Kunskap om seende

Allt du behöver veta om dina nya precisionsglas från ZEISS

24 juni 2021
 • Allt du behöver veta om dina nya precisionsglas från ZEISS

Se bättre betyder mer exakt seende. Detta har ZEISS stått bakom i mer än 160 år. Med en diskret lasergravyr på glaset garanterar ZEISS unik precision och kvalitet. För att garantera att dina nya glas blir en pålitlig följeslagare i allt du upplever i din vardag har vi tagit fram lite information och några tips åt dig. Din ZEISS-optiker hjälper dig gärna om du har frågor om dina glas.

ZEISS på ditt glasögonglas

ZEISS-kvalitet

Denna symbol är en garant för kvalitet.

Den diskreta lasergravyren i form av ett "Z" på glasen garanterar äktheten på dina ZEISS precisionsglas och därmed optimal användarkomfort.

Denna premiumkvalitet är resultatet av omfattande teknisk kompetens.

 • Råmaterialens renhet uppnås med hjälp av innovativa filtertekniker.
 • Högsta kvalitet garanteras genom mycket strikta kvalitetskontroller.
 • Optimal ljustransmission säkerställs genom högklassig teknik för antireflexbehandling.

Varje glas som levereras till optikern under varumärket "ZEISS" graveras med ett "Z" som ett bevis på att glasen håller högsta kvalitet. När glaset kapas, slipas och sätts in i bågen kan gravyren försvinna. Om Z-gravyren inte syns på dina ZEISS-glas kan du be din optiker att ta fram ZEISS garanticertifikat.

ZEISS-löftet

Vårt löfte

Du kommer att bli nöjd. Det garanterar vi.

Med ZEISS precisionsglas erbjuds du förutom den lagstadgade garantin en extra garanti under de första tre månaderna som du använder dina glasögon.

Om du inte är nöjd med hur dina glas fungerar optiskt byter vi ut dem till en annan glastyp ur ZEISS produktsortiment med samma styrkor. Om du upplever svårigheter med dina nya progressiva glas från ZEISS inom den 3 månader långa garantitiden byter vi ut dina glas till ett par bifokala glas eller enstyrkeglas ur ZEISS produktsortiment.

Rengöring

Rengöring

Rätt sätt att rengöra sina glasögon

På en sekund kan ett smutsigt finger lämna avtryck på glaset. Smuts och damm kan skymma din sikt och fukt får glasögonen att imma igen på nolltid.

Vad gör du?
Ditt första val när det gäller rengöring bör vara mikrofiberdukar (t.ex. av märket ZEISS). De tar skonsamt bort smuts och fukt utan att efterlämna repor eller märken på glasen. För att rengöra dina glasögon bör du först skölja av dem under rinnande vatten för att ta bort alla spår av damm och smuts. Använd sedan ett pH-neutralt diskmedel, skölj igen och torka därefter av glasen med en mikrofiberduk (gnugga aldrig hårt).

Tips:
I din dagliga skötsel kan du även använda speciella glasrengöringsmedel (finns som spray eller rengöringsdukar, t.ex. av märket ZEISS). Med dessa rengör du glasen noggrant utan att skada dem. De har också en antistatisk effekt som gör att glasögonen inte drar åt sig lika mycket damm och smuts. När repor väl har satt sig på ett plast- eller mineralglas är de omöjliga att bli av med, så det bästa är att förhindra att de uppkommer.

Rengöringsrekommendation:

Tvätta inte mikrofiberdukar i temperaturer över 40 °C och använd inte sköljmedel, annars kan det bli ränder på glasen nästa gång du rengör dina glasögon!

Loremipsum

Transport

Dina glasögon behöver ett eget hem. Glasögon du inte använder ska helst förvaras i ett hårt fodral. Om du lägger undan dem och inte har ett fodral till hands ska du alltid se till att glasen pekar uppåt.

Plastglas bör aldrig utsättas för höga temperaturer eller stora temperaturväxlingar, eftersom det kan påverka glasens ytbehandling (t.ex. antireflexbehandlingen). Extrema temperaturväxlingar kan även orsaka sprickor på grund av skillnaden i struktur mellan grundglaset och ytbehandlingen. Det finns dock inga tecken på att ZEISS glas påverkas negativt av att utsättas för minusgrader under vintern.

Kom ihåg:
Temperaturer på över 80 °C skadar även de tåligaste glas och bågar. Varken fodral eller glasögon mår bra av att utsättas för bastutemperaturer eller stekande sol på bilens instrumentbräda under en längre tid.

Vanliga frågor

 • De flesta användare upplever inga problem med progressiva glas från ZEISS och behöver bara en kort tillvänjningstid. Det kan vara bra att använda de nya glasögonen permanent och "öva" lite. Tänk på följande små tips:

  Titta rakt fram till en början och läs en text, och sänk sedan långsamt blicken. Du kommer då att se klart genom den nedre delen av glaset. När du vrider huvudet åt sidan hamnar texten långsamt ur fokus. De laterala områdena i det progressiva glaset kan användas för orientering: titta rakt fram mot texten för att se klart. När du har läst färdigt och lyfter blicken igen kommer du att titta genom avståndszonen i det progressiva glaset och se klart på långt håll. Titta ut genom fönstret och luta huvudet bakåt. Bilden blir suddig, eftersom du inte längre tittar genom avståndszonen i glasen. Vrid tillbaka huvudet till normal position så ser du tydligt igen. Läs mer

  Titta på något på medelavstånd, t.ex. en datorskärm. Genom att lyfta och sänka huvudet något hittar du snabbt de områden i glasen som motsvarar detta avstånd. Efter en kort tillvänjningstid kommer du automatiskt att titta genom rätt områden av glasen.

  Du kanske också är intresserad av detta: ZEISS arbetsplatsglas

 • Generellt sett: Personer som aldrig tidigare har använt glasögon eller progressiva glasögon behöver lite längre tid på sig att vänja sig.

  Med progressiva glas kan du se klart på alla avstånd. Zonerna för olika avstånd växlar konstant från den ena till den andra, vilket gör att du kan se alla detaljer på nära håll och på avstånd utan att bilden hoppar. Använd dina glasögon permanent när du vänjer dig vid dem.

  Att byta till progressiva glasögon kan också vara svårare om du har haft synproblem länge utan att använda glasögon alls. Hjärnans syncentrum måste först vänja sig vid de nya förutsättningarna.

  Om du fortfarande är missnöjd och din syn inte förbättras bör du låta en optiker kontrollera glasen för att säkerställa att korrigeringsstyrkorna motsvarar dina styrkor och att glasen är korrekt centrerade.

  Du kanske också är intresserad av detta: Tips för högre användarkomfort med progressiva glas.

 • Innan leverans märks alla ZEISS-glas med kvalitetsmärkningen ZEISS Clarity, ett ingraverat Z-märke. På bifokala, trifokala och progressiva glas placeras märket så att det i mesta möjliga mån syns även efter glasbearbetningen. På grund av centrerings- och bearbetningsdatan som krävs för att bearbeta enstyrkeglas kan det hända att märket inte längre syns på glaset efter slipningen.

  Det graverade Z-märket garanterar att ZEISS-glaset håller hög kvalitet och inkluderar viktiga egenskaper som skiljer det från icke-märkesglas.

  ZEISS är certifierat enligt DIN EN ISO 9001/2000. Denna certifiering sträcker sig mycket längre än lagstadgade minimikrav för CE-märkning och inkluderar högklassiga produktstandarder och särskilt strikta krav när det gäller kvalificerade medarbetare. Dessutom genomför ZEISS omfattande interna tester under tillverkningsprocessen.

  Vi garanterar att kvalitet och optimal bildåtergivning går före alla andra produktkriterier.

  När det gäller distributionen av glasen från ZEISS säkerställer vi att de uteslutande tillpassas av legitimerade optiker.

  Z-märket lasergraveras på glasets baksida utan att vidröra glaset, på ett exakt fastställt avstånd från den optiska referenspunkten. Lasern sänder ut en våglängd som endast tillåter en låg grad av penetrering så att lasersymbolen syns men inte stör användarens syn när han eller hon tittar genom glaset.

 • Garantin gäller för alla glas som bär vårt varumärke. Om du inte är nöjd med hur dina glas fungerar optiskt inom 12 månader från det datum du köpte dina glasögon byter vi ut glasen mot en annan glastyp med samma korrigerande styrka ur ZEISS sortiment av glas. Oavsett detta gäller vår aktuella tillverkargaranti på 24 månader självklart för alla ZEISS-glas.

  Byte kan endast göras upp till samma värde, vid fall av byte till en produkt av högre kvalitet kan ytterligare kostnader tillkomma. Garantin täcker inte kostnader som uppkommer p.g.a. kosmetiska förbättringar, till följd av viktoptimering eller till följd av felaktig hantering.

  Hur kan ZEISS hjälpa mig vid garantiärenden?
  Kontakta din optiker. Han eller hon hjälper dig gärna.

 • ZEISS säljer enbart sina produkter till legitimerade optiker.

Ett progressivt glas kan delas in i fyra zoner:

Information till användare av progressiva glas

Ett progressivt glas kan delas in i fyra zoner:

 1. Avståndszon:
  Denna glaszon innehåller dina personliga styrkor för utmärkt avståndsseende.
 2. Mellanzon:
  Denna glaszon innehåller dina personliga styrkor för utmärkt syn på mellanavstånd, t.ex. när du jobbar framför datorn.
 3. Orienteringszon:
  Glasens kanter används för orientering.
 4. Närzon:
  Denna glaszon innehåller dina personliga styrkor för utmärkt syn på nära håll.
 • Optimal syn på långt håll genom den övre zonen i glaset, avståndszonen.
 • Optimal syn på mellanavstånd genom den mellersta zonen i glaset, mellanzonen.
 • Optimal syn på nära håll genom den lägre delen av glaset, närzonen.
 • Optimal syn på långt håll genom den övre zonen i glaset, avståndszonen.

  Optimal syn på långt håll genom den övre zonen i glaset, avståndszonen.

 • Optimal syn på mellanavstånd genom den mellersta zonen i glaset, mellanzonen.

  Optimal syn på mellanavstånd genom den mellersta zonen i glaset, mellanzonen.

 • Optimal syn på nära håll genom den lägre delen av glaset, närzonen.

  Optimal syn på nära håll genom den lägre delen av glaset, närzonen.

För att se optimalt är det viktigt att titta genom rätt område av det progressiva glaset

 1. Optimal syn på långt håll genom den övre zonen i glaset, avståndszonen.
 2. Optimal syn på mellanavstånd genom den mellersta zonen i glaset, mellanzonen.
 3. Optimal syn på nära håll genom den lägre delen av glaset, närzonen.

Dela denna artikel