Arbetslivet

Progressiva glasögon som gör skillnad

Finns det ett perfekt par progressiva glasögon för varje tillfälle: för jobbet, för favorithobbyn eller sport?

16 oktober 2021
  • Progressiva glasögon som gör skillnad

Progressiva glasögon är optiska superhjältar: de erbjuder närsyn, fjärrsyn och tydlig syn i mellanzonen i ett enda glas – allt utan att man märker övergången. Många glasögonanvändare känner inte till hur exakt progressiva glasögon kan anpassas till specifika behov. Vi har samlat några speciella lösningar för progressiva glas för dig som nästan har blivit standard på ZEISS och hos din ZEISS-optiker. Kanske hittar du en lösning för just din syn bland dem. De goda nyheterna är att det finns en lösning för allt. Var inte blyg utan fråga din optiker.

En läsare skrev till oss på SE BÄTTRE och frågade om man kan växla mellan de olika synzonerna med ett par progressiva glasögon. Den här glasögonanvändaren utför ofta arbete ovanför huvudet och kräver optimalt närseende genom den övre delen av glasögonglaset och bra syn på medellångt avstånd genom den nedre delen av glaset.

Där är speciellt svårt att tillverka den här typen av progressiva glasögon eftersom glasögonglasets design normalt är exakt motsatt till vad den här användaren behöver. Ändå är det möjligt att ändra glasens synzoner. Detta är speciellt krävande arbete för optikern: alla mätuppgifter, centreringen och beräkningen av cylinderaxlarna som skickas till produktionsavdelningen på ZEISS, måste vara exakta. Med den informationen kan speciella progressiva glas tillverkas med hjälp av freeform-tekniken.

Progressiva glasögon för bilkörning

Här är ett annat intressant fall: en användare av progressiva glasögon som kör mycket upptäckte att hans progressiva glasögon inte fungerade som de skulle. Trots flera provningar var han fortfarande inte nöjd med synen vid bilkörning. En ZEISS-optiker ville ta reda på varför och bestämde sig för att åka ut och köra med kunden. Orsaken till problemet blev genast tydlig. Den här användaren av progressiva glasögon hade lutat sätet så långt bakåt att han nästan låg ner – så att han med denna ”normala” progressiva glasdesign behövde se ut genom zonen för närseende eller medellångt avstånd för fjärrseende. Han kunde bara se genom glasens zon för fjärrseende om han hade huvudet i en mycket obekväm position. Optikern kunde optimera patientens progressiva glasögon och anpassa dem till hans körposition, vilket gav patienten ett bekvämt seende.

Lastbilschaufförer som bär progressiva glasögon spenderar hela arbetsdagen på vägen och ser ut genom glasögonen på ett annat sätt än de som kör bil. Lastbilschaufförer böjer huvudet en aning framåt när de tittar på vägen framför lastbilen på grund av den upphöjda sittpositionen, d.v.s. de ser ut genom området på de progressiva glasögonglasen där vanligtvis zonen för medelavstånd finns. Det är därför speciellt viktigt att optimera glasdesignen till detta.

Visste du att det finns ZEISS-glas som är speciellt anpassade för bilkörning? Du kan använda DriveSafe-glas hela dagen. De har en unik design och en speciell behandling som gör dem speciellt lämpliga för bilkörning. Mer information om DriveSafe här.

Progressiva glasögon på jobbet

En annan specifik utmaning är progressiva glasögon för piloter, eftersom piloter inte bara tittar ner på instrumenten på instrumentpanelen som någon som kör bil. Beroende på flygplanstyp behöver piloter också titta uppåt på instrumenten i taket. Helst skulle det finnas en andra zon för närseende/medelavståndsseende i den övre delen av glaset.

Många jobb ställer unika krav på en persons syn och progressiva linser måste tillmötesgå dessa krav. För en komfortabel syn kräver skribenter eller grafiker en annan design för zonen för närseende än lärare, vilka ofta växlar mellan närseende och specifikt medellångt seende i klassrummet, eller poliser som kräver fjärrseende samt tydlig syn på medelavstånd i det dagliga arbetet.

Men om du är tandläkare eller guldsmed är det de små detaljerna som är viktiga. Här kan ett förstoringstillägg för glasögonen hjälpa.

Många personer behöver förbättrad syn för att titta på saker på nära håll i stället för på avstånd. Men det är obekvämt för dem att hela tiden ta på och av läsglasögonen. För dessa personer är den ideala lösningen receptbelagda progressiva glasögon för endast närseende eller seende på medellångt avstånd och inget för fjärrseende.

Progressiva sportglasögon

Det finns också speciella progressiva glasögon för tävlingssporter. Optiker som specialiserar sig på sportglasögon kan återskapa förhållanden för en speciell sport i ett speciellt refraktionsrum, mäta användarens speciella synavstånd och därmed tillämpa de avståndszoner för seende som krävs. Till exempel en tävlingscyklist lutar sig framåt och ser igenom de progressiva glasögonen på ett helt annat sätt än en långdistanslöpare, skytt, jägare eller golfspelare.

Progressiva glasögon idag

Synen på nästan alla som använder progressiva glasögon har förändrats därför att de använder digitala enheter, speciellt smarta telefoner. Olika former av media ställer olika krav på dina ögon: läsavståndet när du använder en smart telefon skiljer sig från när du läser ett utskrivet dokument eller en tidning. All progressiva glas från ZEISS anpassar sig till dessa olika avstånd tack vare Digital Inside®-teknologin.

De vanor du redan har när du bär progressiva glasögon spelar också en viktig roll. Att sänka blicken för att få en bra syn när du tittar genom zonen för närseende på dina progressiva glasögon är fast förankrat i hjärnan. Därför kan nya glasögon innebära en obehaglig förändring. Men med Adaptation Control and FrameFit®+ från ZEISS behöver du inte ändra dina synvanor när du får nya glasögon. Du bör dock ändå välja bågar som är tillräckligt stora för dina progressiva glas om du vill ha ett komfortabelt seende.

Vad bör man tänka på när man väljer progressiva glasögon?

  • Det är viktigt att du diskuterar din sjukdomshistorik med optikern när du köper progressiva glasögon. Ju bättre din optiker känner till vilka synförhållanden som är viktiga eller specifika för din vardag, desto bättre kan hen ge dig råd och rekommendationer och konfigurera dina progressiva glasögon.
  • Det är viktigt att konsultera din optiker eftersom allt kan vara möjligt, men inte med alla glasögon. Som användare måste du känna till vilken specifik typ av glasögon en specifik typ av glas kan ge dig. Du kanske lever med en kompromisslösning, eller vill ha ett extra par glasögon för en specifik situation, såsom datorglasögon eller sportglasögon.
  • Din optiker har beaktat din historik och undersökt dina ögon. Många tror att allt går smidigt efter det. Ändå är det den perfekta centreringen – d.v.s. att veta exakt hur dina glas passar i bågarna och var du tittar genom dem – som omvandlar ett par progressiva glasögon till ett mästerverk. Lämna inget åt slumpen! Upp till 40 % av din synprestation kan gå förlorad på grund av felaktig centrering.
  • Efter köpet: när du har börjat använda dina nya progressiva glasögon kan det ta några dagar tills du vant dig vid dem. Om du efter det fortfarande har problem med de nya glasögonen ska du kontakta din optiker och beskriva problemen. Din optiker kan hjälpa dig.

Dela denna artikel