Hälsa och förebyggande åtgärder

Svullna ögon, mörka ringar, röda och svidande ögon

Allt du behöver veta om möjliga orsaker och hur man kan förebygga det

14 september 2022

Brukar du bli svullen runt ögonen, få mörka ringar under ögonen, eller få röda och svidande ögon? Dessa är obehagliga symptom som kan ha många orsaker. SE BÄTTRE förklarar vad som orsakar svullna ögon, mörka ringar, röda och svidande ögon och hur man kan förebygga det.

För lite sömn, fel glasögon, allergier, ögoninfektioner eller för mycket tid framför en skärm – det finns många saker som kan irritera våra känsliga ögon. Därför är det inte överraskande att svullna ögon, mörka ringar, röda eller svidande ögon är väldigt vanliga problem. Det finns dock sätt att förhindra det. Vi berättar allt om dessa sätt.

Svullna ögon

Svullna ögon, mörka ringar, röda och svidande ögon
 • Symptom på svullna ögon

  Ögonen och ögonlocken blir svullna och plufsiga och ibland röda och känsliga för tryck. Det kliar ofta, ögonen vattnar sig och det svider. Det påverkar sällan bara ett av ögonen utan oftast båda.

 • Orsaker till svullna ögon

  Du känner kanske redan till några av de mer vanliga orsakerna till svullna ögon – en titt i spegeln räcker för att påminna dig om vad som hände igår kväll: för lite sömn, dålig luft (t.ex. för varm eller instängd), eller för många tårar framför en romantisk film är jobbigt för våra ögon och får dem att svullna upp. Huden runt ögonen är nämligen mycket tunnare än i resten av ansiktet. Det betyder att tecken på trötthet och stress syns mycket mer runt ögonen. Svullna ögon kan dock även vara ärftligt eller resultatet av att man blir äldre – och det finns en rad andra orsaker med:

  • Om din middag är väldigt salt eller innehåller mycket protein kan du bli svullen runt ögonen nästa morgon. Detta förstärks om man sover liggande under en längre tid, eftersom lymfflödet till området runt ögonen hindras. Det innebär att vätskan ansamlas under natten och leder till svullnad.
  • Allergier (normalt mot pollen, damm eller djurpäls) och intolerans mot vissa läkemedel eller livsmedel kan också orsaka svullnader runt ögonen.
  • Akut neurodermatit kan leda till svullna, irriterade och/eller torra ögon.
  • Dessutom kan vissa ögoninfektioner orsaka svullnader, t.ex. bindhinnekatarr eller vaglar.
  • Ögonproblem kan också tyda på en annan sjukdom. Svullna ögon kan t.ex. utlösas av njur- eller hjärtsjukdomar, underaktiv sköldkörtel eller högt blodtryck. Ögonen svullnar också ofta upp när vi är förkylda, särskilt om bihålorna är påverkade.
  • Även uttorkning kan leda till svullnad runt ögonen.
  • Torra ögon, t.ex. efter att ha använt kontaktlinser länge, torr och uppvärmd inomhusluft eller många timmar framför en skärm kan också leda till svullna ögon.
  • Vissa läkemedel torkar ut ögonen och leder därför till svullnad.
  • Även externa faktorer kan orsaka svullnad, t.ex. om man utsätts för stötar eller slag.
  • När hormonet östrogen produceras under menstruationen märker många kvinnor av vattenansamlingar runt ögonen.
 • Hur blir man av med svullna ögon?

  Det finns ett flertal behandlingar beroende på vad som orsakar svullnaderna. En tumregel är att man bör uppsöka ögonläkare om symptomen inte försvinner av sig själva för att ta reda på vad som orsakar dem. Samma gäller för återkommande symptom, eller om symptomen uppträder plötsligt och inte försvinner snart igen.

  Det finns ett antal enkla och välbeprövade hemmakurer som kan ge snabb lindring mot mycket svullna ögon. Precis som för de flesta former av svullnad kan kyla göra underverk. Testa med att lägga en kall tepåse på det svullna ögonlocket (grönt te gör att svullnaden går ner), eller skäm bort dina ögon med en kylande gurkmask.

  Tänk på att vissa människor kan få allergiska reaktioner av tepåsar med smaksatt te. Om det händer måste du omedelbart ta bort tepåsen. Ett praktiskt alternativ är att lägga två teskedar i frysen i fem minuter. Lägg sedan skedarna på de svullna ögonen med den konkava sidan inåt. Kylan är inte bara behaglig utan har också en avsvällande effekt. Det är dock viktigt att se till att skedarna inte ligger i frysen för länge så att de blir för kalla. Det ska aldrig kännas obehagligt att ha skedarna på ögonen. Om det blir det måste du omedelbart ta bort skedarna från ögonen. Vänta en liten stund tills metallen har blivit lite varmare.
  Om du ofta lider av svullna ögon rekommenderar vi att du använder en svalkande ögonmask (finns på apotek och i hudvårdsaffärer). Den gelfyllda masken är behagligt sval och lindrar och fräschar upp den känsliga huden runt ögonen. Om svullnaden beror på torra ögon kan speciella ögondroppar bidra till att stabilisera tårfilmen och hålla ögonen fuktiga. Det minskar irritationen. Återigen: om svullnaden orsakas av allergi kan antihistamin (finns på apotek) lindra de akuta symptomen snabbt. Det finns speciella läkemedel mot allergi som lindrar eller förebygger allergiska reaktioner. Desensitisering, även kallat specifik immunterapi, kan bekämpa allergin. Då tillförs man en mycket svag dos av det ämne man är allergisk mot. Detta upprepas under allt mellan sex månader till tre år. På så sätt "vänjer" sig kroppen gradvis mot allergenen – i bästa fall utan att uppvisa några försvarsreaktioner. Om högt blodtryck, hjärt- eller njursjukdom orsakar svullnaden kan din läkare hjälpa dig att hitta rätt behandling för att bekämpa orsakerna.

  Om svullnaden orsakas av neurodermatit får man oftast kortisonkräm utskrivet om symptomen är akuta. Eftersom inte alla krämer och salvor lämpar sig för alla delar av huden bör du alltid rådgöra med läkare innan du behandlar det känsliga området runt ögonen.
  Även en ögoninfektion kan göra att ögonen blir svullna. Beroende på typ av svullnad finns flera olika behandlingar.

  Läs mer om de vanligaste ögoninfektionerna och hur de kan behandlas och/eller förebyggas.

 • Att förebygga svullna ögon

  Eftersom det finns många saker som kan orsaka svullna ögon finns det också många olika former av förebyggande åtgärder. Undvik de vanligaste orsakerna så långt det går – t.ex. att dricka alkohol på kvällen eller äta mat som innehåller mycket salt eller protein. Du kan också förhindra svullna ögon genom att följa nedan tips:

  • Se till att du får tillräckligt med sömn och försök att sova regelbundet. Sju timmars sömn är optimalt för de flesta.
  • Se till att det inte är för varmt i sovrummet eftersom det kan irritera ögonen. Hur varmt man vill ha det i sovrummet är en smaksak, men en tumregel är att temperaturen bör ligga på någonstans mellan 16 och 20 grader.
  • Eftersom dålig luft kan irritera ögonen bör alla rum vädras ordentligt regelbundet för att förhindra torra, irriterade och svullna ögon.
  • Även uttorkning kan leda till torra och svullna ögon. Därför är det viktigt att dricka mycket vätska – upp till två liter vatten per dag är att rekommendera. Att äta mindre socker kan också bidra till att förhindra svullna ögon.
  • Många allergier kan leda till svullna ögon och mörka ringar runt ögonen.
  • Att äta mycket socker, dricka mycket alkohol och använda kosmetika som är parfymerad eller innehåller konserveringsmedel kan också irritera huden. Hos personer som lider av neurodermatit kan detta leda till svullna ögon. Om man lider av neurodermatit bör man därför se till att man följer en hälsosam livsstil och undviker skadliga hudvårdsprodukter.
  • Om svullnaden orsakas av en ögoninfektion finns en rad olika förebyggande metoder beroende på typ av infektion.

Mörka ringar under ögonen

Mörka ringar under ögonen
 • Symptom på mörka ringar under ögonen

  Huden under ögonen mörknar. Beroende på hur mörka ringarna är ser ögonen trötta ut – om ringarna är väldigt mörka kan man se sjuk ut. De berörda områdena kan se bruna, blå, grå eller blålila ut. Orsakerna till mörka ringar är normalt ofarliga och ska inte förväxlas med en blåtira, som är ett blåmärke orsakat av en yttre kraft.

 • Orsaker till mörka ringar under ögonen

  I de flesta fall är mörka ringar bara ett kosmetiskt och tillfälligt problem. Det finns två huvudsakliga orsaker:

  1. Överproduktion av pigment i huden (hyperpigmentering)

  Hudfärgen styrs av faktorer som pigmentet melanin. Detta är ett ämne i cellen som till stor del avgör vår hudton. Ju mer melanin vi har desto mörkare blir vår hud. Om en stor mängd melanin ansamlas runt ögonen syns det som blå eller blågrå mörka ringar. På läkarspråk kallas det hyperpigmentering eller melasma. Mörka ringar på grund av hyperpigmentering kan vara ärftligt. Några andra orsaker är:

  • Infektioner, sjukdomar och utslag (neurodermatit, kontaktallergier)
  • Frekvent och intensiv exponering för UV-strålning
  • Droger och vissa läkemedel

  2. Transparenta kärl

  Den andra vanligaste orsaken till mörka ringar är transparenta blodkärl. Under ögat är huden särskilt tunn och mängden fettvävnad i underhuden särskilt stor – hos vissa är huden så tunn att blodkärlen syns genom huden. Det gör att det berörda området ser mörkare ut, och mörka ringar ser bruna ut. Ju mindre syre som transporteras genom blodkärlen desto mer lyser de igenom huden. Det beror på att syrefattigt blod är mörkare än syresatt blod. Andra faktorer som kan orsaka mörka ringar till följd av transparenta blodkärl är:

  • Njur- och sköldkörtelsjukdomar
  • Föroreningar (t.ex. luft- och vattenföroreningar, avgaser)
  • Uttorkning
  • Dålig kost, järnbrist
  • Droger, alkohol och nikotin
  • Stress
  • Sömnbrist
 • Hur blir man av med mörka ringar?

  Det finns enkla huskurer som kan bidra till att minska de akuta symptomen på mörka ringar. En är att ta en trasa doppad i kallt vatten. Om man lägger trasan på de mörka ringarna i fem till tio minuter gör kylan att blodkärlen drar ihop sig så att de mörka ringarna blir ljusare. Precis som när det gäller svullna ögon kan gelfyllda masker eller andra ansiktsmasker (finns på apotek eller i hudvårdsbutiker) ha en liknande effekt, precis som tepåsar med grönt eller svart te. Ta bara två tepåsar med grönt eller svart te, häll varmt vatten över dem, låt dem svalna och pressa sedan ur tepåsarna och lägg dem på de berörda områdena. Koffeinet i teet gör att blodkärlen under huden drar ihop sig så att de mörka ringarna blir ljusare. Tänk på att vissa människor kan få allergiska reaktioner av tepåsar med smaksatt te. Om det händer måste du omedelbart ta bort tepåsen. Att massera det berörda området lätt kan främja blodcirkulationen och på så sätt motverka mörka ringar.

  Man kan även dölja mörka ringar snabbt och enkelt med ett täckstift. Täckstiftet bör inte torka ut huden utan istället ha en fuktgivande effekt. Om du har känslig eller allergibenägen hud bör du använda ett parfymfritt täckstift. Tips: Välj en färg som är en nyans ljusare än din hud eller din makeup.

 • Att förebygga mörka ringar under ögonen

  Beroende på orsaken finns en rad sätt att förhindra att mörka ringar bildas. Om de mörka ringarna orsakas av dålig kosthållning kan det vara effektivt att lägga om sin kost. Om orsaken är sömnbrist, stress eller droger, alkohol eller nikotin hjälper det att växla till en mer balanserad livsstil. Uttorkning är en annan vanlig orsak till mörka ringar. Att dricka mycket vätska är därför ett effektivt sätt att förebygga mörka ringar.

Röda eller ömmande ögon

Röda eller ömmande ögon
 • Symptom på röda eller ömmande ögon

  Ett eller båda ögonen är lite eller mycket ömt. Många klagar på att ögonen samtidigt kliar, svider och rinner.

 • Orsaker till röda eller ömmande ögon

  Röda ögon orsakas av uttänjda blodkärl och förhöjd cirkulation antingen i bindhinnan eller i ögonvitan. Dessa blodkärl syns tydligt mot ögonvitans vita bakgrund och är så många att ögonen plötsligt ser röda ut när cirkulationen ökar. På fackspråk kallas detta ökad kärlteckning. Ömmande ögon kan orsakas av saker som:

  • Infektion i ögonlocket, t.ex. på grund av allergi
  • Högt intraokulärt tryck
  • Torra ögon, t.ex. på grund av torr omgivningsluft
  • Sömnbrist
  • Utmattning av ögonen, t.ex. genom att sitta många timmar framför en skärm och/eller inte blinka tillräckligt
  • Ett brustet kärl, t.ex. till följd av kontaminering av eller skada i ögat
  • Okorrigerade eller felaktigt korrigerade synfel
  • Att använda kontaktlinser för länge
  • Virusinfektioner, t.ex. herpes
  • Kosmetika som smink och mascara (kan göra att ögonlockens kanter klistras ihop)
  • Bindhinnekatarr   
 • Hur blir man av med röda eller ömmande ögon?

  Det finns ett antal behandlingsmetoder beroende på vad som orsakar de röda eller ömmande ögonen. Ögat är ett väldigt känsligt organ, så kontakta alltid läkare vid tveksamheter istället för att försöka behandla problemet själv. Om ögonen blir för torra och därför röda eller ömmande kan det hjälpa att använda artificiella tårar för att förse ögonen med tillräcklig mängd vätska. Om den underliggande orsaken är en allergi kan antihistaminer eller ögondroppar med kortison och ögonsalvor ge snabb lindring. Vid en bakteriell infektion skriver din ögonläkare ut antibiotika. Om de röda eller ömmande ögonen beror på ett okorrigerat eller felaktigt korrigerat synfel kan din ögonläkare göra ett test och rekommendera rätt glasögon åt dig. För kontaktlinsanvändare: Om dina kontaktlinser ofta gör att dina ögon blir röda eller ömmar kan det hjälpa att ha i dem lite kortare tid, eller byta till en annan typ av kontaktlinser eller linsvätska.

 • Att förebygga röda eller ömmande ögon

  Eftersom det finns många saker som kan orsaka röda och ömmande ögon finns det också många olika former av förebyggande åtgärder. Undvik de typiska orsakerna, t.ex. yttre påverkan genom torr luft eller drag, klorerat vatten, cigarettrök och damm. Allt detta kan leda till bindhinneinflammation och därmed till röda eller ömmande ögon. Kvinnor som använder smink varje dag rekommenderas att rengöra sina ögonlockskörtlar regelbundet. Detta är enkelt: lägg bara en varm, fuktig duk på ögonen i tio minuter. Massera sedan ögonlocken försiktigt med luddfria bomullsrondeller. Om det kommer ut vätska från ögonlockskörtlarna kan den avlägsnas med en fuktad bomullspinne. Om du använder kontaktlinser bör du se till att du läser anvisningarna för linsvätskan och inte överskrider användningstiden enligt tillverkarens rekommendation. Om dina ögon är röda och ömma efter många timmar framför en dator kan du förebygga detta genom att ta regelbundna pauser (t.ex. genom att titta ut genom fönstret eller blinka upprepade gånger en stund). Ett par speciella terminalglasögon kan också göra att du ser bekvämare.

Svidande ögon

Svidande ögon
 • Symptom på svidande ögon

  Ögonen kliar, svider, känns irriterade och gör ibland ont eller är ömma. Svidande ögon åtföljs ofta av andra besvär, t.ex. röda eller ömmande ögon, känslan av att ha något i ögat, kliande ögonlock, känslighet för ljus och en ökad mängd tårvätska.

 • Orsaker till svidande ögon

  Torra ögon (Siccasyndromet) leder ofta till svidande ögon. Eftersom tårvätskan inte räcker till för att hålla bindhinnan och hornhinnan fuktiga blir ögat irriterat och börjar svida. Det kan betyda att tårvätskans kvalitet inte är optimal eller att inte tillräckligt med tårvätska produceras. Svidande ögon kan också orsakas av andra saker, t.ex.:

  • Allergier
  • Att utsätta ögonen för för stora påfrestningar, t.ex. genom att sitta framför en skärm i många timmar
  • Att ta vissa läkemedel
  • Okorrigerade eller felaktigt korrigerade synfel
  • Bindhinnekatarr och infektion i hornhinnan
  • Sjukdomar som problem med fuktningen av ögat till följd av sköldkörtelproblem, diabetes eller reumatism
 • Hur bli man av med svidande ögon?

  Beroende på orsaken till de svidande ögonen finns flera olika behandlingar. Om man lider av svidande ögon kan speciella ögondroppar ge snabb lindring. De stabiliserar tårfilmen och ger lindring åt bindhinnan. Om den underliggande orsaken är en allergi kan antihistaminer eller ögondroppar med kortison och ögonsalvor ge snabb lindring. Vid en bakteriell infektion skriver din ögonläkare ut antibiotika. Om okorrigerade eller felaktigt korrigerade synfel leder till svidande ögon kan din ögonläkare göra ett test och rekommendera de bästa glasögonen åt dig. För kontaktlinsanvändare: Om du ofta upplever svidande ögon när du använder dina kontaktlinser kan det hjälpa att ha i dem lite kortare tid eller byta till en annan typ av kontaktlinser eller linsvätska.

 • Att förebygga svidande ögon

  Undvik de typiska orsakerna, t.ex. yttre påverkan genom torr luft eller drag, klorerat vatten, cigarettrök och damm. Allt detta kan leda till bindhinneinflammation och orsaka svidande ögon. Om du använder kontaktlinser bör du se till att du läser anvisningarna för linsvätskan och inte överskrider användningstiden enligt tillverkarens rekommendation. Om dina ögon svider efter många timmar framför en dator kan du förhindra detta genom att ta regelbundna pauser. Du kan till exempel titta på långt avstånd med jämna mellanrum och fukta och slappna av ögonen genom att blinka. Ett par speciella terminalglasögon kan också göra att du ser bekvämare.


Dela denna artikel

 • 1

  Notera: Även om de flesta av dessa symptom tycks vara harmlösa kan de tyda på en allvarlig sjukdom. Vid tveksamheter eller om symptomen förvärras bör du uppsöka läkare omedelbart. Detta är avgörande om du har svårt att avgöra vad som ligger bakom dina symptom. En läkare eller ögonläkare kan ställa en exakt diagnos genom att titta på din sjukdomshistorik.