Med rätt glasögon ser du skarpt och tydligt – oavsett om du är tandläkare eller hudvårdsterapeut

Vissa verksamheter kräver högkvalitativa glasögon som presterar mer. Den nyaste tekniken från ZEISS hjälper dig att se perfekt, till och med på en mikroskopisk nivå.

Vad behöver du tänka på när du köper glasögon för "arbeten som innebär detaljarbete"? Vilka glasögonglas passar bäst? Vilken typ av glasögonbåge ska användas? Vilken typ av ytbehandlingar rekommenderas? Glasögon ska ju inte bara fungera bra – de speglar också användarens stil och personlighet.

Som alltid den viktigaste funktionen för arbetsglasögon – glas av högsta kvalitet och anpassning från optikern

Om ditt jobb kräver ett öga för detaljer så behöver du en precisionslösning för din syn: personligt anpassade glasögon för arbetet, närbild, förstorande synhjälpmedel eller progressiva glasögon som skräddarsytts för din specifika verksamhet. SE BÄTTRE visar en översikt över våra glasögon, glas, ytbehandlingar och professionella synlösningar för jobbet.

Som alltid den viktigaste funktionen för arbetsglasögon – glas av högsta kvalitet och anpassning från optikern

Vissa verksamheter kräver ett mycket exakt seende. Tandläkare och tandtekniker jobbar med mikroskopiska detaljer i tänderna, medan urmakare jobbar på små komponenter och hudvårdsterapeuter behöver en extra skarp bild av sina kunders hy. Dessa krav kan bara uppfyllas med personligt anpassade glasögon. Glasögon är den mest effektiva metoden att korrigera synfel. De kan anpassas bäst efter användarens ögon och hjälpa denne med nästan alla synbehov. Generellt är rekommendationen att man håller glasögonens vikt så låg som möjligt, oavsett vilket jobb eller ändamål de används för. Därför ska glasögonglasen- och bågarna tillverkas av lättviktsmaterial. Ju mindre du märker att du har på dig glasögonen, desto naturligare och mindre ansträngande är det för dig att titta på saker. Detta är särskilt en stor fördel när det gäller komfort i en arbetsmiljö. Tack vare det stora utbudet av moderna glasögonbågar- och glas från ZEISS så går det att utan problem skapa de perfekta glasögonen åt en kund.

ZEISS syntest online Hur väl ser du kontrast och färg? Här kan du kolla din syn snabbt och enkelt!

Ett exakt fingeravtryck – personanpassade glasögon

Huvudfaktorerna när man skapar anpassade glasögonglas för arbeten som kräver detaljerad syn innefattar det som kallas arbetsavstånd. Beroende på från vilket avstånd till exempel en juvellerare arbetar på sina objekt kan en optiker skapa glasögonglas anpassade för just detta avstånd. Andra specifika egenskaper för verksamheten tas också i beaktande: vad passar bättre till glasögonen, plast eller glas? Till exempel så rekommenderas glasögonglas av refraktiva glasmaterial till arbeten som innefattar kontakt med allmänheten. De ger en större lätt böjning och gör därmed att tunnare glas kan tillverkas. Tips: moderiktiga tunna glasögonglas från ZEISS skapar en tunn, estetisk glasdesign, även när användaren har en extremt dålig syn.

Vilken båge passar mig bäst?

Det är nästan lika viktigt att välja rätt båge som att välja rätt glasögonglas. Här är synfelet som ska korrigeras avgörande. Behövs bara en lösning för avstånd? Eller progressiva glasögon? För arbetsglasögon är rekommendationen oftast att välja en praktisk båge. Den ska vara mer stabil än vanligt eftersom glasögonen inte bara vilar på näsan, utan också ofta sätts på bordet eller stolen där de enkelt kan gå sönder. Bågar med en kant har visat sig vara mycket effektiva. En ytterligare fördel med en stabil båge med en kant är att glasögonen, till skillnad mot sådana med bågar utan ram, snabb kan tas på och av med en hand när det behövs. Många jobb kräver detta, då minst en hand används under arbetet, särskilt vid manuellt arbete och tandvård. Tips: de senaste speciella arbetsglasögonen är optimala när man ska titta på nära håll och på medellånga avstånd (vid skrivbordet eller ett produktionsband).

Mest effektiva ytbehandlingar för extra komfort och varaktighet

Avslappning för våra ögon innebär att se utan reflektioner och irritationsmoment. Huvudkravet för detta är dock glasögonglas av högsta kvalitet med en lämplig ytbehandling och personlig anpassning efter användarens behov. I klarspråk: ju bättre kvalitet det är på glasen och ytbehandlingen och ju högre anpassningsnivån är, till exempel efter det aktuella jobbets krav, desto mer avslappnad är vår syn. ZEISS ytbehandling för glas, till exempel Clean Coat eller antistatisk behandling, spelar en stor roll här. För verksamheter som innehåller mycket kontakt med allmänheten har vi ett utbud med den nyaste ytbebehandlingen för glas, till exempel antireflektion och smutsavvisning. Verksamheter i kontor med belysning ovanför huvudet är till exempel mycket ansträngande utan antireflektiva glasögon, eftersom ljuset reflekteras i glasögonen och orsakar irritation för ögat. I vissa fall kan man bli trött långt innan arbetsdagen är slut. Samma sak gäller när du kör bil på kvällen, till exempel på väg hem. Utan antireflektiva glasögon blir det snabbt ansträngande då alla ljus reflekteras både i vindrutan och i våra glasögon. Detta är anledningen till att vi för arbetsglasögon rekommenderar att du väljer rätt antireflex-behandling, som den högpresterande ytbehandlingen från ZEISS. Glasögonglas med en högkvalitativ ZEISS-ytbehandling är så släta att smutspartiklar och vattendroppar har svårt att fastna på dem, och bara glider av. På detta sätt ser du mer och känner dig mer avslappnad, samtidigt som du ser mer professionell ut då inga damm- eller smutspartiklar skymmer din syn bakom glasen. En ytterligare fördel med de senaste ytbehandlingarna för glas är att de också kan stärka plastglas. Vid behov kan man skapa oerhört lätta och samtidigt mycket stabila glasögon. Alternativen är så många att det finns en optimal lösning för alla typer av jobb.

Progressiva glasögon för arbetsplatsen – mer individuellt anpassade till dina ögon än någonsin

Om du inte vill ha arbetsglasögon eller speciellt förstorande synhjälpmedel, så ger progressiva glasögonglas en optimal anpassning till de olika kraven på ditt jobb. Tillsammans med optikern tar vi först reda på exakt vilka ändamål glasögonen ska användas för. Sedan anpassar vi glasögonglasen och bågen därefter – individuellt tillverkade och skapade efter framtagna mått.

Det viktigaste när du väljer synhjälpmedel för jobb som kräver ett detaljerat seende: se till att få en personlig konsultation.

Ju mer personligt och exakt glasögonen och glasen anpassas, desto bättre är deras tolerans. Det är därför viktigt att alla som väljer arbetsglasögon ska ta sig tid och få detaljerade råd från sin optiker om kraven på deras arbete.

Om det inte räcker med glasögon – förstorande synhjälpmedel från ZEISS ger en utomordentligt skarp syn, även när det handlar om väldigt små mikroskopiska detaljer

Beroende på vilka krav och behov som finns så kan det hända att inte ens de mest optimalt anpassade glasögonen är tillräckliga för ett jobb. Professionella standardförstoringsglas kan behövas där mikroskopiskt små föremål kräver en noggrann hantering av till exempel en precisionsmekaniker, tandläkare eller restaurerare. Kanske krävs till och med en kompletterande ljuskälla. ZEISS precisionslupper (till exempel den innovativa teleskopiska luppen G 2.5 TTL) säkerställer att du ser exakt och ansträngningsfritt ända ner till minsta detalj. Vid behov kan du komplettera med en Xeon-lampa och du får en upp till fyra gånger stor förstoring av det du tittar på. Oavsett om de används av en tandläkare, en elingenjör eller en hudläkare så gör dessa professionella precisionslupper att du inte missar någonting.

Ge dina ögon en paus.

Våra ögon behöver slappna av med jämna mellanrum. Du kan snabbt och enkelt göra följande övningar på jobbet och ge dina ögon en kort men effektiv paus.

  • Titta så långt bort det går
    Våra ögon är vana att titta på ett föremål på samma avstånd hela tiden. Detta är precis samma som att man spänner en specifik muskel under en längre stund. Genom att flera gånger titta bort från din skärm och medvetet titta långt bort (minst sex meter) under arbetet minskar ansträngningen på dina ögon avsevärt. Det ger en mycket mer avslappnad och skön känsla i ögonen.
  • Värma med handflatorna
    Värme och mörker är bra för dina ögon. Du kan ge dem två till tre minuters djup avslappning genom att du täcker dem med dina handflator (utan att utöva tryck på ögongloberna). Ta sedan bort händerna väldigt långsamt så att inte dagsljuset bländar dig. Denna teknik kallas förresten "palming" (täcka med handflatan).
  • Första hjälpen: kort massage för trötta ögon
    Trefingersmassagen är en beprövad och testad metod för att avhjälpa övertrötta ögon. Sätt tummen och långfingret på näsroten med pekfingret mellan dina ögonbryn. Rör sedan de tre fingrarna i en liten cirkel och utöva ett lätt tryck på näsroten. Efter ungefär 15 sekunder kommer hela området att vara avslappnat. 
Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Relaterade artiklar

ZEISS arbetsplatsglas – den perfekta lösningen för synen på jobbet. SE BÄTTRE intervjuar dr Arne Ohlendorf och Monique Welscher om utvecklingen av ZEISS nya glas för arbetsplatsen

Arbetslivet 16 okt. 2017

Tags: Arbetsplatsglas

Bättre livskvalitet och mera självständighet: se bättre med synhjälpmedel Vilka möjligheter finns när vanliga glasögon inte räcker till?
Glasögon för dig med höga krav – glas och bågar av högsta kvalitet med anpassad synkomfort Snygga, eleganta och med maximal funktion – du som har höga krav kräver mycket också av dina glasögon.

Arbetslivet 16 okt. 2017

Tags: Arbetsplatsglas

Allt inom bekvämt synhåll vid datorn Vill du veta hur speciella läsglasögon/multifokala glas kan underlätta ditt arbete?

Arbetslivet 16 okt. 2017

Tags: Arbetsplatsglas

Liknande produkter