Hälsa och förebyggande åtgärder

Hur ska jag ta hand om mina glasögonglas?

Om du tar väl hand om dina glasögon så kommer du att märka att det blir enklare att behålla fokus. Här är våra tips

16 oktober 2017
  • Hur ska jag ta hand om mina glasögonglas?

Dagens moderna glasögonglas är verkligen ett teknikens under. Om du vill kunna använda dina glasögon så länge som möjligt är det inte bara viktigt att du tar väl hand om dem. De måste också skyddas mot skadliga yttre faktorer.

Oavsett om du är närsynt eller översynt är det lätt att få god synskärpa med rätt glasögonglas. Om du låter en optiker specialanpassa glasögonen så att de passar just ditt recept kan du använda dina glasögon i många år. Men det är viktigt att du tar väl hand om dina glasögonglas och är rädd om dem. Om dagens tekniskt avancerade glasögonglas hanteras felaktigt kan det leda till att glasen får repor eller skadas på något annat sätt.

Det gäller särskilt plastglas. Högteknologiska behandlingar ger största möjliga skydd, till och med för tunna och sköra plastglas, men de kan trots det få repor. Det får till följd att glasen förlorar sin klarhet, det blir svårare att se igenom dem och synskärpan minskar. Men så behöver det inte bli. Här är några praktiska tips:

Putsduk av mikrofiber

Det är viktigt att du bara använder putsdukar av mikrofiber när du rengör glasen. De finns hos alla optiker. Damm och smuts fastnar i dem. Den här processen kallas torrengöring och avlägsnar smuts och damm. Rengöringen kan göras när som helst, till och med när du är på resande fot. Om glasögonglasen är mycket smutsiga bör du först tvätta dem med ljummet vatten. Hos optikern finns även rengörings sprayer för glasögon, som också är väldigt effektiva. Rengör glasögonglasen med sprayen och torka dem sedan torra med en putsduk.

Kläder kan inte ersätta en putsduk

Glasögonglas trivs inte tillsammans med T-shirtar, tröjor och andra textilier. Så trots att det kan vara det enklaste och mest lockande alternativet, är det inte någon bra idé att använda kläderna för att putsa glasögonen. Risken för att glasen ska få repor är för stor. Faktum är nämligen att repor fortfarande inte kan poleras bort från glasögon, så de skador som uppstår blir permanenta.

Ibland kan det vara mödan värt att bege sig till optikern och få glasögonen rengjorda där. Optikern har särskild utrustning som kan användas för att rengöra glasögonen noggrant och skonsamt. Den viktigaste komponenten är en ultraljudstvätt. Glasögonen placeras då en i särskild behållare. På bara ett par minuter rengörs glasögonen otroligt effektivt med ultraljudsvågor. Processen rengör inte bara glasen, utan också bågarna. Nu går det även att köpa utrustning som kan användas i hemmet. Om du är intresserad bör du besöka en fackbutik som kan hjälpa till med expertråd. De bästa rengöringsresultaten får man nämligen endast med maskiner som har en mycket hög vibrationsfrekvens.

Se upp med höga och låga temperaturer

Precis som det är viktigt att du rengör glasögonen regelbundet är det också viktigt att du hanterar dem på rätt sätt. Det kan verka självklart, men för säkerhets skull: lägg aldrig ned glasögonen med glasen nedåt. Vik istället ihop dem så att de vilar på bågarna. Lägg alltid glasögonen på samma ställe så att du slipper leta efter dem. Då vet du alltid var du har dem och de blir lätta att hitta. Det kan vara värt att påpeka att sitsar, stolar och soffor är helt olämpliga platser att lägga glasögon på. Det är alltför lätt hänt att man sätter sig på dem av misstag.

Om du vet att du inte kommer att använda glasögonen på ett tag, t.ex. på natten, bör du förvara dem i ett lämpligt glasögonfodral. Det är ett råd som är särskilt viktigt för hundägare. Annars kan du upptäcka att din fyrbenta vän tycker om att tugga på glasögonens bågar, eller till och med på glasen. Resultatet blir inte bara irriterande för dig, utan det kan också vara farligt för din hund.

En annan sak som inte är bra för glasögon och glasögonglas är höga temperaturer. Så oavsett om det är sommar eller vinter bör du inte låta glasögonen ligga i direkt solljus. Undvik särskilt att lägga dem på bilens instrumentbräda. Värmeelement är inte heller bra för glasögonen. Och om du ska basta är det säkrast att du lämnar glasögonen utanför. Årets kalla månader kan också skada glasögonen: glasögon kan bli skeva om de utsätts för mycket låga temperaturer. Med andra ord är det inte någon bra idé att låta dem övernatta i bilen under vintern.

I allmänhet kan en högkvalitativ behandling göra livet, och glasögonrengöringen, betydligt enklare. ZEISS behandling DuraVision gör till exempel glasögonglasen vatten- och smutsavvisande och ger dem antistatiska egenskaper. Glasögonglas med DuraVision-behandling har en yta som är så jämn att smutspartiklar eller vattendroppar inte fastnar på glaset, utan stöts bort på samma sätt som hos lotusblommans blad. Glasögonglas som har fått den här behandlingen är alltså lättare att rengöra. Dessutom behöver de inte rengöras lika ofta. Till och med kladdiga fingertryck kan enkelt torkas bort från glasen.


Dela denna artikel