Livsstil och mode

Inte bara läckert: solskydd för barnens ögon

Solglasögon kan vara riktigt läckra - till och med på barn. Men att skydda barnens känsliga ögon handlar om mer än att se cool ut.

16 oktober 2019
  • Inte bara läckert: solskydd för barnens ögon

Vare sig du är på solsemester eller tar det lugnt därhemma i trädgården är det samma sak – när solen skiner vill barnen vara ute. De flesta föräldrar kommer ihåg att sätta på solskydd och solhattar på barnen men alla vet inte att solglasögon är precis lika viktigt. Barns ögon är extra känsliga. Därför är det viktigt att skaffa solglasögon som är anpassade för barn från en optiker.

Varför ska man hålla barnen inne när solen skiner? De vill vara ute, leka och ha kul. Som förälder vet du hur viktigt det är med solskydd och att skydda deras huvuden. Men när det krävs solhatt och solskydd krävs också solglasögon. Barns ögon är extra känsliga för solens strålar. Deras ögon är klarare och släpper igenom mycket mera ljus än vuxnas. Det betyder att UV-strålar kan orsaka stor skada, eftersom barnen inte har något försvar mot solens kortvågiga strålning. Risken för bestående skador ökar betydligt om de utsätts för solstrålar under långa perioder. Många år med UV-strålar kan orsaka hälsoproblem som exempelvis grå starr senare i livet. Därför är också solglasögon något mycket mer än bara en rolig accessoar för barnen.

Det är lika viktigt att tänka på solglasögonens kvalitet som när man väljer vanliga glasögon och glas. Roliga men billiga glasögon ger vanligen inte det skydd som krävs. Om glasögonglasen innehåller luftbubblor eller till och med strimmor hör de hemma i leksakslådan eller ännu hellre i papperskorgen. Samma sak gäller för solglasögon med gula, blå eller röda glas, eftersom de förvränger barnens färguppfattning. Din optiker kan hjälpa dig att välja rätt produkt för ditt barn.

Vad måste jag veta när jag köper solglasögon till barnen?

Glasögonbågarna får inte ha skarpa kanter eller gå sönder lätt - i annat fall kan barnen göra sig illa när de leker. Att glasögonglasen håller hög kvalitet är ännu viktigare. Hos både vuxna och barn gör solglasögonen att pupillerna utvidgar sig. Om glasen inte ger tillräckligt UV-skydd kan farliga UV-strålar passera igenom obehindrat, och orsaka bestående skador under vissa förhållanden. Kontrollera att glasen är CE-märkta och har etiketten UV-400. Det är bara sådana glasögonglas som uppfyller de europeiska säkerhetskraven. Av säkerhetsskäl ska bara splitterfria plastglas användas i solglasögon som är avsedda för barn.

Inte ens världens bästa solglasögon skyddar förstås om inte barnet vill ha dem. Det största problemet är att barn ofta inte är kapabla att avgöra om glasögonen passar eller om de är för små eller obekväma. Optikern har erfarenhet och kan hjälpa dig att välja. Experterna vet vilka solglasögon som passar bäst för barnets huvudform.

Tips! Låt barnen vara med och välja solglasögon så är det större chans att de verkligen använder dem.

Faktum är att solglasögon inte är lämpligt för bebisar. Deras näsryggar och öron är inte tillräckligt utvecklade för att kunna bära glasögon. Det bästa skyddet för en bebis är en bredbrättad hatt och att vara i skuggan. Det är lämpligt att börja med solglasögon i förskoleåldern.


Dela denna artikel