Hälsa och förebyggande åtgärder

10 tips för att använda kontaktlinser

Vilka kontaktlinser finns det, vad kan de göra och vilka aspekter är viktiga för att du ska se bättre?Vilka kontaktlinser finns det, vad kan de göra och vilka aspekter är viktiga för att du ska se bättre?

21 november 2017
  • 10 tips för att använda kontaktlinser

Kontaktlinser och glasögon är en bra kombination. För många innebär de en friare och mer dynamisk livsstil, t.ex. vid sport eller på semestern. De kan också dölja det faktum att du ser dåligt genom att ge dig ett mer naturligt utseende som inte hindras av glasögon. Vi har sammanställt en lista med 10 tips för kontaktlinsanvändning som gör att dina ögon förblir friska och avslappnade på lång sikt.

1. Vilka kontaktlinser passar för vem?

Först måste du ta reda på om ditt synfel kan korrigeras med kontaktlinser:

Kontaktlinser kan användas för att korrigera både närsynthet (myopi) och långsynthet (hyperopi), men även andra former av synfel som t.ex. brytningsfel och ålderssynthet. Det går dock inte att integrera ett kompenserande prisma för att korrigera ett skelande öga. Denna typ av skelning kallas associerad heterofori och kan endast åtgärdas med glasögonglas. 

Kontaktlinser kan delas in i mjuka och hårda linser.

Mjuka kontaktlinser grupperas utifrån hur länge de kan användas innan de måste bytas ut. Detta kallas modalitet. I dagsläget finns fyra olika modaliteter att välja mellan: endagslinser som används en dag, tvåveckorslinser, månadslinser, halvårslinser och linser som kan användas i upp till 30 dagar utan att bytas ut.

Det finns två typer av hårda kontaktlinser: Hårda standardlinser är individuellt anpassade till användarens ögon och kan beroende på material användas i ett till två år. Man bär dem under dagen och tar ut dem på kvällen. Ortokeratologiska kontaktlinser bärs när man sover och tas ut på morgonen. Under natten förändrar dessa kontaktlinser hornhinnans form så att du klarar dig utan någon typ av synhjälpmedel under nästa dag.

Precis som när det gäller glasögon krävs att en professionell expert tillpassar dina kontaktlinser. Din optiker hjälper dig att fastställa vilka kontaklinser som passar bäst för dina behov. Du får också tips och råd om hur du sätter i och tar ut linserna och om hur du rengör dem på bästa sätt.

Ta hand om din hälsa: Som kontaktlinsanvändare bör du regelbundet låta undersöka dina ögon hos en optiker.

2. Renlighet är A och O för kontaktlinsanvändare!

Renlighet är A och O för kontaktlinsanvändare!

Om du inte rengör dina glasögon ser du sämre. Det kan vara störande men är inte skadligt. Det gäller dock inte för kontaktlinser. Med kontaktlinser är rengöring och god skötsel högsta prioritet, eftersom en kontaktlins sitter direkt på ögat. Oavsett hur självklart det kan verka är det viktigt att tvätta händerna innan du sätter i eller tar ut dina kontaktlinser.

Kranvatten är inte sterilt. Därför bör du alltid använda koksaltlösning för att skölja dina kontaktlinser, och en lämplig rengöringsvätska för att rengöra både själva linserna och linsburken. Linsburken ska bytas ut en gång i månaden. Locket till linsburken måste alltid hållas fritt från bakterier. Det får inte komma i direkt kontakt med dina fingrar eller kontaktlinserna. Använd inte linsvätska som har passerat bäst-före-datum. Rengör och desinficera linserna omedelbart efter att du har tagit ut dem, först för hand innan du placerar dem i linsburken.

Förvara alltid kontaktlinserna hygieniskt i linsvätskan och i en passande linsburk. Byt ut linsvätskan efter användning för att säkerställa att den inte innehåller några bakterier. Allt-i-ett-lösningar kan användas för att rengöra och förvara linserna. Det är viktigt att du använder rätt linsvätska för dina specifika kontaktlinser för att förhindra skadliga kemiska reaktioner.

3. Hur länge kan man ha i kontaktlinserna? Vad är bra för ögonen?

Hur länge kan man ha i kontaktlinserna? Vad är bra för ögonen?

Man ska aldrig använda kontaktlinser dygnet runt. Ge dina ögon en paus – och lite frisk luft. Experterna rekommenderar i allmänhet att man inte använder sina kontaktlinser längre än åtta timmar i sträck.
Det finns dock ingen fast regel eftersom användningstiden beror på varje individuell kontaktlinsanvändare och på kontaktlinsernas typ och kvalitet. Se till att du observerar den användningstid som anges, rengöringsanvisningarna och utgångsdatumet för att säkerställa att dina linser inte irriterar ögonen. Det är också bra att kontrollera kontaktlinsernas syregenomsläpplighet innan du köper dem, eftersom detta bland mycket annat är avgörande för användningstiden. Detta anges genom Dk-värdet (relativ dielektrisk konstant). Detta värde påverkas av kontaktlinsens material och i viss utsträckning även temperatur. Rådgör med din optiker.

Permanenta kontaktlinser är utvecklade för människor som är allergiska mot linsvätskor. Hör med din optiker om dessa är lämpliga för dig – för i slutändan är det ju du som ska använda dem utan uppehåll i 30 dagar, även på natten. De behöver inte ens tas ut då och då för rengöring och desinficering.

Om dina ögon uppvisar tecken på inflammation eller irritation, eller om det gör ont, måste du ta ut dina linser och använda glasögon istället. Samma gäller om du har hög feber eller är väldigt förkyld. När du tillfrisknar från en sjukdom är det viktigt att du frågar din läkare om du kan fortsätta använda samma kontaktlinser eller om du bör slänga dem för att vara på den säkra sidan. Detta är särskilt viktigt när det gäller månadslinser eller 6-månaderslinser.

4. Torra ögon eller ögonstress när man använder kontaktlinser

Kontaktlinser ger definitivt större frihet och oberoende men de orsakar ofta ett problem hos många användare:  torra ögon. Här kan ögondroppar hjälpa. Inte alla ögondroppar är dock lämpliga. Fråga din optiker eller din ögonläkare vilka ögondroppar som passar bäst för användning med kontaktlinser, och hur ofta och i vilken mängd du bör använda dem. Det kan också hjälpa att byta till glasögon ett tag. På kvällen efter en lång dag på jobbet kan du till exempel ta ut dina linser, desinficera dem i burken och ta på glasögonen istället.

Lagarbete: inte glasögon ELLER kontaktlinser, utan glasögon OCH kontaktlinser

5. Lagarbete: inte glasögon ELLER kontaktlinser, utan glasögon OCH kontaktlinser

Studier på ZEISS har visat att allt fler människor även älskar sina glasögon och ofta har flera olika par i samma styrka. Visste du att det finns glasögonglas från ZEISS som är speciellt utvecklade för att fräscha upp ögonen efter att man har använt linser? ZEISS EnergizeMe glasögonglas ger kontaktlinsanvändare något mer än bara ett par vanliga glasögon. Den innovativa designen är speciellt optimerad för kontaktlinsanvändares speciella synvanor och för seende i den digitala världen.

6. Även motsatsen gäller: endagslinser för sport/simning/semester är också ett intressant alternativ för glasögonanvändare i vissa situationer

Vid behov kan glasögonanvändare utan problem byta till endagslinser när de t.ex. är på semester eller idrottar. Även i detta fall hjälper optikern gärna till med att välja rätt kontaktlinser för den som aldrig tidigare har använt linser, eller som bara använder linser då och då.

Även kontaktlinsanvändare behöver solglasögon.
Se till att du väljer kontaktlinser med integrerat UV-filter för att säkerställa att din hornhinna och insidan av dina ögon skyddas mot skadlig UV-strålning. Även kontaktlinsanvändare måste dessutom vara försiktiga när det gäller UV-ljus: kontaktlinser erbjuder inte ett fullt skydd mot UV-strålning eftersom de bara täcker en del av ögat. Solglasögon är därför ett måste för kontaktlinsanvändare.

Färgade kontaktlinser för speciella tillfällen

7. Färgade kontaktlinser för speciella tillfällen

Färgade kontaktlinser är en verklig hit - med eller utan styrka. Vill du dra lite extra uppmärksamhet till dig med dina djupblå ögon vid ett speciellt tillfälle, eller stjäla showen med dina förföriskt gröna ögon som passar din galastass perfekt? Eller sätta pricken över i:et på din halloween-utstyrsel med elaka kattögon? Allt är möjligt med kontaktlinser. Våga prova dem själv! Ibland säger ögonen mer än tusen ord. Man behöver vara lika noga med färgade linser som med vanliga kontaktlinser: noggrann rengöring med en lämplig rengöringsvätska är avgörande för friska ögon.

Loremipsum

8. Kontaktlinser under natten – vad säger experterna?

Vissa nätter är helt enkelt inte gjorda för att sovas bort! Just dessa nätter glömmer vi lätt att vi fortfarande har på oss kontaktlinserna. Var i hela friden ska vi göra av dem under en lång festnatt? Försök att tänka på dina ögon och på morgondagen även sådana nätter. På dagen – eller natten i det här fallet – är det bäst att använda endagslinser. Och självklart måste du tvätta händerna lika noga för att förhindra infektioner. Smuts och borttappade linser är dock inte något problem när det gäller engångslinser. Man slänger dem bara efter användning och de behöver inte desinficeras. Och när man väl gjort det kan ett par trendiga glasögon med vackra tunna glas vara ett riktigt blickfång. Det är mixen av glasögon och kontaktlinser som gör det!

9. Modern syn i den digitala världen – vad har förändrats?

Snabbt kolla mail eller sms, kolla på en video på YouTube, prata Facetime med en kompis eller läsa en bok på surfplattan. Digitala enheter som smartphones, e-boksläsare och liknande är nu en lika självklar del av våra liv som handväskan, tidningen eller bilnycklarna. De innebär dock en utmaning för våra ögon. Läsavståndet är kortare när vi tittar på digitala enheter än när vi t.ex. läser en bok, och våra ögon måste växla mycket oftare än tidigare mellan att titta på nära håll och på avstånd. Synen i den digitala tidsåldern ställer enorma krav på våra ögon. Kontaktlinsanvändares ögon är inget undantag. Glasögon kan vara ett perfekt sätt att låta ögonen koppla av lite! Att använda smartphones, surfplattor eller liknande digitala enheter under lång tid kan leda till stressade eller utmattade ögon. ZEISS EnergizeMe glasögonglas är speciellt utvecklade för att uppfylla kontaktlinsanvändares behov och är försedda med en speciell teknik som kan göra det lättare att läsa böcker och alla former av digitala enheter, vilket gör att de är ett utmärkt sätt att förhindra digital ögonstress.

10. Progressiva kontaktlinser – mer än en styrka i linsen

Ålderssynthet är ett tillstånd som drabbar nästan alla av oss när vi blir äldre. Vi behöver progressiva glas som hjälper oss att se på nära håll, på avstånd och allt däremellan. Även här kan kontaktlinser, i detta fall progressiva eller multifokala linser, vara en bra lösning. Det finns många olika versioner. Den enklaste lösningen är att kombinera kontaktlinser för avståndsseende med läsglasögon. Man kan också korrigera ena ögat med en kontaktlins för närseende och det andra med en lins för avståndsseende. Resten sköter vanan och hjärnan. Detta kan dock påverka det tredimensionella seendet något, och skillnaden i synförmåga mellan höger och vänster öga får inte vara för stor.

Det "simultana systemet" är baserat på kontaktlinser som kombinerar de individuella styrkorna för när- och avståndsseende alternerande i en enskild lins. Här används olika designer. De två styrkorna för nära håll och avstånd placeras alltid i runda ringar på den progressiva kontaktlinsen. Det finns designer där avståndszonen ligger i mitten och närzonen utanför. Det finns till och med linser med en ring för övergångszonen mellan zonerna, eller med styrkor som alternerar ring för ring. Båda styrkorna upplevs samtidigt. Vår hjärna vänjer sig vid att se "rätt" bild på nära håll och på avstånd.

Viktigt att veta: prova och rådgör med en specialist. Inte alla människor kan anpassa sig till denna typ av lins.


Dela denna artikel