Mörknar snabbt. Ljusnar snabbt. Färgskiftande glas från ZEISS

Ute i solen såväl som inomhus: se bättre dygnet runt med PhotoFusion färgskiftande glas från ZEISS

Slipp byta mellan olika glasögon: Är du på jakt efter ett par glasögon med färgskiftande glas som ger ett 100-procentigt skydd mot solen och dess skadliga UV-strålar? Visste du att glas som mörknar i solen numera är moderna små mirakel för ett optimalt seende? Vi berättar varför och vad du bör tänka på vid köpet.  

Färgskiftande glas kallas även ”fotokromatiska” och har funnits på marknaden sedan 1960-talet. Då gjorde kemisten Stanley Donald Stookey och hans kollega William Armistead en upptäckt som gjorde att man kunde ta fram glas som reagerade förvånansvärt kraftigt på UV-strålar.

Sedan dess har mycket hänt och de färgskiftande glasens funktion och kvalitet har förbättrats. Idag är de populära bland många människor som bär glasögon till vardags och som vistas mycket både inomhus och utomhus.

Hur skiljer sig kvaliteten mellan olika färgskiftande glas?

Med färgskiftande glas slipper man ständiga glasögonbyten. ZEISS senaste marknadsundersökningar visar dock att glasögonbärarna ställer höga krav på de färgskiftande glasens kvalitet och funktion:

  1. Färgskiftande glas ska snabbt anpassa sig till förändrade ljusförhållanden för att vara bekväma att bära
  2. Färgskiftande glas ska vara riktigt mörka i solsken och helt klara inomhus för att ge bästa möjliga syn.
  3. Färgskiftande glas ska vara effektiva och ge 100-procentigt UV-skydd.
  4. Färgskiftande glas ska vara snygga och finnas i många attraktiva färger.
  5. Färgskiftande glas ska ha en lång livslängd och hög prestanda.
  6. De ska passa till alla typer av bågar och glasögon.  

Det var med dessa krav i åtanke som ZEISS PhotoFusion utvecklades. I starkt ljus eller solsken mörknar PhotoFusion-glasen med högt och medelhögt brytningsindex på bara 15 till 30 sekunder. Inomhus ljusnar de igen på 5 till 10 minuter*. Det är därför som PhotoFusion är ledande inom färgskiftande glas. Och naturligtvis ger de alltid ett 100-procentigt skydd mot solens UV-strålar.

Intelligenta solglas som går från mörka i svagt ljus, till ännu mörkare i starkare ljus.
Finns i fyra moderna färger – Brown, Grey, Pioneer och Blue.


Hur fungerar fotokromatiska /färgskiftande glas?

Färgskiftande glas bygger på en kemisk reaktion mellan vissa molekyler. Hemligheten bakom de färgskiftande PhotoFusion-glasen med högt eller medelhögt brytningsindex är fotoaktiva molekyler som reagerar snabbt på ändrade ljusförhållanden. Genom att kombinera dessa molekyler med ZEISS-glas har vi kunnat ta fram en ny generation av kraftfulla färgskiftande glas.

Färgskiftande glas kallas ofta ”fototropa” (där ”fototrop” betyder ”vänder sig mot ljuset”) och ”fotokromatiska” (från grekiskans phos = ljus och chroma = färg). Båda termerna betecknar samma typ av glas.

Prova själv – tala med din optiker redan idag. ZEISS PhotoFusion-glas erbjuds som enstyrkeglas, progressiva glas och med alla ZEISS ytbehandlingar som t.ex. DuraVision Premium och DuraVision BlueProtect. De finns även som ZEISS DriveSafe-glas och Digital Lenses.  

Glasögon från ZEISS för alla ljusförhållanden
PhotoFusions färger. Välj själv!

Glasögon från ZEISS för alla ljusförhållanden

Många frågor och ett svar – PhotoFusion

1. Fungerar PhotoFusion-glas i bilen?

Eftersom mycket av den ultravioletta strålning som aktiverar färgskiftande glas absorberas av bilens vindrutor blir färgskiftande glas inte lika mörka i bilen som de blir utomhus. PhotoFusion ger visserligen ett visst skydd mot bländning i bilen, men en för en del användare kan det ändå vara bekvämare att använda vanliga solglasögon under längre bilkörningar.

2. Är PhotoFusion-glas klara inomhus?

Ja, PhotoFusion-glas upplevs som helt transparenta inomhus.

3. Kan PhotoFusion-glas ersätta solglasögon?

För allmänt bruk – inomhus, utomhus, på dagen eller natten – ger PhotoFusion-glas utmärkt syn och skyddar mot bländning. I vissa situationer kan vanliga solglasögon med färgat glas ge högre skydd mot bländning och bättre synkomfort. Det gäller t.ex. om du tillbringar mycket tid i extremt starkt solljus och höga temperaturer, i bilar där vindrutan stänger ute mycket av den ultravioletta strålningen eller i miljöer med kraftiga ljusreflektioner mot vattenytor eller snö.

4. Hur snabba är PhotoFusion-glasen med högt och medelhögt brytningsindex (mörknar och ljusnar igen)?

PhotoFusion-glasen med högt och medelhögt brytningsindex är mycket snabba och mörknar upp till 20 procent snabbare* än tidigare generation från ZEISS – och tonas tillbaka nästan dubbelt så snabbt*.

5. Hur reagerar PhotoFusion-glas i skuggan?

Beroende på UV-strålarnas intensitet i skuggan blir de färgskiftande glasen inte lika mörka som i direkt solljus, men de ger alltid ett 100-procentigt UV-skydd.

6. Är det lämpligt att använda PhotoFusion-glas vid nattkörning?

Ja, de lämpar sig lika bra för bilkörning i mörker som alla andra klara glas. De finns även som ZEISS DriveSafe-glas.

7. Ger PhotoFusion-glas tillräckligt UV-skydd?

Ja, grundmaterialet ger 100-procentigt UV-skydd oavsett om glaset är klart eller mörkt. Därmed har användaren alltid ett gott skydd mot UV-strålning.

8. Kan jag använda PhotoFusion-glas hela dagen, både inomhus och utomhus?

Ja, klara PhotoFusion-glas är i princip helt transparenta och fungerar perfekt inomhus och på natten. När PhotoFusion-glasen utsätts för solljus mörkar de så mycket som behövs för att ge bästa möjliga bländningsskydd.

I kraftigt solljus är de nästan lika mörka som solglasögon.

9. Vilka fördelar har PhotoFusion-glas jämfört med klara glas?

Till skillnad från klara glas mörknar färgskiftande PhotoFusion-glas när omgivningsljuset ökar. De är i princip helt transparenta inomhus och nästan lika mörka som solglasögon utomhus i kraftigt solljus. Där ger de bländningsskydd och bättre synkomfort.

10. Kommer PhotoFusion att fungera lika bra som mina tidigare färgskiftande glasögon?

PhotoFusion-glasen med högt och medelhögt brytningsindex bygger på den senaste utvecklingen inom färgskiftande teknik och ger en mycket god prestanda. De mörkar upp till 20 procent snabbare* och tonas tillbaka upp till 2 gånger snabbare* än tidigare fotokromatiska glas från ZEISS.

*Genomsnittlig prestanda för 1,67-, 1,6- och polykarbonatglas. Prestandan beror på material, temperatur och ljusförhållanden.

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Vill du läsa mer?

Så här tillverkas solglasögon Vilka steg ingår i tillverkningen av solglasögon? Lär dig vilken typ av material som används för att tillverka solglasögon och hur designers ger liv åt sina idéer.

Livsstil och mode 3 juli 2018

Tags: Solglasögon

Historien om när solglasögon mötte mode Varje årtionde har sin egen särpräglade stil.

Livsstil och mode 3 juli 2018

Tags: Solglasögon

Använda glasögon på sommaren 10 tips för att njuta av dina glasögon i sommar.

Livsstil och mode 16 okt. 2017

Tags: Solglasögon

Låt dig inte bländas Visst är solglasögon snygga accessoarer, men viktigare är att de skyddar ögonen mot farlig UV-strålning

Livsstil och mode 16 okt. 2017

Tags: Solglasögon

Liknande produkter