Hälsa och förebyggande åtgärder

Vilka solglasögon passar din favoritaktivitet bäst?

Perfekta solglasögon för alla tillfällen

27 juli 2021

Solglasögon ska inte bara vara snygga: ett par bra solglasögon är inte bara en trendig accessoar utan hjälper dig att se optimalt i kraftigt solljus och skyddar ögonen mot skadlig UV-strålning. Alla solglasögon passar dock inte lika bra i alla situationer. Beroende på när du ska använda dina solglasögon – när du idrottar, ligger på stranden eller ger dig upp i bergen – finns det olika faktorer att ta hänsyn till. Våra solskyddskategorier hjälper dig att hitta rätt solglasögon. Vi förklarar vilken grad av skydd du behöver, vad som skiljer de olika solskyddskategorierna åt, och vilka solglasögon som passar bäst för en viss aktivitet.

 • Vilka solglasögon passar din favoritaktivitet bäst?

Skydd, stil och bekvämlighet året runt

Bra solglasögon innebär att du kan njuta av livets ljusa sidor. Solglasögonglasen måste dock vara anpassade till dina behov och ditt dagliga liv. Tänk på att ju bättre glasögonen är anpassade till dig som individ, desto bekvämare är de att använda. Om dina ögon är känsliga för ljus bör du välja en något mörkare färg. Ljusa färger och gradalfärger är perfekta en molnig dag när solen bara skiner lite grann, medan mörka färger skyddar ögonen när solen skiner för fullt.

Notera: när du väljer solglasögon eller glasögon med färgade glas bör du se till att de ger fullt UV-skydd upp till 400 nm.Solglasögonglas från ZEISS erbjuder detta skydd – utan undantag.Fördelarna tar dock inte slut där: med rätt tillval förbättrar dessa glas färg- och kontrastuppfattning och minimerar samtidigt störande bländning orsakad av kraftigt solljus eller distraherande reflexer.

Solglasögon som anpassar sig

Alla som använder glasögon vet att man inte ser tydligt utan dem. Det är därför bra att ha ett par solglasögon slipade i din styrka. Ofta blir de dock snabbt för mörka – antingen när du går in i en butik, flyttar dig från sol till skugga, eller när solen går i moln när du idrottar utomhus. Att ta av sig glasögonen går ju inte eftersom du då inte kan se tydligt och dina ögon inte är skyddade. Måste du alltså vara beredd på att hela tiden byta glasögon? Det är inte så praktiskt. Med AdaptiveSun solglasögonglas från ZEISS finns nu ett par solglasögon som anpassar sig till rådande situation: glasen blir klarare, men inte helt klara, i svagt ljus så att du fortsatt ser optimalt. Till skillnad från traditionella färgskiftande glas fungerar dina solglasögon fortsatt som solglasögon – trendiga, eleganta och självklart med fullt UV-skydd upp till 400 nm.

Kom ihåg: UV-ljuset kan skada dina ögon även en mulen dag, så klara glas måste kunna skydda ögonen mot UV-strålning.  Läs mer om UV-skydd i klara glas här...

Vilka solglasögon passar för vilka situationer?

I princip skiljer man mellan tre huvudsakliga situationer där man behöver solglasögon: i staden, vid bilkörning och när man idrottar. För alla situationer finns en optimal färgintensitet så att dina glasögon varken är för mörka eller för ljusa. Du kan välja nyanser med 0 till 97 procent ljusabsorption – beroende på ljusintensiteten och när du ska använda dina solglasögon.

 • Solglasögon för shoppingrundan eller för inomhusanvändning (mycket låg ljusintensitet)

  Solglasögon för shoppingrundan eller för inomhusanvändning (mycket låg ljusintensitet)

  Passar perfekt på shoppingrundan – och funkar lika bra när du är inomhus: för molniga dagar i staden eller när du är inomhus är solglasögonglas med en låg ljusabsorption på 0 till 20 procent optimala i den urbana miljön. Dessutom är de ett verkligt blickfång med gradal- eller helfärg, t.ex. grå, ljusblå eller rosé. Ta en titt på vårt nästan obegränsade urval av glasfärger så hittar du definitivt din favoritfärg! Vill du ha en färg som passar din outfit eller ett par ovanliga bågar? Inga problem – vi erbjuder massor av olika möjligheter.

 • Solglasögon för dagar med minimalt med solsken (låg ljusintensitet)

  Solglasögon för dagar med minimalt med solsken (låg ljusintensitet)

  Himlen må vara mulen men med jämna mellanrum kikar solen fram: sådana här dagar när solen bara tillfälligt kommer på besök är solglasögonglas med medelhög ljusabsorption på 20 till 60 procent perfekta för en stadspromenad. Trendiga färger som blå, grön eller rosa anpassar sig perfekt till dessa ljusförhållanden. Om du vill ha en särskilt bekväm lösning bör du välja färgskiftande glas med  PhotoFusion®-teknologi  från ZEISS.

 • Solglasögon för strand och vatten (medelhög ljusintensitet)

  Solglasögon för strand och vatten (medelhög ljusintensitet)

  Blå himmel, strålande sol och inte ett moln så långt ögat når: det perfekta semestervädret! På stranden eller på vattnet med medelhög ljusintensitet föreslår vi att du väljer solglasögonglas med 57 till 82 procent ljusabsorption. Färgerna i dessa kategorier och en spegelbehandling erbjuder ett unikt skydd – en vinnande kombination! AdaptiveSun-solglasögonglas från ZEISS är perfekta för alla som vill växla mellan sol och skugga: de är försedda med en grundfärg och mörknar i solljuset för ett optimalt, men samtidigt bekvämt UV-skydd.

 • Solglasögon för cyklister (medelhög ljusintensitet)

  Solglasögon för cyklister (medelhög ljusintensitet)

  Många cyklister vet vad det innebär att snabbt förflytta sig från stark sol till skugga och tillbaka. Ibland är solglasögonen för ljusa, ibland för mörka, även om de ska erbjuda optimal synkomfort i alla ljusförhållanden. Det bästa alternativet för cyklister är därför ZEISS solglasögonglas med en ljusabsorption på mellan 57 och 82 och en något ljusare färg. Amber och rosé har till exempel visat sig vara perfekta för cykling och när solen lyser svagt eller inte alls: dessa ljusa färger med hög kontrast gör det möjligt för ögat att snabbt och tydligt identifiera små detaljer även i begränsat ljus. Om du väljer en mörk färg kan ögat dock inte längre anpassa sig snabbt nog till växlande ljusförhållanden. Av denna anledning rekommenderas inte färgskiftande glas för cyklister. Här kan du läsa mer om vilka glasögon som fungerar bäst för cyklister.

 • Solglasögon för golfspelare (medelhög ljusintensitet)

  Solglasögon för golfspelare (medelhög ljusintensitet)

  Golfbanan innebär en rad utmaningar för våra ögon, bland annat kraftig sol och svåra övergångar – samtidigt som man hela tiden måste hålla koll på bollen för att klara par. Solglasögon som inte är optimalt anpassade för golfbanan begränsar din synpotential och kanske till och med dina chanser till en riktigt bra runda. Ett par bra golfglasögon bör därför inte bara dämpa solljuset utan samtidigt förbättra kontrastuppfattningen. Vissa ljusa till mörka lila eller gulorange nyanser förstärker kontrasterna på gröna ytor, optimerar kontrastuppfattning och förstärker konturerna på fairway. På så sätt kan golfspelaren se ojämnheter på greenen bättre och tydligt bedöma bollens bana innan utslag. Därför lämpar sig solglasögonglas med en ljusabsorption på 40 procent ("ProGolf" helfärg) eller 75 och 25 procent ("ProGolf grad" gradalfärg – lämpar sig inte för bilkörning) väl för golfspelare. Här kan du läsa mer om vad golfspelare bör tänka på när de väljer glasögon.

 • Solglasögon för bilkörning (medelhög till hög ljusintensitet)

  Solglasögon för bilkörning (medelhög till hög ljusintensitet)

  Kör säkert, känn dig säker, och upplev en optimal synkomfort: när du sitter bakom ratten måste dina solglasögonglas vara försedda med ett polarisationsfilter som minskar störande bländning (orsakad av solljus eller reflexer på våta vägbanor) och en färg som lämpar sig för bilkörning. Vi rekommenderar att bilförare väljer solglasögonglas eller vanliga glasögonglas med 57 till 92 procent ljusabsorption och en speciellt anpassad färg som Skylet® Road från ZEISS: blåljusfiltret i glaset ökar kontrastuppfattningen för skarpare konturer och intensivare färger. Färgintensiteten i Skylet® Road lämpar sig väl när ljuset är starkare än normalt samtidigt som den gör att man ser perfekt när solen försvinner bakom molnen. Om du ska köra nercabbat bör du fundera på kupade glas för extra skydd mot vinden. Läs mer om glasögonglas för bilförare här.

 • Solglasögon för vattensport (medelhög till hög ljusintensitet)

  Solglasögon för vattensport (medelhög till hög ljusintensitet)

  Att vara ute på vattnet är ansträngande för våra ögon: vattenytan reflekterar solljuset vilket ofta leder till störande bländning och reflexer. Surfare, seglare och alla andra som älskar vattensport bör välja solglasögonglas med ett integrerat polarisationsfilter och spegelbehandling. Det minimerar störande bländning och säkerställer att man ser obehindrat. I allmänhet är färger med en ljusabsorption på mellan 57 och 92 procent optimalt när man är ute på havet. Med 90 procent ljusabsorption är ZEISS SkyPol Sport solglasögonglas speciellt utvecklade för att möta de krävande synförhållandena vid segling och surfing. Notera: använd kupade solglasögon vid vattensport så att ljusreflexer som kommer underifrån eller från sidan absorberas. Här kan du läsa mer om vad alla som älskar vattensport bör tänka på när de väljer glasögon.

 • Solglasögon för bergen (extremt hög ljusintensitet)

  Solglasögon för bergen (extremt hög ljusintensitet)

  Oavsett om du åker slalom, klättrar eller vandrar i berg är ett par bra solglasögon ett måste! På höga höjder, t.ex. uppe i bergen, behöver ögonen skyddas mot skador till följd av UV-strålningen eftersom skadliga nivåer av UV-ljus normalt föreligger där även om det är mulet eller dimma. I extrema ljusförhållanden, t.ex. på glaciärer eller extremt höga höjder, är solglasögon med en ljusabsorption på 80 till 95 procent och en mycket mörk färg rätt val. Kupade glas och bågar rekommenderas också för att förhindra att ljuset kommer in från sidan.

Som du ser finns det ett par optimala glasögon för alla aktiviteter, inomhus, på golfbanan eller uppe i bergen. Om du är osäker på vilken färgintensitet eller färg som passar bäst kan du vända dig till din optiker. Och oavsett vilken färg du väljer måste du se till att glasen är försedda med en hårdhetsbehandling som skyddar mot repor, och en antireflexbehandling som minimerar störande reflexer i glasen.

Översikt över fördelarna

Bästa valet för dig – färger

Dela denna artikel

 • 1

  En rad hälsovårdsorgan och studier rekommenderar ett avancerat UV-skydd upp till 400 nm. Några av dessa är Världshälsoorganisationen (WHO) och International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) och Health Physics. (2004): 87(2) 171-186, American Conference of Governmental and Industrial Hygienists (ACGIH), ISO 21348 (definitions of Solar Irradiance Spectral Categories), Australian Sunlens Standard AS/NZS 1067:2003