Kunskap om seende

Rätt glas för att se optimalt

Vilka glas passar bäst för vilket synfel?

14 mars 2020
  • Rätt glas för att se optimalt

Närsynthet, översynthet, ålderssynthet – det finns många synproblem som kan begränsa vår visuella uppfattning. I de flesta fall kan ett par optimalt tillpassade glasögon med rätt glas hjälpa oss att se tydligt igen. Vilken typ av glas passar då bäst för vilket synfel? Det viktigaste i ett par glasögon är själva glasen, och det finns enormt många typer att välja mellan. SE BÄTTRE förklarar: Vilka glas finns det för att effektivt korrigera dålig syn, synhandikapp och synproblem?

Klassiska lösningar för glasögonglas

Enstyrkeglas – för närsynthet (myopi)
Enstyrkeglas – för närsynthet (myopi)
Enstyrkeglas – för närsynthet (myopi)

Enstyrkeglas – för närsynthet (myopi) och långsynthet (hyperopi)

Enstyrkeglas har samma styrka över hela glasets yta, vilket innebär att den slipade styrkan är identisk över hela glaset. De används i läs- och avståndsglasögon – de två mest vanliga synhjälpmedlen. Vad är skillnaden? I läsglasögon är enstyrkeglasen optimerade för att se bra på nära håll och anpassas till den långsynta användarens vanliga läsavstånd. Dessa glas är utmärkta för att läsa böcker eller mindre text på en smartphone eller surfplatta.

Enstyrkeglas – för långsynthet (hyperopi)
Enstyrkeglas – för långsynthet (hyperopi)
Enstyrkeglas – för långsynthet (hyperopi)

För att bättre förstå när- och långsynthet måste vi först förklara hur vi faktiskt ser: för att kunna uppfatta saker tydligt måste våra optiska system projicera bilderna på näthinnan – inte framför eller bakom den. Denna förmåga är nedsatt hos personer med synfel. Hos långsynta personer visualiserar ögat föremål på nära håll bakom näthinnan, vilket gör att dessa personer ser föremål på nära håll suddigt. För närsynta visas istället föremål på långt avstånd suddigt eftersom det närsynta ögat fokuserar bilderna framför näthinnan och inte på den. Ett par optimalt anpassade avståndsglasögon kan hjälpa dig att se föremål på nära håll och på avstånd tydligt igen.

Enstyrkeglas – för brytningsfel
Enstyrkeglas – för brytningsfel
Enstyrkeglas – för brytningsfel

Brytningsfel kan korrigeras med enstyrkeglas
För detta förses glaset med en extra styrka som balanserar ut brytningsfelet. Detta kallas cylinderkorrigering (anges med "cyl" på dokumentationen till glasen). Den här typen av glas kallas toriska.

Prismaglas: för heterofori

Hos patienter med heterofori optimerar prismaglas samspelet mellan ögonen. Vid heterofori, som även kallas dold eller latent skelning, är användarens ögon inte helt parallella vilket påverkar det spatiala seendet negativt. Hjärnan och ögonmusklerna försöker hela tiden undvika dubbelseendet vilket kan vara väldigt ansträngande för patienterna och ofta leda till huvudvärk. Glas med prismor balanserar ut denna synavvikelse med hjälp av en speciell ytbehandling på minst ett av glaset. Ögonens rörlighet och samspel förbättras då vilket gör att användaren ser skarpare och mer avslappnat.

Multifokala glas

Bifokala glas: för problem att se på nära håll och på avstånd

Bifokala glas: för problem att se på nära håll och på avstånd

Bifokala glas består av två glas och gör det möjligt för användaren att se föremål tydligt både på nära håll och på avstånd. Man kan identifiera dessa glas på skiljelinjen mellan de båda glasen; det nedre är mycket mindre och ser ut som ett litet fönster. Detta är "läszonen" för närseende, medan resten av glaset gör att man ser optimalt på avstånd. Glasets namn kommer av denna dubbla styrka: på latin betyder bi "två" och focal "brännpunkt". Tidigare användes bifokala glas ofta för att korrigera ålderssynthet. Idag är de sällan förstahandsvalet. Många störs rent estetiskt av skiljelinjen eller tycker att den stör, t.ex. när man går i trappor. Vad är då lösningen? Moderna progressiva glas. De erbjuder en sömlös övergång mellan synzonerna och därmed högre synkomfort.

Varifokala glas

Trifokala glas: för synproblem på flera avstånd

Trifokala glas (tri betyder "tre", focal betyder "brännpunkt") har en liknande struktur som bifokala glas men används av ålderssynta användare. Förutom optimering av när- och avståndsseendet har ytterligare ett korrigeringsområde integrerats för mellanavstånd, alltså mellan 50 och 150 cm. Trifokala glas har samma nackdelar som bifokala glas: skarpa övergångar mellan synzonerna och en synlig skiljelinje mellan glasen – båda skäl till att allt fler användare istället väljer moderna progressiva glas.

Progressiva glas: för när- och långsynthet, brytningsfel och ålderssynthet
Progressiva glas: för när- och långsynthet, brytningsfel och ålderssynthet

Progressiva glas: för när- och långsynthet, brytningsfel och ålderssynthet

Progressiva glas har tydliga fördelar jämfört med bifokala och trifokala glas. I progressiva glas finns en styrka för när-, mellan- och avståndszonen – allt i ett och samma glas med sömlös övergång utan skiljelinje. Styrkan ändras jämnt uppifrån och nedåt och löper från avstånds- till närseende. Med progressiva glas kan man se klart och bekvämt på alla avstånd vilket gör dem perfekta för att korrigera närsynthet, långsynthet och ålderssynthet. De fungerar utmärkt för att läsa, jobba framför datorn eller med händerna, eller för att bara titta på utsikten.

Tack vare toppmoderna tillverkningsmetoder med utmärkt synkomfort anpassas ZEISS progressiva glas exakt till användarens individuella behov med hjälp av en rad olika faktorer. Några relevanta aspekter är pupillavståndet, den pantoskopiska vinkeln och det bakre vertex-avståndet – för att nämna några ansiktsparametrar som ZEISS tar hänsyn till vid tillverkningen.

Suddiga bilder i övergångszonen eller problem med att gå i trappor – en egenskap hos tidigare generationers progressiva glas – tillhör nu i mångt och mycket det förgångna när det gäller progressiva glas. De gör det inte bara möjligt att se tydligt och naturligt utan också att fokusera snabbt på alla avstånd och i alla riktningar. Helt enkelt ett optimalt par glasögon för vardagsbruk – oavsett om det är dina första glasögon, om du vill byta från läsglasögon till progressiva glas, eller om du hittills bara haft avståndsglasögon. Progressiva glas är också perfekta för människor som ser normalt men börjar utveckla ålderssynthet, eller för personer med brytningsfel som börjar utveckla ålderssynthet.

Oavsett dina behov hjälper din optiker dig gärna att hitta rätt progressiva glas.

Specialglas för speciella användningsområden

Ett par glasögon måste vara lika unika som människan som använder dem. Beroende på din livsstil, dina fritidsaktiviteter eller din karriär måste glasögonen kunna uppfylla en rad olika behov. Därför är det så viktigt att låta en optiker göra en ordentlig analys av dina synbehov, så att han eller hon kan rekommendera rätt glas för dig. Förutom "vanliga" glas finns även speciella typer som hjälper dig att se optimalt. Ett exempel:

ZEISS Digital glasögonglas

Glas för den digitala livsstilen: motverkar digital ögonstress

Att använda digital teknik, t.ex. smartphones och e-boksläsare, kräver väldigt mycket av våra ögon varje dag. Våra ögon måste vänja sig vid en helt ny närzon eftersom vi håller digitala enheter mycket närmare ögonen jämfört med en tidning eller bok. Dessutom måste våra ögon konstant växla mellan olika avstånd. Det kan leda till huvudvärk och nacksmärtor eller svidande och trötta ögon, framför allt när vi blir äldre. En lösning är avståndsglas med speciellt stöd för dina ögon på nära håll, till exempel ZEISS Digital glasögonglas. Dessa är exakt anpassade för att användas med digitala enheter som e-boksläsare och smartphones och gör det lättare att fokusera på nära håll och på avstånd. ZEISS Digital Inside-teknologi erbjuds även för progressiva glas.

ZEISS DriveSafe-glas

Glas för klart och bländfritt seende vid bilkörning

Att kunna se bra är en förutsättning för säker bilkörning eftersom våra ögon jobbar övertid på vägen: vi måste hela tiden växla fokus mellan vägen framför oss, GPS:en, backspegeln och sidospeglarna. Dåligt väder och ogynnsamma ljusförhållanden gör det ofta svårt att se. Glas speciellt optimerade för speciella situationer man utsätts för när man kör bil (t.ex. ZEISS DriveSafe-glas, som erbjuds som enstyrkeglas och progressiva glas) minskar den synstress som uppstår vid bilkörning och gör det lättare för föraren att se. För de av oss som är känsliga för bländning kan DriveSafe-glas motverka den uppfattade bländningen.

ZEISS arbetsplatsglas

Arbetsplatsglas

De flesta märker av skillnaden när de blir 40 eller äldre: att jobba framför datorn och växla mellan att titta på t.ex. tangentbordet och skärmen, eller mellan kalendern och telefonen, är plötsligt jobbigare för ögonen. För att kunna se tydligt på olika avstånd intar man då ofta omedvetet en obekväm kroppshållning, t.ex. genom att luta sig framåt eller lyfta huvudet. Smärta i rygg och nacke, torra eller rinnande ögon är bara några av de möjliga följderna. ZEISS kontorsglas förhindrar denna typ av synstress eftersom de är anpassade till just dina synbehov på jobbet och optimerade för alla avstånd som krävs för att jobba framför en datorskärm. Läsglas och progressiva glas är dock ofta inte den bästa lösningen eftersom de relevanta områdena i glasen inte är optimerade för kontorsarbete. Läsglasögon ger bara optimalt seende på nära håll, ett avstånd som är för kort för att jobba framför datorn eller titta på skrivbordet. Med progressiva glas tittar användaren på skärmen genom glasets mellanzon och måste luta huvudet uppåt för att kunna se skärmen tydligt. Båda dessa glas leder till att man sitter på ett onaturligt sätt vilket kan leda till muskelspänningar i nacken, axlarna och ryggen, och till huvudvärk.

Färgskiftande glas: effektivt solskydd utan att behöva byta glasögon

Oavsett om du är hemma eller på jobbet kan speciella solglas öka din synkomfort i många situationer. Visste du att alla glasögon kan förses med färgskiftande glas? De erbjuder ett perfekt UV-skydd och optimalt seende i ett och samma glas – och du slipper byta glasögon hela tiden. Dessutom med allt man kan förvänta sig: förbättrad kontrastuppfattning, minskad bländning och antireflexbehandling. Glasen skiftar färg beroende på UV-strålningens intensitet – från svagt tonade till intensivt färgade precis som ett par solglasögon. De mörknar på några sekunder och blir klara igen på några få minuter.

Eftersom det finns så många olika glas att välja mellan kan du vara säker på att du hittar rätt. Vilka glas är då rätt för dig? Ta reda på det snabbt och enkelt genom att göra testet Min Synprofil nu. Kom ihåg: en ordentlig analys av dina synbehov är allt du behöver för att hitta de perfekta glasen!


Dela denna artikel