Våra topp 10 tips för sportglasögon

Vad ska du ha i åtanke när du köper sportglasögon? Läs mer om hur du kan förbättra din sportprestanda samtidigt som du skyddar dina ögon.

Det finns några faktorer att tänka på så att du får ut det mesta av dina sportglasögon, inklusive en lämplig nyans och en åtsittande, bekväm passform. Ej-specialanpassade sportglasögon är ofta tillräckliga - men för vissa sporter eller särskilda synskador, kan individuellt anpassade glasögon ofta göra en hel del mer, särskilt om kontaktlinser inte är ett alternativ. Men vad ska du vara uppmärksam på när du köper sportglasögon? Och hur skiljer man mellan sportglasögon och vanliga glasögon? SE BÄTTRE har 10 tips som hjälper dig att göra rätt köp.

1// Vilka sportglasögon är bäst för min favoritsport? Här är alla kategorier i korthet - de fem olika skyddsnivåerna för sportglasögon:

Vilka sportglasögon är bäst för min favoritsport? Här är alla kategorier i korthet - de fem olika skyddsnivåerna för sportglasögon:

I allmänhet skiljer man mellan fem olika skyddsnivåer när det gäller färgtoner på glaset. Nedanstående tabell ger dig en överblick över de olika glasögonalternativen och lämpligheten för varje kategori för särskilda villkor.  

Kategori 0

Antingen klara eller ofärgade

Ljusabsorption: 0-20%

Perfekt skydd mot insekter eller vind

Kategori 1

Klara eller lätt färgade

Ljusabsorption:
20 - 57%

Perfekta för molnig himmel och lite sol; kontrasthöjande

Kategori 2

Mörka

Ljusabsorption:
57 - 82%

Perfekta för normalt solljus, t.ex. på sommaren

Kategori 3

Mycket mörka

Ljusabsorption:
82 - 92%

Perfekta för vintersporter, för att tillbringa tid i bergen eller på stranden

Kategori 4

Mycket mörka och/eller med en reflekterande beläggning

Ljusabsorption:
92 - 97%

Perfekta för ljusförhållanden på en glaciär, på vatten eller i öknen (men lämpar sig inte för körning!)

2// Vad är viktigt när man väljer glas och bågar för sportglasögon? Vad är det bästa materialet?

Det viktigaste vid köp av sportglasögon är att välja rätt material för både glas och bågar. Om du skadar dig medan du utövar din sport kan detta orsaka allvarlig skada på ögonen, men sportglasögon kan hjälpa. Även om typen av idrott avgör vilka glasögon som är bäst för dig, är de grundläggande principerna desamma.

Dina glasögon bör vara så hållbara och lätta som möjligt med en åtsittande, men bekväm, passform. Dina glasögon bör vara tillräckligt nära så att inget ströljus når dina ögon - samtidigt bör dina ögonfransar inte röra glasen. Materialet bör inte kunna splittras och ska vara så hållbart som möjligt medan det fortfarande är formbart och flexibelt. Dessa egenskaper minskar risken för skador, t.ex. om du trillar, eftersom dina glasögon "ger vika" i stället för att gå sönder. Att välja rätt material påverkar också komforten avsevärt.

Här är en tumregel: ju lättare glasögonen är, desto bekvämare sitter de på näsan. Av denna anledning, och eftersom det minskar risken för skador, bör glasögonglas av plast (såsom polykarbonat och polyamid) vara ditt första val: jämfört med glasalternativ kan de vara upp till 50% lättare.

Obs: när du väljer dina bågar, se till att de inte innehåller några element som kan skada dig, dvs glas- eller metalldelar. Dessutom: en hård beläggning på dina plastglas är alltid en bra idé för att skydda dem från repor.

3// Vilka färgtoner finns det? Och vilken färgton är bäst för vilken typ av sport?

Vilka färgtoner finns det? Och vilken färgton är bäst för vilken typ av sport?

Först av allt: färgtoner minskar inte bara intensiteten av det ljus som träffar ögat, de ändrar också ljusets spektrala sammansättning på grund av deras färgegenskaper. Färgkänsligheten varierar från person till person, och var och en av oss uppfattar nyanser mycket olika. Att välja rätt färgton är alltså ett mycket personligt val, och alla glasögonbärare kommer inte att känna sig bekväma med alla nyanser. När du väljer en nyans, brådska inte utan prova olika alternativ hos din optiker.

Men oavsett vilken nyans du väljer, se till att den inte är alltför mörk. Intensiteten och färgen måste passa typen av sport och den förväntade ljusstyrkan. De olika skyddsnivåerna kan ge dig en överblick (se 1). Mängden solstrålning tenderar att vara högre vid skidåkning eller för vattensporter än för många andra utomhusaktiviteter. Av denna anledning bör färgtonen vara lite mörkare. En ytterligare spegelbeläggning rekommenderas också. Vattensportentusiaster samt fiskare kan dra nytta av ett polarisationsfilter i glaset. Den speciella beläggningen minskar irriterande reflekterat ljus, dvs när solljuset träffar en våt väg, snö, vatten eller metallytor. Resultatet: färre irriterande reflexer, vilket ger dig tydlig, bekväm syn - även i starkt solljus. En särskild nyans såsom ZEISS Skylet kan ge ytterligare visuell komfort: solglasögonglasen förbättrar kontrast och färgseende. Detta gör det lättare att se, särskilt i svåra synsituationer som i bergen eller på vattnet.

ZEISS syntest online Hur väl ser du kontrast och färg? Här kan du kolla din syn snabbt och enkelt!

4// Så här ser du till att dina nya sportglasögon är optimalt anpassade för din sport, även när du bär en hjälm och annan utrustning.

Att utöva en sport kräver ofta extra utrustning såsom en hjälm. I detta fall bör du ta med din utrustning när du besöker din optiker. På så sätt kan optikern bedöma situationen och hitta den perfekta lösningen för dig. Bärarens kroppsställning under användningen är extremt viktig för glasutformningen och den efterföljande tillpassningen. En suboptimal visuell punkt kan innebära att du inte kan ha utmärkt syn med nya glasögon. Tävlingsskyttar, golfare, jägare och bågskyttar ska helst få glasögonen anpassade på plats, dvs. på skjutbanan eller på golfbanan, följt av ett besök hos optikern för slutjusteringar.

Obs! Progressiva glas, ibland också kallade justerbara glas, är ett bra val för de flesta typer av sporter, bland annat cykling och segelflygning. De är emellertid inte lämpliga för att spela golf. Progressiva glas anpassas för att ha hög prestanda i särskilda positioner, men golf kräver att du skiftar blicken när du gör dig redo att slå, vilket innebär att ditt huvud rör sig och din hållning förändras.

5// Skydda dina glas från repor, vilket gör dem lättare att rengöra och ger UV-skydd - användbara beläggningar.

Skydda dina glas från repor, vilket gör dem lättare att rengöra och ger UV-skydd - användbara beläggningar.


Det är mer sannolikt att sportglasögon skadas, eftersom de genomgår mycket mer slitage än vanliga glasögon med korrigerande glas. Sportglasögon utsätts för olika omgivningsförhållanden och måste utstå att transporteras i en träningsväska - allt detta utsätter materialet för hårda prov på regelbunden basis. Således är en lämplig ytbehandling på sportglasögonen ett måste för att skydda dem mot repor. Kom ihåg: om dina glasögon är repade, bör du byta ut dem omedelbart - det är därför en bra idé att undvika repor i första hand. En hård ytbehandling såsom ZEISS DuraVision Platinum skyddar inte bara dina glas mot skador, men stöter också effektivt bort smuts och vatten, vilket förenklar daglig skötsel. På så sätt förblir dina linser smutsfria längre och är lättare att rengöra. Ett annat måste: 100% UV-skydd mot UV-A och UV-B-strålning. De flesta glasögon- och solglasögonglas har förmodligen UV-skydd, men tyvärr finns det alltid några som inte håller rätt standard. Din optiker kan kontrollera hur tillförlitligt dina solglasögons UV-skydd verkligen är. Detta är inte ett problem med kvalitetsprodukter (t.ex. från ZEISS). Fråga din optiker om lämpliga lösningar för dig - han/hon hjälper gärna till.

6// Förhindra att dina glas immar: bågar för sportglasögon med luftcirkulation

Ännu viktigare, immiga glasögon kan snabbt utgöra en risk eller orsaka en konkurrensnackdel under en match eller tävling. När du köper dina sportglasögon, se till att de möjliggör en effektiv luftcirkulation. Detta hindrar dina glas från att imma. En speciell beläggning kan också se till att dina glas håller sig klara längre. 

7// Tätsittande glasögon - vad är viktigast för optimalt skydd och optimal syn?

Tätsittande glasögon är en nödvändighet: de ger ett effektivt heltäckande skydd mot smuts, solljus eller små dammpartiklar i luften samtidigt som du får knivskarp syn, även i de perifera zonerna.

Men observera: trots den tätsittande formen, måste dina egna synfel ändå vara perfekt korrigerade för att förhindra förvanskning. Även med en stor glasdiameter och kraftigt tätsittande bågar måste glasen i dina sportglasögon ändå vara platta och stabila (exempelvis med ZEISS Cosmetic Edge®).

8// Hur du hanterar dina sportglasögon på rätt sätt.

För att säkerställa att du kommer att kunna njuta av dina sportglasögon under lång tid framöver, finns det några grundläggande regler. Precis som andra glasögon, är det bäst att inte utsätta sportglasögon för extrem värme under en längre tid. Höga temperaturer eller temperaturvariationer kan skada bågarna och beläggningen. Det rekommenderas att du alltid förvarar dina sportglasögon i ett fodral när du inte använder dem. Och undvik att lämna dem i bilen en varm solig dag.

Kort sagt: ju mer försiktig du är, desto längre kommer du att kunna njuta av dina sportglasögon. Använd lämpliga tillbehör - dessa gör rengöringen enklare och bidrar till att dina nya glasögon kommer att hålla under en lång tid framöver.

9// Ett lämpligt alternativ för skidåkning och vattensporter: sportglasögon med ditt recept eller dagliga kontaktlinser.

Ett lämpligt alternativ för skidåkning och vattensporter: sportglasögon med ditt recept eller dagliga kontaktlinser.

Det är inte alltid nödvändigt att köpa ett par sportglasögon utöver dina vanliga glasögon. För skidåkning och vattensporter, till exempel, kan dagliga kontaktlinser eller sportglasögon med ditt recept vara ett lämpligt alternativ. Visste du att du även utan problem kan bära dina dagslinser när du simmar? Vakuumet gör att kontaktlinserna sitter säkert på dina ögon. Emellertid krävs en viss grad av försiktighet - kontaktlinser erbjuder inte tillräckligt skydd mot UV-strålning, eftersom de endast täcker en del av ögat. Därför bör bärare av kontaktlinser alltid ha ett bra par solglasögon med UV-A och UV-B-skydd till hands.

10// Och vad ska jag tänka på när jag väljer kontaktlinser för min favoritsport? 


Det finns tre viktiga egenskaper som påverkar komforten när man bär kontaktlinser: linsens kvalitet, en fackmannamässig anpassning och noggrann linsvård i form av ett högkvalitativt rengöringsmedel. Oavsett vilken typ av kontaktlinser du väljer, bör de anpassas av din optiker - precis som dina glasögon. Optikern beräknar din synförmåga, mäter hornhinnans yta och kontrollerar tårfilmen i ögat för att på så sätt kunna rekommendera de kontaktlinser som passar dig bäst.

Kom ihåg: renlighet är avgörande för bärare av kontaktlinser! Bristfällig hygien eller felaktig skötsel kan leda till ögoninfektioner orsakade av bakterier eller virus. Dessa är smärtsamma och leder till minskad komfort för användaren, men kan dessutom skada dina ögon permanent. När det gäller renlighet finns inte utrymme för några kompromisser.

Ett tips: vårt rengöringsmedel ZEISS All-in-one ADVANCE är förenligt med alla mjuka kontaktlinser och är samtidigt skonsamt och effektivt mot mikrober, virus och bakterier.

Behöver du speciella sportglasögon? Har du särskilda önskemål? 


Din optiker hjälper gärna till om du behöver speciella sportglasögon eller har särskilda synbehov. Många ZEISS-optiker är specialister på sportglasögon och har en omfattande erfarenhet när det gäller sportglasögon - bara fråga!

 

Min synprofil Fastställ dina personliga synvanor nu och hitta en glasögonlösning som passar just dig.
Hitta en ZEISS-optiker nära dig

Vill du läsa mer?

Prestera bättre med sportglasögon i din egen styrka Optimal syn för idrottare
De bästa solglasögonen för sport Vilka utmaningar ställs idrottsmän inför när de utövar sin favoritsport?
Bättre syn för idrottare Mer än bara snygga – sportglasögon har många fördelar för både proffs och amatörer
Se bättre i backen Många som älskar att åka skidor och snowboard kastar sig utför utan att se ett dyft, vare sig de brukar ha glasögon eller linser inte.

Liknande produkter