Hälsa och förebyggande åtgärder

Torra ögon – vad gör man åt svidande och kliande ögon?

Torra ögon är en vanlig anledning till att man besöker ögonläkaren.

1 november 2021
  • Torra ögon – vad gör man åt svidande och kliande ögon?

Torra ögon är obehagligt och ofta smärtsamt. En orsak kan vara ett problem med ögats naturliga fukthalt, alltså att kroppen inte producerar tillräckligt med tårvätska. Det kan bero på faktorer i omgivningen, sjukdom eller läkemedel, men man kan få hjälp av sin ögonläkare.

Ögonen svider och kliar och det känns som ett lager av små sandkorn skrapar mot pupillerna. Allt fler människor lider av torra ögon. Problemet diskuteras ingående på olika bloggar och forum. Många känner inte till så mycket om detta ögontillstånd, så det är dags för lite upplysning på ämnet.

Hur uppstår torra ögon eller ”rubbad fukthalt i ögat”?

  • Torra ögon – vad gör man åt svidande och kliande ögon?

Torra ögon kan orsakas av många saker, bland annat faktorer i omgivningen som mycket kraftigt solljus, syrahaltiga avgaser, luftburet pollen och damm, eller på grund av att man arbetar framför en datorskärm. Cyklister och cabriolet-förare påverkas också ofta, eftersom vinden blåser dem i ansiktet. Ibland drabbas man av torra ögon på semestern, eftersom de flesta simbassänger på semesteranläggningar innehåller mycket klor som irriterar ögats känsliga bindhinna.
Torra ögon kan också orsakas av läkemedel som t.ex. antidepressiva eller betablockerare. Även kvinnor i klimakteriet påverkas ofta då hormonförändringarna kan leda till att produktionen av tårvätska minskar.
Sist men inte minst kan obehandlade synproblem orsaka torra ögon eftersom ögonen blir överansträngda. Regelbundna synundersökningar hos en optiker eller ögonläkare kan snabbt ge svar.

Hur fuktas våra ögon?

För att bättre förstå vad som händer med ögonen måste man först veta hur ögat fungerar. Tårvätska utsöndras från tårkanalerna och innehåller salt, glukos och protein. Tårvätskan sprids jämnt över ögat när man blinkar och bildar en tunn tårfilm. Denna film har flera uppgifter: den sköljer bort främmande partiklar och fungerar som smörjmedel så att dina ögonlock glider lätt över ögonen. Dessutom säkerställer tårvätskan att hornhinnan fuktas jämnt och tillför syre och näringsämnen till ögonen.

Det finns två möjliga orsaker till att tårfilmen inte täcker ögat helt: antingen producerar tårkanalerna inte tillräckligt med vätska, eller så är tårvätskans sammansättning rubbad. De flesta av oss kallar det ”torra ögon” medan läkarna nuförtiden istället talar om en rubbad fukthalt i ögonen.

Båda formerna av problemet löses bäst med så kallade ”artificiella tårar” från apoteket. Artificiella tårar finns i form av ögondroppar eller gel och är tänkta att fungera som ersättning för tårvätskan. De droppas antingen i det nedre ögonlocket eller gnuggas försiktigt in. Sedan blundar man och rullar med ögonen så att de aktiva ämnena sprids jämnt. Men var försiktig: att använda dem under en längre tid, eller väldigt ofta, kan leda till att ögonen producerar mindre tårvätska. Det är därför mycket viktigt att vända sig till en ögonläkare för att ta reda på de möjliga orsakerna till detta tillstånd och om möjligt behandla dem.

Om lokalbehandling inte hjälper kan en sista utväg vara att göra en liten operation.

Förebyggande åtgärder kan hjälpa

Alla kan göra något för att skydda sina ögon. Det är viktigt att se till att belysningen är tillräcklig när man läser, men att undvika kraftigt eller bländande ljus. Ha inte datorskärmen för ljust inställd och låt dina ögon koppla av en stund efter 45 minuter. Se till att använda glasögon eller solglasögon av hög kvalitet för att skydda ögonen när du utsätts för vind eller bländande solsken.


Dela denna artikel