Sport och fritid

Bättre syn för idrottare

Mer än bara snygga – sportglasögon har många fördelar för både proffs och amatörer

1 november 2019
 • Bättre syn för idrottare

Oavsett om du är längdskidåkare, maratonlöpare eller tennisspelare, cyklar eller joggar, går en runda på golfbanan eller hänger på stranden – när du ägnar dig åt sport- eller fritidsaktiviteter vill du givetvis se perfekt. Lösningen är bra solglasögon som du även kan ta med dig på semesterresan. Glasögon av hög kvalitet skyddar inte bara ögonen – de ger dig även bättre och klarare syn.

Mer än bara snygga – sportglasögon har många fördelar för både proffs och amatörer

Våra ögon är vårt viktigaste sinnesorgan. Vi får 80 procent av våra intryck av omvärlden genom ögonen och i sportsammanhang är synen ofta avgörande. Om du ser dåligt kan du missa den viktiga bollen eller det avgörande målet och risken för skador ökar.

I nästan alla sporter är djupseende, rörelseuppfattning och förmåga att snabbt byta fokus viktiga förutsättningar för att hålla koll på motståndarna, medspelarna och bollen. Här räcker vanliga glasögon sällan till. Speciella sportglasögon eller solglasögon ger fler fördelar än UV-skydd.

Det är en självklarhet att sportglasögon ska korrigera synsvaghet lika bra som andra glasögon och det är optikerns uppgift att skräddarsy glasen efter användarens behov. På vissa sportmodeller är det möjligt att på insidan fästa korrigerande och utbytbara glas, och på så sätt få perfekta glasögon oavsett synbehov.

En annan möjlighet är att kombinera kontaktlinser och sportglasögon. Glasögonens främsta uppgift blir då att skydda ögonen och förstärka kontraster – och uttrycka din personlighet förstås.

Vattnet plaskar i floden under kanoten

Följande är viktigt att veta

Det är omöjligt att hitta ett par sportglasögon som fungerar optimalt i alla sportsammanhang. Däremot kan du hitta ett perfekt par för varje disciplin. Två viktiga faktorer i sammanhanget är perfekt passform. Det är även viktigt att glasögonen är brottsäkra. Plastglas med högt brytningsindex uppfyller höga krav.

Specialglas i plast ger bra syn och är både tåliga, lätta och tunna. Antireflex- och reptålig behandling är mycket viktigt och metallbågar förstås.

Tänk till! Se till att du väljer metallbågar i en flexibel och kraftig legering. Din optiker kan berätta vad som skiljer olika bågar åt.

Bra sportglasögon ska uppfylla följande krav:

 • Bra och bekväm passform
 • Skalmar som passar din sport. En skalm som går runt hela örat är t.ex. det bästa alternativet för dig som joggar eller håller på med bollsport. Raka skalmar passar bättre för sporter som cykling eller inlinesåkning eftersom de får bättre plats under en hjälm.
 • Mjuk näsbrygga
 • Ett elastiskt sportband som löper runt huvudet kan vara praktiskt
 • Glasögon med huvudband ska ligga an mjukt mot ansiktet och ha ett effektivt ventilationssystem.

ZEISS Single Vision Sport är en specialfunktion för sportglasögon och designade glasögon/solglasögon. Skräddarsydda synhjälpmedel kan kompletteras med ultramoderna omslutande bågar som gör dålig syn, förvrängd bildåtergivning och överansträngda ögon till ett minne blott.

Bra sportglasögon ska uppfylla följande krav

ZEISS Single Vision Sport har många fördelar:

 • lätta plastglas
 • stort utbud av färger och ytbehandlingar

ZEISS Single Vision Sport passar alla:

 • böjda solglasögon
 • omslutande sportglasögon
 • korrigerande glasögon med djup båge
 • sportglasögon med invändiga fästen

Stort utbud av specialglasögon för olika sporter

 • Simglasögon är det bästa alternativet för vattensport. De skyddar ögonen mot bakterier, klor och saltvatten. Bra passform är naturligtvis viktigt och här ger hudvänliga silikontätningar, justerbara ögonmusslor och flexibla band optimal komfort. Simglasögon är närmast ett måste för simmare som använder kontaktlinser. Alla sim- och dykglasögon kan givetvis utrustas med korrigerande linser för perfekt synskärpa.

 • Inom bollsporter är det viktigt att glasögonen ger optimalt djupseende, god rörelseuppfattning och bästa möjliga skydd. Här beror skador ofta på föremål som flyger mot dig – en tennisboll kan t.ex. komma upp i 200 km/h vid en smash.

 • Studier har visat att 80 procent av alla skidolyckor beror på dålig syn. Det är knappast förvånande med tanke på att snö har en förmåga att reflektera upp till 95 procent av ljuset. Följden blir att ögonen snabbt överansträngs.

  Det mänskliga ögat är inställt för en ljusstyrka på 10 000 lux. I snötäckta områden möts det ofta av en tio gånger högre effekt. Glas som används i sportglasögon måste med andra ord ha bra UV-filter och kategori 3-glas (fråga din optiker). Polariserande filter är också lämpligt.

 • Sportglasögon för terrängcykling och inlinesåkning ska skydda mot vind, UV-strålar, insekter och stenskott. Dina vardagsglasögon är normalt inte särskilt lämpade för uppgiften eftersom de lätt halkar av och går sönder om du t.ex. faller. Andra viktiga aspekter är passformen och skalmar som inte klämmer under hjälmen. Glasen ska i sin tur ge UV-skydd och ha kontrasthöjande egenskaper.

 • I luften är säkerheten extra viktig. Därför rekommenderas specialglasögon även för piloter: Skylet sport. Dessa glas är idealiska i situationer som kräver maximalt bländningsskydd.

  I golfens värld handlar det om pricksäkerhet på hög nivå och även här kan sportglasögon hjälpa till. Golfare påverkas ofta av bländande solljus när de befinner sig på greenen. Dansande skuggor och ljusförändringar kan påverka sikten – vilket knappast bättrar på spelarens handikapp.

  Idag finns speciella solskyddsglas och filterglas för golfentusiaster som är helt anpassade efter deras sportsliga behov:  ProGolf.

Barn på cyklar i den soliga skogen Barn som cyklar utomhus med hjälm

Sportglasögon för barn

Även våra små behöver dem – barn förtjänar minst lika bra stöd och skydd som vuxna när de simmar, åker skidor och spelar boll. Barnögon är i själva verket ännu känsligare.

Sportglasögon för barn måste anpassas efter deras anatomi. De ska tillverkas av robusta material och ha extra mjuka sadlar och skalmar. Barn vill kunna leka obehindrat och klättra, hoppa och tumla runt. Vår uppgift är att se till att inget stör leken. Mörka kvalitetsglas med UV-skydd skyddar effektivt känsliga barnögon mot UV-strålar.


Dela denna artikel