Bilkörning och mobilitet

Bästa glasen för bilkörning

kom säkert dit du ska

27 januari 2022

Varje gång vi kör måste våra ögon utföra ett hårt arbete – att se i dåligt ljus, bländande solljus, dimma, våta eller reflekterande vägar, och inte minst observera medtrafikanter, skyltar och annan information. Men rätt glas kan förvandla även långa och täta körningar till trevliga och framför allt säkra resor. Men vad krävs av ett par glas som ska användas vid bilkörning?

 • Bästa glasen för bilkörning – kom säkert dit du ska

Dålig syn är en av de största säkerhetsriskerna vid körning

Glasögonglas för bilkörning hjälper oss att se bättre, ökar trafiksäkerheten, gör att ögonen kan slappna av och skyddar mot skadlig strålning och mer därtill. De är så mycket mer än ett trendigt sommaraccessoar. Studier har visat att många förare har dålig syn. Det är en av de främsta orsakerna till trafikolyckor och en risk som varje förare på ett enkelt vis kan minska.

Regelbundna synundersökningar hos optiker och, vid behov, synhjälpmedel är av stor betydelse för alla förare. Experter rekommenderar att vuxna testar sina ögon minst vartannat år, även om de inte har några uppenbara problem med sin syn. Årliga synundersökningar rekommenderas för alla över fyrtio för att möjliggöra tidig diagnos av potentiell ålderssynthet.

Bra syn vid körning grundas på en kombination av olika faktorer

Att se bra vid bilkörning beror på en rad olika faktorer.  

 • Man måste kunna se utan bländningar och reflexer, men dessutom klart och kontrastrikt i mörker. En annan viktig faktor är glasögonbågen, som kan blockera vissa delar av synfältet om den inte sitter på ordentligt eller hamnar snett.  
 • Från 40 års ålder märker många bilförare även av de första tecken på ålderssynthet, som gradvis försämrar synen. Med rätt glasögonglas och bågar som passar perfekt kan alla med dessa typer av synbehov få hjälp. De perfekta glasögonen för bilkörning ger ett effektivt skydd mot bländning med  polariserande eller färgskiftande glas med lämplig antireflexbehandling. 
 • Personer med ålderssynthet behöver glas som gör att ögonen kan anpassa sig till de typiska fokusväxlingarna vid bilkörning.

7. Välja glasögonbågar för bilkörning – vad behöver jag tänka på?

Glasögonbågar bidrar stort till ett perfekt resultat.  

 • Ett antal olika ljuskällor påverkar vår syn när vi kör bil, t.ex. kraftigt solljus, strålkastare, ströljus från gatubelysning och reflexer på glasögonen eller vindrutan.

  Glasögonglas utan antireflexbehandling kan orsaka synproblem till följd av störande reflexer, till exempel vid våta vägar och från mötande trafik.

  Glasögonglas med en speciell ytbehandling, t.ex. den ytbehandling som leverars till DriveSafe Lenses från ZEISS, rekommenderas för bilförare som ofta måste köra bil i skymning och i mörker eftersom de ger den mest avslappnade och bländfria syn som kan erbjudas.

 • Reflektioner, vare sig från metallytor eller från vatten på vägen, kan utgöra ytterligare en risk med vanliga glas oavsett säsong. Reflekterade ljus leds i en viss riktning och gör att man blir bländad. Polariserade glas ger extra säkerhet i dessa situationer. Polariseringen filtrerar ljuset och minskar de farliga reflexer som kan uppstå genom våta vägar eller snö. En särskild färgnyans i glasögonglaset förbättrar samtidigt kontrast och färguppfattning. Detta gör att mötande fordon ses tidigare och tydligare, oavsett sikt. Tänk på att polariserande glas kan påverka förmågan att se vissa indikeringar på instrumentbrädan. Det är bra att kontrollera detta innan köpet.

 • Vissa färgnyanser kan vara särskilt behagliga vid bilkörning. Bruna eller grå nyanser bidrar till att identifiera ljussignaler som trafikljus eller bromsljus på millisekunder vilket, indirekt minskar reaktionstiderna.  

  Tips: Tonade glas gör att man kan se instrumentpanelen bättre eftersom glasen blir ljusare mot den nedre kanten.

  Vissa färgnyanser kan vara särskilt behagliga vid bilkörning. Bruna eller grå nyanser bidrar till att identifiera ljussignaler som trafikljus eller bromsljus på millisekunder vilket, indirekt minskar reaktionstiderna. Tips: Tonade glas gör att man kan se instrumentpanelen bättre eftersom glasen blir ljusare mot den nedre kanten.

 • Oavsett om det är klimatanläggningen i bilen eller vinddraget när du kör nercabbat som irriterar dina ögon så finns det många alternativ som hjälper dig att nå ditt mål utan ansträngda ögon, oavsett väder. Till exempel ger vissa bågtyper extra skydd mot dammpartiklar eller små insekter. Behandlingar i forskningens framkant, som DuraVision® Platinum eller DuraVision® DriveSafe från ZEISS, avvisar dessutom inte bara vatten och smuts utan ger också glaset ett effektivt skydd mot repor och annan skadlig miljöpåverkan. Lämna inte dina glasögon i bilen under långa perioder. Höga temperaturer och temperaturväxlingar kan skada glasen. 

 • Mätningar utförda vid FKFS*-institutet på uppdrag av ZEISS har visat att vi tittar på vägen framför oss och på mötande trafik i genomsnitt 97 % av den tid vi kör. em kunde tro att genomsnittet var så högt? Våra ögon har dock även andra uppgifter: de måste snabbt växla mellan att titta i ytterspeglarna, i backspegeln och på instrumentbrädan. Det är oftast inga problem för yngre bilförare, men från 35–40 års ålder kan våra ögon inte längre anpassa sig, eller som experterna kallar det "ackommodera" till skiftande avstånd lika snabbt som tidigare. Vi behöver speciella progressiva glas för att lösa det här problemet. För bilkörning måste zonerna för mellanavstånd och långt håll i de progressiva glasen vara tillräckligt stora för att vi snabbt ska kunna växla fokus när våra ögon rör sig mellan vägen framför och instrumentbrädan med minimala huvudrörelser. Progressiva glas kan även optimeras för bilkörning. Den nya glasdesignen i ZEISS DriveSafe uppfyller dina individuella behov och ger dig en ny känsla av trygghet. Den vanliga regeln gäller även här: ju mer exakt ett glas anpassas till användarens behov desto bekvämare är det. Progressiva glas är som en skräddarsydd kostym: de är så exakt tillpassade att tiden det tar för ögonen att anpassa sig blir minimal. Glasögon med DriveSafe progressiva glas fungerar inte bara för bilkörning utan är även perfekta för vardagsbruk.

 • Många människor har större problem att se när de kör på natten och i skymning än i dagsljus. Synhjälpmedel utformade för dagsljusseende, med mindre pupiller, kanske inte är tillräckligt.

  ZEISS i.Profiler® är ett särskilt mätinstrument för ögon som baseras på innovativ vågfrontsteknik. Instrumentet mäter ögonen när pupillerna är vidöppna, på samma sätt som de är vid mörkerseende. ZEISS i.Scription®-tekniken använder sedan dessa mätningar vid tillverkningen av dina glas. Du får glas för skarpare syn i mörker och säkrare bilkörning samt samtidigt bättre färg- och kontrastuppfattning.

Anpassning är nyckeln till komfort. Bågar som inte passar ordentligt kan orsaka huvudvärk eller ögonsmärta - och inte bara när du bär dina glasögon under långa perioder.

Anpassning är nyckeln till komfort. Bågar som inte passar ordentligt kan orsaka huvudvärk eller ögonsmärta - och inte bara när du bär dina glasögon under långa perioder.

Vad du bör tänka på när du väljer glasögon för bilkörning

På detta vis undviker du att bågarna hindrar synfältet när du kör. Om glasets storlek är maximalt minimeras de huvudrörelser som behövs för att titta i backspegel.

 • Bågar med kupade glas bidrar till att minska störande infallande ljus på sidorna. Bågen bör även sitta bekvämt och säkert på näsan, så att glasögonen sitter kvar även under snabba huvudrörelser.
 • Användaranpassning är också nyckeln här, eftersom problem som huvudvärk och ögonsmärta annars kan uppstå. Glas optimerade för dina synbehov bakom ratten gör dessutom bilkörningen bekvämare – även vid dåliga ljusförhållanden som regn, snö, skymning eller mörker.
 • Den uppfattade bländningen från mötande bilars strålkastare eller ströljus från gatubelysning kan minskas.
 • Detta möjliggörs med hjälp av speciella tekniker och ytbehandlingar.

Dela denna artikel