Livsstil och mode

Låt dig inte bländas

Visst är solglasögon snygga accessoarer, men viktigare är att de skyddar ögonen mot farlig UV-strålning

16 oktober 2020
  • Låt dig inte bländas

Solens strålar ger näring åt kropp och själ och ger dig en skön semesterkänsla i kroppen. Men för att kunna njuta obehindrat måste du ge ögonen ett gott UV-skydd. Om du inte bär solglasögon riskerar du skador på hornhinnan, linsen och bindhinnan. ZEISS solglasögon ger ett tillförlitligt UV-skydd.

Vad är det skådespelare, musiker och andra kändisar bär hela tiden – sommar som vinter, dag som natt? Solglasögon givetvis. De är emellertid mer än häftiga accessoarer. Deras främsta uppgift är att skydda ögonen mot farligt UV-ljus, så när du köper ett par ska du inte glömma att välja god kvalitet.

Många av dagens lågprismodeller har den nödvändiga CE-märkningen som visar att de ger ett grundläggande UV-skydd. Glasen i billiga glasögon är dock pressade i stället för slipade. Följden blir att du inte ser lika bra genom dem. Om du använder dessa solglasögon under längre tid kan du märka att du blir trött i ögonen. Billiga glas är heller inte anpassade efter ditt ansikte och kan efterlämna fula märken på huden redan efter en kort tids användning. Vem vill det?

Tips! Besök en optiker innan du köper solglasögon och låt honom/henne tipsa dig om glasögon som ger ett gott UV-skydd. Testa skillnaden mellan kvalitetsglas och enkla glas.

Varför använda solglasögon? Dina ögon kan anpassa sig till olika ljusförhållanden genom att pupillen drar ihop sig när ögat träffas av starkt ljus, men det finns gränser. På mycket ljusa platser kan ögat förblindas så att du inte ser något alls – oavsett hur bra du ser i vanliga fall.

Det kan du förhindra med solglasögon av god kvalitet som dessutom ger ett bra UV-skydd. Ultravioletta strålar syns inte men kan i längden orsaka smärtsamma inflammationer i bindhinnan och hornhinnan och i värsta fall leda till permanenta skador. Det finns några tydliga varningssignaler om dina ögon har utsatts för alltför mycket sol. De känns trötta, röda och spända. Ibland blir de tårfyllda. Ibland blir de tårfyllda. Om du upplever dessa symptom bör du undvika solen i några dagar och köpa ett par bra solglasögon.

Sol- och bländningsskydd

CE-märkning garanterar kvalitet

Hur kan man se om ett par solglasögon är bra? Titta efter CE-märkningen. Den visar att solglasögonen uppfyller de grundläggande säkerhetskraven enligt de europeiska riktlinjerna. Tyvärr finns det ännu inget organ som kontrollerar att standarderna efterlevs. Däremot kan en optiker kontrollera din glasögon med ett speciellt mätverktyg.

Andra parametrar att tänka på när du köper solglasögon:

  • UV-skydd: Det viktigaste kriteriet för bra solglasögon.
  • Glasets färg: Färgen påverkar inte graden av UV-skydd, men har en bländningshämmande effekt. Bruna, gröna och grå glas förvränger de naturliga färgerna minst och låter dig fortfarande se världen i rätt färgnyanser. Alla andra färger kräver anpassning av ögat. Välj en färg som är lämplig för bilkörning om du tänker använda dina solglasögon i bilen (signaligenkänning, DIN EN ISO 14889). Alla ZEISS-glas i klassiska färger uppfyller normen. Tips! Skuggade glas med absorptionsvärden på 25 % och högre lämpar sig normalt inte för bilkörning under natten.
  • Glasets kvalitet: Bra solglasögon ska liksom andra kvalitetsglasögon ha slipade glas. Plast och glas är båda lämpliga material. Högkvalitetsglas i kategori 1 är garanterat fria från strimmor, bubblor och blåsor som kan ge huvudvärk eller trötta ut ögonen. Om du trycker lätt på linsen med ett finger ska den inte röra sig. Det är lätt att testa – ett föremål du tittar på genom solglasögon ska inte bli förvrängt om glasögonen flyttas fram och tillbaka.
  • Fototropiska glas: Har du svårt att välja mellan ljusa eller mörka glas, ska du ta färgskiftande. De mörknar i starkt ljus och blir transparenta igen i mörker på bara ett par sekunder. För ljuskänsliga ögon rekommenderar vi att köpa färgskiftande glas.
  • Antireflexbehandlade glas: Många människor tänker att behandlingen är onödig, men faktum är att färgade glas ger betydligt mer irriterande reflektioner än transparenta glas – både för användaren och personen som tittar på honom/henne.

Vår rekommendation: Solglasögon som förhöjer kontraster

Carl Zeiss Vision erbjuder ett brett utbud av solglasögon som behandlats med högkvalitativa doppfärgningar. De har utvecklats för situationer med extra höga krav på UV- och bländningsskydd och uppfyller samtidigt vissa kontrastförutsättningar. Sporter som skärmflygning, skidåkning, motorcykelåkning eller cykling utövas ofta under extrema ljusförhållanden där det är viktigt att alla kontraster syns tydligt – inte minst av säkerhetsskäl.

Glas med specialfilter för patienter med näthinneproblem

Patienter med näthinneproblem behöver speciella solglasögon. ZEISS glas med specialfilter är en idealisk lösning eftersom de helt absorberar delar av det synliga spektrat. Receptorer som är känsliga för detta område underexponeras medvetet för att skydda ögat. Glasögonen är särskilt lämpliga för människor som lider av näthinnesjukdomar som retinitis pigmentosa eller diabetesretinopati. Carl Zeiss erbjuder en serie utbytbara filterglas.


Dela denna artikel