Kunskap om seende

Hur många glasögon behöver du?

Bli inte överväldigad av alla alternativ som finns!

16 oktober 2019
  • Vad är det för skillnad mellan specialtillverkade glasögonglas och ”standardglas”?

Det finns nya typer av glas för glasögonbärare som kommer ut på marknaden hela tiden: glas för användning med digitala enheterglas för att arbeta med datorerglas för att köra bil och glas som mörknar och reagerar på ljus och UV-strålning. Men hur många glasögon behöver du egentligen? Här är våra tips för att hjälpa dig att hitta det du behöver bland den enorma mängd glasögon som finns tillgängliga.

Bland all teknik och seendeoptimering, är köpet av ett par glasögon fortfarande ett mycket personligt beslut. Glasögonen du köper måste kännas bra och tillgodose dina synvanor. Och inte att förglömma: glasögonen bör också återspegla din personliga stil. Att fråga hur många glasögon du bör ha är lika personligt som att fråga hur många skor du behöver.

Men för många av oss är det säkert lättare att välja skor än glasögon. Det är därför det är viktigt att du samarbetar med din optiker när du gör ditt köp. Din optiker bör arbeta med dig på ett professionellt sätt för att avgöra vilken typ av synstöd och vilken/vilka typ(er) av glasögon du behöver. Här på ZEISS är det viktigt för oss att vi förser optikern med ett brett urval av glasögonglas som skiljer sig från konkurrensen tack vare en optisk design anpassad till individens behov tillsammans med förbättrande funktioner för glasögonglas (t.ex. färgade glas, anti-reflexbehandlingar, hårdskiktsbehandlingar, etc.). Vi fortsätter att investera i modernare och bättre glasögonglas för att specifikt tillgodose behoven för varje enskild glasögonbärare: det spelar ingen roll om det är enstyrkeglas eller glasögonglas - valet är ditt!

Denna flerstegsmodell kan hjälpa dig att göra ett välgrundat köp och hitta din personliga glasögonlösning:

1// Perfekt för varje situation: vardagsglasögon

Oavsett om vi pratar om enstyrkeglas eller progressiva glas, så behöver du ett par glasögon som ger optimalt stöd åt ditt seende! Från att välja glas till att välja glasfunktioner och bågar - lämna ingenting åt slumpen. Dina glasögon bör bli en av dina mest värdefulla ägodelar, som gör dig lycklig samtidigt som du får optimalt seende. Precis som en andra hud, bör bågarna passa din personlighet, din ansiktsform och många, om inte alla, av dina kläder. De bör inte nypa din näsa, vara för tunga eller orsaka allergiska reaktioner. Allt måste vara perfekt. Med progressiva glas måste de individuella synzonerna anpassas till dig och ditt seende.

Det finns även något för bilförare: ZEISS DriveSafe-glas för dina bilglasögon. De är både ett par vardagsglasögon och tack vare en speciell ytbehandling och glasdesign, optimerade för körning. Dessa glas minskar störande och oönskade reflexer och reflektioner när sikten är dålig, till exempel vid regn eller snö, eller från mötande trafiks strålkastare. De hjälper också när du skiftar fokus från vägen, instrumentbrädan och sido- och backspeglarna utan irriterande huvudrörelser, särskilt med progressiva glas. Läs mer om DriveSafe.

2// Ett andra par glasögon för soligt väder: utomhusglasögon

Förstagångsglasögonbärare bär ofta sina normala receptfria solglasögon om de har låg styrka. Om du lider av ansträngda ögon med dina vanliga solglasögon men inte vill köpa ett nytt par, kan glas som mörknar (t.ex. PhotoFusion X från ZEISS) vara ett bra val. De kan förvandla ett par vardagsglasögon till solglasögon som mörknar i solljus - och naturligtvis har de 100% UV-skydd också.

Om du köper ett nytt par vardagsglasögon, kommer många optiker att erbjuda dig en attraktiv rabatt på ett par solglasögon med samma styrka. På nolltid sätts dina nya solglasögonglas in i dina befintliga solglasögonbågar.

3// När glasögon blir en specialitet och erbjuder ytterligare bekvämlighet för specifika aktiviteter.

Hjälper användare av smartphones och andra digitala enheter mot ögontrötthet

Det är inte bara den yngre generationen som använder digitala och mobila kommunikationsenheter såsom smartphones, surfplattor etc. Dessa gängse enheter hjälper människor i alla åldrar. Men arbetsavståndet till dessa digitala enheter är ännu kortare än för tryckta medier. För personer som är 30 år eller äldre, innebär det att det är mer ansträngande för ögonen att kontinuerligt titta på något på nära håll. Trötta, och ibland torra eller utmattade ögon är ofta ett resultat av att man använt digitala enheter under flera timmar per dag. Särskilda glas (t.ex. Digital Lenses) kan lindra dina ögon och hjälpa dig när du läser på korta avstånd.

För att läsa och arbeta mer bekvämt med synproblem på nära avstånd

Från och med en viss ålder, börjar vårt närseende avta stadigt. Du upptäcker att du bara kan läsa en restaurangmeny, bok eller tidning genom att hålla den långt ifrån dig. Detta ser inte bara ovanligt ut, men det är påfrestande på lång sikt. I detta fall kan ett par läsglasögon vara till viss hjälp som ditt primära eller sekundära par. Om du redan bär progressiva glas varje dag, kan det vara värt att skaffa dig ett par läsglasögon så att du kan läsa bekvämt i soffan.

Tillbringar du mycket tid framför datorn? Då är progressiva glas eller läsglasögon inte alltid optimala eftersom din hållning varierar. En icke-ergonomisk eller t.o.m. spänd hållning när du sitter vid skrivbordet hindrar ofta optimalt seende och kan även skada din hälsa. I detta fall kan det vara en bra lösning att investera i datorglasögon för att tillfredsställa dina speciella synbehov när du sitter vid ditt skrivbord.

Den bästa synen för din favorithobby och när du sportar

Dessa är livets speciella ögonblick: när du gör det du älskar eller ägnar dig åt din favoritsport. Men dina vardagsglasögon eller solglasögon är inte alltid perfekta för din sport eller dina fritidsintressen. Glasögon kräver t.ex. särskilt skydd mot damm, smuts, sol eller grus i luften i form av tätsittande bågar. Om du behöver synstöd, kan ZEISS Sportglas bli en del av din högpresterande sportutrustning. En särskild teknik gör det möjligt att få en optimal, icke-snedvriden syn även i glasets tätsittande perifera zoner.

Behöver du speciella färgtoner, bländskydd eller kontrastförbättring för din favoritsport? Enkla och gradala nyanser i valfria färger, färgtoner med Skylet från ZEISS eller solglasögon med polariserande filter ger bättre syn och kan förbättra säkerheten och prestandan när du ägnar dig åt din sport.

Oavsett om det är för bollspel, cykling, skidåkning, vattensporter, flygning, jakt, hantverk, småsysslor i hemmet... din optiker kan hjälpa dig att hitta rätt kombination för dina glasögon så att du får bättre och mer bekvämt seende.

Är ett par glasögon inte tillräckligt för alla dina olika moderiktiga stilar?

Det finns glasögonbärare som skulle vilja ha ”osynliga glasögon” – dvs glasögon som ingen märker. Men det finns också de som är väldigt intresserade av mode och skulle föredra att ha ett nytt par glasögon för varje klädesplagg. Som tur är finns det ett väldigt stort och varierande utbud av bågar. Men varför bara göra bågarna trendiga? Glasen kan passa din stil med hjälp av lämpliga färgtoner, gradala färger och även spegelglas. Förvandla dina glasögon till ett unikt ”fashion statement”.

4// För säkerhets skull: ett extra par glasögon.

Även om de i allmänhet inte är särskilt populära, är de till hjälp i en nödsituation: ditt extra par glasögon. Glasögonbärare som är beroende av sina glasögon behöver dem lika mycket som bärare av kontaktlinser. Du förvarar dem i bilens handskfack eftersom du måste bära dem när du kör. Personer som varit glasögonbärare länge har det lättare eftersom deras gamla par glasögon ofta fungerar som deras extra par.
Men det är upp till dig att avgöra om och hur mycket du vill investera i extra par glasögon. Fråga din optiker om specialerbjudanden på ett extra par glasögon och andra tjänster som hjälper dig i en nödsituation. De diskuterar gladeligen det med dig.


Dela denna artikel