Huvudet och nacken får en naturlig och avslappnad hållning under hela dagen.

Men det är långt ifrån allt!

Du kan välja mellan en rad olika designer beroende på vilka krav ditt jobb eller dina fritidsaktiviteter ställer på din syn. Din optiker hjälper dig att bedöma vilken typ av glas som bäst passar dina individuella behov.

  • I den här utformningen är det maximala avståndet som användaren måste kunna se klart på fastställt till två meter. Dessa glas ger därför bra, naturlig syn från läsavstånd till mellanavståndet på två meter. Detta arbetsplatsglas är perfekt för människor som arbetar framför datorn eller läser mycket.

  • Det maximala avståndet för de här glasen är fastställt till fyra meter, så att användaren kan se bekvämt på läsavstånd och upp till ett typiskt rumsavstånd på ca fyra meter. Versionen ”Room” är avsedd för människor som till exempel växlar mellan att arbeta med kunder och framför en datorskärm. När de går runt på kontoret märker de inte att de faktiskt har ett par datorglasögon på sig.

  • ”Book” fokuserar på läsområdet med ett maximalt synavstånd på en meter. Jämfört med läsglasögon, som vanligtvis är utformade för ett fast och individuellt läsavstånd, erbjuder ”Book” ett väsentligt större synfält för en mer avslappnad läsning.

  • Denna version skräddarsys efter glasögonbärarens unika behov. Det optimala maximala synavståndet i rummet fastställs till närmaste centimeter för varje glasögonbärare. Dessutom används information om användarens båge, formen på hans eller hennes ansikte och arbetsavståndet på nära håll vid utformningen av glaset.

4. Datorglasögon för nya glasögonanvändare?

Du behöver inte progressiva glas, men läsglasögon är inte heller den perfekta lösningen för ditt datorarbete. Men kan du välja arbetsplatsglas i dina allra första glasögon? Ja, under vissa förhållanden. Vissa som märker av de första tecknen på ålderssynthet behöver till en början bara läsglasögon, men inga glasögon för att se bra på långt håll. Men det räcker inte med läsglasögon eftersom de bara är utformade för att se bra på mycket nära håll. Lösningen kan vara datorglasögon som är exakt optimerade för de avstånd du behöver. Om du väljer glas av typen ”Room” kan du gå runt på kontoret eller prata med kunder utan att behöva ta av dig glasögonen. Ju lägre styrka du behöver för att se på nära håll, desto mindre kommer du att märka att du har glasögonen på dig. Digital lenses, alltså digitala glas, kan också vara en bra lösning. Din optiker berättar gärna mer om detta.

5. Vilken ytbehandling bör dina datorglasögon ha?

Du bör definitivt välja en ytbehandling av hög kvalitet. På kontor och fabriker utsätts dina ögon normalt för kraftig artificiell belysning. För att säkerställa att du inte bländas eller ser dåligt på jobbet bör du välja en bra antireflexbehandling för dina glas.

En hårdhetsbehandling gör också att dina datorglasögon tål mer i vardagen. En Clean Coat-behandling gör det betydligt lättare att rengöra glasen och kan faktiskt förhindra att de ens blir smutsiga.

6. Blått ljus på arbetsplatsen: hur skyddar man ögonen med datorglasögon?

Effekterna av blått ljus är mycket omdebatterade. Vi behöver blått ljus för att hålla oss friska och må bra, men strålningen från blått ljus kan också vara farlig. Säkert är dock att vi nu utsätts för mer blått ljus än någonsin tidigare på grund av moderna ljuskällor som t.ex. LED-lampor, och strålning från datorskärmar. Vissa tycker att det blåa ljuset är irriterande och obehagligt.

Middle-aged couple at home shopping on internet

7. Datorglasögon även för hemmabruk.

Det kan låta märkligt, men datorglasögon kan mycket väl vara precis vad du behöver för din favoritaktivitet, t.ex. för att läsa, titta på TV, laga mat, surfa och chatta på nätet, eller spela ett instrument. De är utmärkta för allt du gör på kort avstånd eller på nära håll eller mellanavstånd.

8. Vad bör man tänka på när man köper ett par datorglasögon?

Två saker är viktiga för att du ska se optimalt framför datorn: för det första måste din optiker veta exakt var och hur du ska använda dina nya datorglasögon. Så bli inte förvånad om han eller hon ställer vad som till en början kan tyckas vara mycket personliga frågor. För det andra måste refraktion och tillpassning, samt påföljande centrering av glasen i bågen, göras med yttersta precision. Även minimala detaljer kan påverka hur väl du ser genom dina nya glasögon. Ju mer exakta dessa processer är desto snabbare vänjer du dig vid dina nya glasögon. Se till att din optiker tar sig tillräcklig tid för att tillpassa dina datorglasögon. Glas av denna typ bör inte behandlas som ett slags ”biprodukter” av progressiva glas.

Läs mer: Inget ansikte är symmetriskt, och alla människor har olika långt ögonavstånd

9. Vad garanterar optimal användartolerans för datorglasögon?

Det är rätt enkelt: ju bättre glasdesign dina arbetsplatsglas håller och ju exaktare dina glasögon konfigureras, desto snabbare vänjer du dig vid dina nya glasögon. Det kräver dels en optikers erfarenhet och kompetens, och dels glastillverkarens kunskap och expertis.

En annan viktig faktor är att du bör försöka använda dina datorglasögon regelbundet redan från första dagen, så att både dina ögon och din hjärna får tid att vänja sig. Därefter finns det inget som står i vägen för att du ska kunna njuta av se bättre både hemma och på jobbet.

10. Vilka synzoner erbjuder de olika arbetsplatslösningarna som finns för personer över 40?

Syn efter 40

Med läsglasögon kan en ålderssynt användare se tydligt på nära håll. Han eller hon ser suddigt på mellanavstånd och långt håll.
Läsglas
Med bifokala glas kan en ålderssynt användare se tydligt på både nära och långt håll. På mellanavstånd kan han eller hon dock inte se tydligt.
Bifokala glas
Detta glas ger tydlig syn från läsavstånd upp till ett fast M.I.D. på 200 cm.
Arbetsplatsglas - near
Detta progressiva glas för inomhusbruk ger tydlig syn från läsavstånd upp till ett fast M.I.D. på 400 cm.
Arbetsplatsglas - room

Dela denna artikel