Hälsa och förebyggande åtgärder

UV-skydd och bländskydd

Vad är skillnaden?

6 juli 2022

När solen skiner använder vi solglasögon för att skydda ögonen mot kraftigt solljus och skadlig UV-strålning. Bländskydd förväxlas dock ofta med UV-skydd – även om det egentligen är två helt olika saker. Graden av bländskydd eller glasets färg avslöjar inget om hur mycket UV-skydd glasögonglaset ger. SE BÄTTRE förklarar: Vad är skillnaden mellan UV-skydd och bländskydd? Varför är UV-skydd viktigt på färgade och klara glasögonglas och solglasögonglas? Och hur vet man om ett glasögonglas ger ett bra UV-skydd?

Något många inte känner till när det gäller att skydda ögonen mot skadligt UV-ljus är att det inte bara är solglasögon som ger ett effektivt UV-skydd – även klara glasögonglas gör det. Bara för att ett par solglasögon har mörka glas, färgade glas eller bländskydd innebär det dock inte att de ger ett fullgott skydd mot UV-strålning. Faktum är att UV-skydd har ganska lite att göra med glasfärg eller bländskydd. Om dina solglasögonglas är försedda med ett UV-filter av dålig kvalitet kan det faktiskt göra mer skada än nytta att använda solglasögonen. Det beror på att mörka glasögonglas släpper igenom mindre ljus vilket leder till att pupillerna utvidgas. Om dina solglasögonglas alltså har ett lågt UV-skydd kan hornhinnan, bindhinnan och i slutänden delarna inuti ögat, alltså linsen och till och med näthinnan, skadas. Förutom bländskydd är ett bra UV-skydd det viktigaste med ett par solglasögon. Klara glasögonglas bör också vara försedda med UV-filter för att skydda mot skadlig strålning.

  • Varje årtionde har sin egen särpräglade stil.

Det finns dock stora skillnader i kvalitet när det gäller UV-filter. Det finns ingen standardtyp för UV-skydd. Många glasögonglas, oavsett om de är klara eller färgade, skyddar bara ögonen mot UV-ljus upp till en våglängd på 380 nm. Olika hälsovårdsorgan, t.ex. Världshälsoorganisationen (WHO), rekommenderar UV-skydd på upp till 400 nm.1 ZEISS erbjuder därför automatiskt ett omfattande UV-skydd på upp till 400 nm på både klara glas, färgade glas och solglasögonglas.

Även om CE-märkningen på insidan av skalmarna anger om solglasögonen är försedda med UV-skydd eller inte garanterar den bara skydd mot skadlig UV-strålning på upp till 380 nm.

Även om CE-märkningen på insidan av skalmarna anger om solglasögonen är försedda med UV-skydd eller inte garanterar den bara skydd mot skadlig UV-strålning på upp till 380 nm.

Om du är osäker på om dina glasögon eller solglasögon erbjuder ett bra UV-skydd kan du fråga din optiker. Optikern kan kontrollera om dina glasögon ger något UV-skydd och rekommendera bra glas med UV-skydd. Han eller hon hjälper dig också att hitta rätt färg, eller färgskiftande glas med UV-skydd.

Skillnaden mellan UV-skydd och bländskydd

Bländskydd avser den del av solljuset som vi kan se. Därför erbjuds alla mörka glas med bländskydd som blockerar eller reducerar andelen synligt ljus. Men det finns också osynligt ljus som kallas UV-ljus. Våra ögon måste skyddas även mot detta – även när det är molnigt och solen bara tittar fram tillfälligt. Utan UV-skydd kan våra ögon skadas. Det kan visa sig på många olika sätt – alltifrån harmlös bindhinnekatarr och tillfällig "snöblindhet" till förstörda fotoreceptorceller och grå starr.

Läs mer om de olika typerna av UV-ljus.

Olika typer av bländskydd

Ett par bra solglasögon erbjuder både UV- och bländskydd. Bländskydd handlar om att skärma av ögonen från infallande ljus med hjälp av färgade eller polariserande glas, t.ex. att minska irritationerna orsakade av reflexer från vatten eller våta vägbanor. Skyddet är uppdelat i flera kategorier beroende på hur mörka glasen är. Solglasögonglas med effektivt bländskydd finns för nästan alla behov. Vilken typ av skydd du behöver beror på när och var du använder dina solglasögon.

Klara glas eller solglasögonglas: nu erbjuds alla ZEISS-glas med UV-skydd upp till 400 nm som standard

Läs mer om fördelar och nackdelar med UV-ljus


Dela denna artikel

  • 1

    International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), American Conference of Governmental and Industrial Hygienists (ACGIH), ISO 21348 (definitions of Solar Irradiance Spectral Categories), also applied in Australian Sunlens Standard AS/NZS 1067:2003 and definition adopted by the World Health Organization (WHO)