Arbetslivet

Mineralglas för progressiva glasögon: glas för glasögonälskare

Vidareutveckling av ZEISS portfölj av mineralglas – därför är de ett måste

15 juni 2022
  • Mineralglas för progressiva glasögon: glas för glasögonälskare

Tack vare egenskaper som lätt vikt och hög tålighet, har plastglas allmer tagit över från mineralglas – i alla fall om man kan lita på försäljningssiffrorna. Hos ZEISS lägger vi dock lika stor vikt vid att vidareutveckla vår portfölj med mineralglas. Glas av det här materialet har trots allt särskilda fördelar. Här är ZEISS portfölj med progressiva glas det viktiga. Världens första glasögonglas tillverkades faktiskt av mineralglas. Det utvecklades av assyriska hantverkare på 700-talet före Kristus, och tack vare utmärkta optiska egenskaper var glasen lika perfekta för glasögonbärare som de är idag.

Är du särskilt utsatt för damm och smuts på arbetet eller vid fritidsaktiviteter? Gillar du renheten och den optiska prestandan hos mineralglas? Eller tycker du att det är viktigt med hållbara glas? Då kan ZEISS mineralglas vara lösningen för dig.

Plastglas är helt klart förstahandsvalet för sportglasögon och barnglasögon, eftersom de är ljusare och mer robusta. Men det är ingen slump att precisionsoptik, t.ex. kamera-, mikroskop- och teleskoplinser, och pekskärmar på moderna smarta telefoner är tillverkade av mineralglas. Glas ger en mycket hållbar, jämn och reptålig yta som förhindrar att fina repor bildas på glaset i dammiga miljöer.

Dessutom innebär högt brytningsindex att tunnare glas kan tillverkas. Det ger dig ett mer naturligt utseende och mer naturliga ögon – även om du har dålig syn.

De främsta fördelarna med mineralglas:

  • Utmärkt optisk prestanda
  • Bättre ythårdet
  • Hög reptålighet
  • Enastående hållbarhet

Många tillverkare av glasögonglas investerar tyvärr inte längre i utvecklingen av mineralglas. Men de som älskar mineralglas behöver inte oroa sig, de kan istället dra fördel av ZEISS optimerade portfölj med progressiva mineralglas. Progressiva glas, som tack vare friformsteknik kan tillpassas individuellt precis som en skräddarsydd kostym, finns nu i alla möjliga kombinationer när det gäller glasögonbågar, glasögonglas och styrkor. Dessutom kan ZEISS progressiva mineralglas numera skräddarsys för mellanavstånd och nära håll. Din ZEISS-optiker kan också skräddarsy mineralglas med optimeringstekniken i.Scription® för att ge dig utmärkt seende framför allt på natten, i gryningen och i skymningen.

Varför är mineralglas så hållbara?

Schematisk bild av molekylerna i ett mineralglas (1,6) – vänster – jämfört med de ostrukturerade molekylerna i ett plastglas – höger.

Varför är mineralglas så hållbara?

Hemligheten med mineralglas är materialets starka tvärbindning och molekylernas täta 3D-struktur. Detta garanterar lång hållbarhet eftersom den hårda, jämna ytan förhindrar att repor bildas.


Dela denna artikel