Hälsa och förebyggande åtgärder

Varför barnglasögon måste erbjuda optimalt UV-skydd

Vad alla föräldrar bör veta om att skydda barnets ögon mot skadlig ultraviolett strålning (UV-strålning).

12 mars 2019

När barnen ska leka utomhus vet de flesta föräldrar hur viktigt det är att använda solkräm, men ofta glömmer man hur skadlig UV-strålning kan vara för barnens ögon. SE BÄTTRE förklarar hur solglasögon och glasögon med UV-skydd kan skydda barnets syn.

 • Varför barnglasögon måste erbjuda optimalt UV-skydd

Barn måste få leka utomhus

Att vara utomhus är en avgörande del i barnets utveckling och även du älskar säkert att vara utomhus med ditt barn och sporta eller leka tillsammans, eller ta en promenad och ha picknick i parken.

Barnet lär sig att uppskatta naturen, får frisk luft och ett välkommet avbrott i skärmtiden. När ditt barn är utomhus får det dessutom välbehövlig motion. Att vara utomhus kan också stärka immunförsvaret, göra att man sover bättre och blir gladare.1  Forskning visar även att barn som tillbringar mer tid utomhus löper mindre risk att bli närsynta.2

Samtidigt behöver barnets kropp solljus för att producera D-vitamin, som spelar en viktig roll för skelettets utveckling.1

Risker förknippade med exponering för sol

Risker förknippade med exponering för sol

Även om det är väldigt bra för ditt barn att vara utomhus är det viktigt att också vara medveten om riskerna med att få för mycket sol.

95–97% av den ultravioletta strålningen som når jordens yta tränger djupt ner i huden, där den kan orsaka hudcancer och göra att huden åldras snabbare. För kraftig exponering för solen kan dessutom skada ögonen och med tiden leda till ögonsjukdomar som t.ex. snöblindhet, photoageing (dermatoheliosis) och katarakt.1

Som förälder vill man självklart barnets bästa och det kan kännas motsägelsefullt att uppmuntra till utomhuslek när man är medveten om riskerna. Men med rätt UV-skydd kan man faktiskt få det bästa av två världar. För att förstå vad UV-skydd är tar vi ett steg tillbaka och börjar med att lära oss vad UV-strålning är.

Vad är ultraviolett strålning (UV-strålning)?

Vad är ultraviolett strålning (UV-strålning)?

Solen avger synligt ljus, värme och ultraviolett strålning (UV-strålning). UV-strålningen är indelad i tre band – UVA, UVB och UVC.

Solens strålar rör sig genom atmosfären, varpå ozonlagret, vattenånga, koldioxid och syrgas absorberar nästan alla UVC-strålning och runt 90 % av UVB-strålningen. Den kvarvarande UV-strålningen som når jorden består av UVA- och en liten andel UVB-strålning. UV-strålning förekommer varje dag året runt och vid alla årstider, även en mulen dag.

UV-strålning mäts i nanometer (nm) och definieras som våglängder på 100 nm upp till 400 nm. Kom ihåg dessa viktiga siffror när vi går igenom UV-skyddsstandarder för glasögonglas nedan.

Barn är känsligare mot UV-strålning. Se till att du vet hur du skyddar barnets hud och ögon.

Varför är barn känsligare mot UV-strålning?

Kanske har ditt barn bränt sig i solen efter en dag utomhus – ett direkt resultat av att barnet har fått för mycket UV-strålning. UVA- och UVB-strålning är dock också välkända orsaker till hudcancer3 och ögonsjukdomar, och barn löper större risk att drabbas av skador till följd av UV-strålning av flera anledningar:

 • Barn tenderar att tillbringa mer tid utomhus vilket gör att de exponeras för i genomsnitt tre gånger så mycket UV-strålning som en vuxen. När barnet fyller 204 har det utsatts för 40–50 % av all den UV-exponering vi totalt utsätts för fram till dess att vi fyller 60.
 • Melanin är hudens naturliga skyddspigment.5 Det absorberar effektivt ljus och kan upplösa den UV-strålning som absorberas av huden. Barns hud innehåller mindre melanin.
 • Linsen som skyddar ögat är mer transparent hos barn. Som en följd av detta tränger mer än 75 % av UV-strålningen genom linsen hos ett 10-årigt barn, jämfört med 10 % av UV-strålningen hos personer äldre än 25 år.6
UV-indexet

Ta hjälp av UV-indexet för att skydda barnet mot skadlig UV-strålning och kom ihåg att ljusa ytor som sand, vatten och snö ökar UV-exponeringen ytterligare och extra skydd krävs.

Skydda ditt barn från UV-strålning

Forskning visar att barnets solskyddsvanor och -beteende i stor utsträckning  beror på om deras föräldrar brukar skydda sig mot solen eller inte. Det gäller även när barnet blir äldre och börjar fatta egna beslut.7 Detta är goda nyheter för föräldrar!
Insistera, även om ditt barn inte tycker att solglasögonen är snygga, eller om det är näst intill omöjligt att få barnet att sitta still när du smörjer in det med solkräm. I slutändan kan din ihärdighet kan göra skillnad för barnets hälsa.
UV-indexet är utformat för att hjälpa människor att effektivt skydda sig mot UV-strålning. Gör det till en vana att kontrollera UV-indexet, särskilt om ditt barn ska vara utomhus längre än vanligt, till exempel om det ska på utflykt. UV-indexet som gäller där du bor kan du hitta på internet eller i den vanliga väderprognosen. Ta tabellen till hjälp.

Glöm inte att skydda barnets ögon!

Du har säkert läst mycket om att skydda barnens hud mot sol i föräldratidskrifter, på webbsidor, barnhälsobloggar och i sociala medier. Det är jättebra att vara medveten om detta, men ibland tenderar vi att glömma bort att UV-strålning också kan vara skadlig för barnens ögon.

Som vi redan har nämnt släpper linsen i ett barns öga igenom mer skadlig UV-strålning än en vuxen persons lins. Solen kan leda till allvarliga skador tidigt i livet, även om de kanske inte visar sig förrän senare i livet i form av  katarakt (som är orsaken till 48 % av all blindhet i världen8) eller s.k. photoageing.

Förutom de långsiktiga skadorna kan barnets ögon bli ”solbrända” (snöblindhet), vilket kan vara väldigt smärtsamt. Det är alltid bäst att förhindra det helt, men här kan du läsa mer om  första hjälpen för solbrända ögon.

Hur man skyddar barnets ögon från UV-strålning

Hur man skyddar barnets ögon från UV-strålning

Ett av de bästa sätten att förhindra eller fördröja utvecklingen av olika ögonsjukdomar är att använda klara eller färgade glas utvecklade för att förhindra att skadlig UV-strålning och skadligt högenergiljus når ögat.9 Tyvärr varierar de befintliga standarderna för UV-skydd i glasögonglas i relativt stor utsträckning, och UV-skyddsstandarderna för klara glas täcker inte hela UV-spektrat. Det är därför viktigt för alla föräldrar att förstå vad ett omfattande UV-skydd verkligen innebär.

WHO och International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNRP) rekommenderar UV-skydd på upp till 400 nm för att blockera 100 % av UV-strålningen (som vi redan nämnt är UV-strålningens maximala våglängd 400 nm).

De flesta glasögonglas skyddar bara mot  UV-strålning upp till en våglängd på 380 nm, vilket innebär att resten av UV-strålningen ändå når barnets ögon. Skillnaden kan tyckas liten, men strålningen som ligger på mellan 380 och 400 nm är mycket kraftigare.

Tala med din optiker om glasögonglas som erbjuder skydd på upp till 400 nm.

Solglasögon med UV-skydd

Solglasögon med UV-skydd

Det finns många roligt designade solglasögon för barn, men tänk på att de är mer än bara en fräck accessoar. Solskydd för ditt barns ögon är ett allvarligt ämne. Precis som att du är noga med att välja en bra solkräm med hög solskyddsfaktor bör du vara noga med att väljakvalitetssolglasögon. Använd tipsen nedan som hjälpmedel för att köpa de bästa barnglasögonen:

 1. Det första och viktigaste att kontrollera är att man köper ett par solglasögon med UV-skydd. Glasen måste vara CE-märkta och blockera upp till 400 nm (detta visas ofta i form av en UV400-dekal på produkten, är du osäker kan du fråga din optiker).
 2. Det finns en skillnad mellan bländskydd och UV-skydd. Alla mörka glas blockerar eller reducerar en del av det synliga solljuset (för att reducera kraftigt ljus eller irriterande bländning), men UV-strålning kan bara blockeras fullt ut med glas med UV-skydd på upp till 400 nm.
 3. Om ditt barn sysslar med vattensport eller skidåkning kan polariserade glas vara ett bra val, men det bästa är att prata med din optiker för att hitta den bästa lösningen.
 4. Av säkerhetsskäl bör glasen i barnets solglasögon vara tillverkade av plast, som har låg vikt och inte går sönder lika lätt.
Glasögon med UV-skydd – välj 400 nm skydd i klara glas

Glasögon med UV-skydd – välj 400 nm skydd i klara glas

Många barn använder slipade barnglasögon dagligen för att se bättre. Men visste du att vissa klara glasögonglas också effektivt kan blockera skadlig UV-strålning från att nå ögonen?

Som vi redan har nämnt finns det dock ingen tydlig branschstandard för UV-skydd och föräldrar bör därför vara medvetna om följande:

 • Den allmänna branschstandarden för klara glasögonglas är 380 nm, vilket inte blockerar UV-strålningen i den utsträckning som rekommenderas av WHO.
 • Bara 1 av 5 glasögonglas blockerar UV-strålning på upp till 400 nm (UV-strålningens maximala våglängd), så 4 av 5 glas blockerar alltså bara UV-strålningen delvis.
 • Om klara glas blockerar UV-strålning på upp till 400 nm skyddas inte bara barnets ögon utan även den känsliga huden runt ögonen, eftersom man ofta inte smörjer in ögonlocken med solkräm.

Att tänka på när man köper barnglasögon

När  barnet gör ett ögontest kan all information kännas lite överväldigande, men då förstår man hur viktigt glas med UV-skydd faktiskt är.

Här följer en kort checklista för att köpa slipade barnglasögon:

 • Insistera på att glasen ska ha fullt UV-skydd. Klara glasögonglas med ZEISS UVProtect Technology skyddar barnets ögon lika bra som ett par solglasögon av högsta kvalitet gör.
 • Bågar till barnglasögon måste sitta bekvämt, så det är viktigt att du väljer rätt båge till barnet.
 • Precis som när det gäller solglasögon för barn måste barnets glasögonglas vara lätta – vi rekommenderar plastglas av säkerhetsskäl om glasögonen skulle gå sönder.
 • Om ditt barn är väldigt aktivt eller utövar någon sport kan din optiker ge dig mer information om speciella ytbehandlingar på glasen eller receptbelagda solglasögon.

Hudskydd för ditt barn

När du har hittat ett perfekt par solglasögon eller glasögon med UV-skydd till ditt barn är resten enkelt. Håll koll på UV-indexet och följ dessa råd för att skydda huden:

 1. Använd solkräm med minst solskyddsfaktor (SPF) 50+ 30 minuter innan barnet går ut i solen, och välj en vattenfast solkräm vid idrott och vattensport.
 2. Ta på ditt barn solskyddskläder. Långa ärmar och klädsel som täcker nacke, nyckelben, armar och ben är mycket effektivt för att förhindra solbränna.
 3. Investera i en bra solhatt som skuggar ansiktet och ögonen. Hattar med breda brätten eller som täcker nacken är mer effektiva än solskärmar eller kepsar.
 4. Se till att barnets solhatt sitter ordentligt. De flesta solhattar har remmar eller band som kan dras åt så att hatten inte ramlar av när barnet springer runt.
 5. Spädbarn bör inte vara i solen överhuvudtaget eftersom deras hud nästan inte har någon egenskyddstid alls. De flesta barnvagnar är försedda med solskydd som kan fällas ut för att hålla solen borta. Använd dem för att täcka över barnet helt när ni är utomhus. Smörj in barnet med solkräm även om ni håller er i skuggan.

Dela denna artikel

 • 1

  Mead MN. Benefits of sunlight: a bright spot for human health. Environ Health Perspect. 2008;116(4):A160-7

 • 2

  Rose KA, Morgan IG, Ip J, Kifley A, Huynh S, Smith W, Mitchell P. Outdoor activity reduces the prevalence of myopia in children. Ophthalmology. 2008 August;115(8):1279-85.

 • 3

  de Grujil FR, Rebel H. Early events in UV carcinogenesis -- DNA damage, target cells and mutant p53 foci. Photochemistry and Photobiology. 2008 Mar-Apr;84(2):382-7.

 • 4

  Green AC et al. Childhood exposure to ultraviolet radiation and harmful skin effects: epidemiological evidence. Progress in biophysics and molecular biology vol. 107,3 (2011): 349-55.

 • 5

  Meredith P, Riesz J. Radiative relaxation quantum yields for synthetic eumelanin. Photochemistry and Photobiology. 2004 February; 79(2):211-6.

 • 6

  Fishman GA. Ocular phototoxicity: guidelines for selecting sunglasses. Perspectives in refraction. Rubin ML, ed. Surv Ophthalmol. 1986;31:119-124.

 • 7

  Fisher KJ, Lowe JB, Gillespie AM, Balanda KP, Baade PD, Stanton WR. The  Relationship between Australian Students’ Perceptions of Parental Behavior, School Policies, and Sun Protection Behaviors. Public Health Association of Australia. 1996.

 • 8

  Resnikoff S, Pascolini D, Etya‘ale D, Kocur I, Pararajasegaram R, Pokharel GP, Mariotti SP Bul. Global data on visual impairment in the year 2002. l World Health Organ. 2004 Nov; 82(11):844-51.

 • 9

  Lee GA, Hirst LW, Sheehan M. Knowledge of sunlight effects on the eyes and protective behaviors in adolescents. Ophthal Epidemiol. 1999;6:171-180.