Varför bra optiker tar sig tid för sina patienter

Hur ingående rådgivning kan hjälpa dig att se optimalt

Alla vet hur det är att beskriva sina symptom i detalj för en läkare när man är sjuk eller skadad. Denna patienthistorik, som kallas anamnes, är avgörande när du besöker din optiker eftersom den är det första steget mot perfekta glasögon. Vilka frågor bör en bra optiker ställa? Varför är denna information så viktig för att dina glasögon ska ge dig kristallklar syn och samtidigt ta hänsyn till alla dina synbehov?

En viktig del i att tillverka ett par glasögon som passar optimalt är att träffa sin optiker för ett rådgivningssamtal. Optikern behöver ha stor erfarenhet men också på ett professionellt sätt ta hänsyn till patientens specifika behov. En människas ögon är lika unika som ett fingeravtryck och två personer har aldrig samma synbehov och synvanor. Ju mer din optiker känner till om din synprofil och dina typiska synvanor, desto mer exakt kan han eller hon skräddarsy dina glasögon så att de passar just din synprofil perfekt. Bara då kommer dina glasögon att passa just din livsstil perfekt och korrigera ditt synfel optimalt.

Det är därför mycket viktigt att din optiker tar sig tid att prata med dig. Optikern behöver veta mycket om dig och kommer att ställa frågor om din hälsa och diskutera vad du förväntar dig av dina nya glasögon. Det finns många faktorer att ta hänsyn till, bland annat:

  • Hur ser din vardag ut? Vad tillbringar du din tid med?
  • Var använder du dina glasögon mest? Hemma? På jobbet? När du idrottar eller ägnar dig åt en viss hobby?
  • Använder du digitala enheter som bärbara datorer, surfplattor eller smartphones mycket? Dessutom spelar vissa typer av synfel roll, till exempel: Är dina ögon känsliga för ljus? Ser du dåligt i mörker?
  • Vill du kunna se bättre i vissa situationer, t.ex. när du tittar på föremål på mellanavstånd, eller när du jobbar?
  • Hade du problem med dina gamla glasögon? Tryckte de mot din näsa, eller halkade bågen ofta ner på ansiktet?
  • Vad gillade du med dina gamla glasögon?
  • Vad förväntar du dig av dina nya glasögon?
  • Lika viktigt är form, färg och material på bågen – skräddarsydda för att passa just din livsstil, din personliga stil eller för en viss typ av användning.

Ibland observerar optikern även ditt fysiska rörelsemönster. Till exempel: lutar du huvudet lite åt sidan? Hur förändras din hållning när du växlar mellan att titta på mellanavstånd till något på nära håll? Även ansiktsformen är viktig vid tillpassningen av dina glasögon. Endast med en omfattande analys kan optikern ge dig en optimal rådgivning och ta fram ett par glas som passar dina synbehov perfekt.

Glöm inte följande tumregel: ju mer din optiker känner till om dina synvanor, önskemål och förväntningar, desto bättre rådgivning kan han eller hon ge dig. Så var beredd på att dela med dig lite av dig själv.

Läs vår produktinformation så får du veta allt du behöver känna till om ZEISS olika glasögonglas:

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Vill du läsa mer?

Hur hittar man en bra optiker? Vi berättar vad som är viktigt att tänka på – från synundersökningen och hela vägen till de färdiga glasögonen
Checklista för att köpa nya glasögon Glasögon för nära och långa avstånd, progressiva glasögon, sportglasögon, läsglasögon eller glasögon för arbetsplatsen: vad behöver du veta?
Tips vid val av en ögonläkare
Om glasögonen är för snäva. Bästa tipsen för avslappnad syn och perfekt passform. Det finns flera kriterier som är viktiga för optimal syn och passform, vare sig det gäller glasögonens sidor, näsrygg eller själva bågarna.

Liknande produkter