Livsstil och mode

Det räcker inte att se livet genom bara ett par glasögon

Om du är som de flesta har du förmodligen mer än ett par skor i garderoben – men har du ett extra par glasögon?

15 januari 2021
  • Det räcker inte att se livet genom bara ett par glasögon

De perfekta glasögonen finns inte. Tycker du att det låter dumt? Tänk efter! Alla tillfällen i livet, de aktiviteter vi ägnar oss åt och det ständigt skiftande vädret – allt ställer olika krav på våra ögon. Skräddarsydda extraglasögon är kanske inte så dumt om de gör livet lite enklare?

Du har förstås redan ett par standardglasögon som är dina följeslagare i vardagen. Och dem litar du på. Därmed inte sagt att du inte kan ha ett eller flera extra par. Du förtjänar ju att ha synhjälpmedel som alltid ger maximal funktion.

Välj ett kompletterande eller extra par glasögon efter dina individuella behov – yrke, fritidssysselsättningar och modepreferenser.

Högst upp i listan står ett reservpar för nödsituationer. Vad händer om du tappar eller råkar ha sönder dina glasögon? Din ständige följeslagare har en viktig funktion att fylla. Därför är det ingen dum idé att ha en lika tillförlitlig reserv – snarare ganska klokt.

Vissa människor är mer modeintresserade än andra. Men oavsett modeintresse är det alltid rätt att investera i ett par snygga glasögon för speciella tillfällen. Det är en av de där sakerna vi helt enkelt unnar oss – för att de sätter guldkant på tillvaron eller får oss att känna oss lite elegantare under en kväll på operan eller vid ett bröllop. Vi mår bra när vi vet att vi ser bra ut. Så varför vänta? Visa ditt rätta jag redan nu. Byt stil ofta och framhäv din personlighet. Kanske genom ett par glasögon med andra bågar för användning på fritiden.

Extraglasögon: sportglasögon

Extraglasögon: sportglasögon

Sportglasögon är en lika god investering för både professionella idrottsutövare och amatörer. De ger perfekt syn och ett gott skydd oavsett om du letar efter solglasögon, golfglasögon eller simglasögon.

Perfekt syn gör stor skillnad för idrottsutövare. Om du ser dåligt är risken stor att du missar den där viktiga bollen du bara måste ta eller skjuta i mål, och dessutom löper du större risk att skada dig. När vi utövar sport ställs stora krav på djupseende, rörelseuppfattning och snabba synanpassningar. Tänk på hur snabbt en fotbollsspelare måste zooma in på motspelarna, medspelarna och bollen. I de flesta fall räcker våra vanliga glasögon inte till. Vi behöver speciella sport- eller solglasögon som inte bara skyddar ögonen mot skadliga UV-strålar utan också mot luftströmmar, damm, insekter eller grenar vid sidan av vägen. Dina sportglasögon ska sitta bekvämt och nära huvudet. Många har därför ett elastiskt band som håller fast dem eller en mjuk näsbrygga som skyddar näsan.

Extraglasögon: affärsglasögon

Extraglasögon: affärsglasögon

Arbetar du vid en dator hela dagarna? Ser du tangentbordet tydligt medan bilden på skärmen är suddig? Måste du kika över bågens kant eller vrida på huvudet för att känna igen en kollega som kommer in i rummet? Om svaret är ”ja” så är du en perfekt kandidat för arbetsprogressiva glas. De är lösningen för alla som jobbar långa dagar framför datorn och vill minska ansträngningen för ögonen.

Extraglasögon: solglasögon

Extraglasögon: solglasögon

Ett par solglasögon med 100 % UV-skydd bör definitivt finnas med på din inköpslista för glasögon. UV-skydd är oumbärligt för ögonen. Det är viktigt att linserna regelbundet justeras efter dina synbehov, på samma sätt som du låter en optiker justera dina vardagsglasögon. Vill du slippa byta glasögon så fort ljusförhållandet ändras? Välj en flexibel lösning där glaset automatiskt anpassas efter ljuset: Färgskiftande.

Du kanske också ska överväga att ha ett extra par glasögon i bilen. Det kan öka din säkerhet, inte minst vid längre körningar. I trafiken krävs ständig närvaro oavsett om det är natt eller dag. Växlande ljusförhållanden, vägskyltar som är svåra att urskilja på natten eller reflektioner mot våta vägbanor är bara några av de utmaningar våra ögon möter när vi kör bil.

Älskar du böcker? Läsning är roligt och avkopplande, men det tröttar även ut ögonen som måste urskilja alla stora och små bokstäver. Den dagliga bokstunden kräver koncentration och med dålig belysning i sängen eller soffan blir ansträngningen ännu större. Med ett par skräddarsydda läsglasögon kan du njuta av din bok hur länge du vill och samtidigt skona dina ögon.

Sist men inte minst – vad sägs om ett par specialglasögon för fritiden? När du ägnar dig åt en favoritsyssla som att sy, sticka eller påta i trädgården vill du gärna se bra. Med tåliga glasögon som uppfyller dina individuella behov kan du njuta ännu mer av det du tycker om.

Vid det här laget har du säkert insett att ett par glasögon inte räcker långt. Nästa steg är att välja.

Vill du veta mer? Kontakta din lokala optiker. Han eller hon berättar gärna mer om vilka lösningar som uppfyller dina behov och förväntningar. Välj det bästa – skräddarsydda glasögon som ökar din livskvalitet.


Dela denna artikel