Hälsa och förebyggande åtgärder

UV-skydd i vardagen

Fönsterrutor, kläder och glasögon – vad blockerar UV-ljus? Vad skyddar inte?

27 juli 2020

Vi är omgivna av UV-strålar utomhus – även när det är molnigt. UV-ljus har visserligen flera fördelar men kan ändå skada vår kropp på många olika sätt. Därför skyddar vi oss med solglasögon och solkräm. Men vad blockerar UV-ljus? SE BÄTTRE besvarar frågor som: Ger fönster eller bilrutor ett effektivt UV-skydd? Vad är viktigast när man väljer ett par glasögon med UV-skydd? Minskar exponeringen för strålning när man håller sig i skuggan? Bidrar kläder till att skydda kroppen mot UV-strålar – och om ja, hur?

  • UV-skydd i vardagen

Solen skiner och det finns inte ett moln i sikte – sådana dagar är det många som tar på solglasögonen och lite solkräm för att skydda sig när de tillbringar lång tid utomhus. UV-strålningen finns dock inte bara utomhus i solen utan kan till och med tränga igenom dina fönsterrutor. De flesta fönster har en viss grad av UV-skydd men en del av det skadliga UV-ljuset – UV A-strålningen – tränger igenom fönstret utan att filtreras bort. Detta kan man se på kläder som har hängt i ett skyltfönster länge: solen gör att färgerna bleknar.

Bästa UV-skyddet för dina ögon

Bästa UV-skyddet för dina ögon

UV-ljus kan skada både dina ögon och din hud – inte bara när solen skiner. Därför bör inte bara solglasögonglas utan även vanliga glasögonglas vara försedda med ett speciellt UV-filter med skydd upp till 400 nm1 för att effektivt skydda ögonen mot UV-strålning. När det gäller solglasögon bör man dock inte förväxla UV-skydd med bländskydd: även solglasögon utan UV-filter minskar solljusets intensitet och ger därmed bländskydd. Detta minimerar dock bara själva ljuset, inte graden av UV-strålning. UV-strålningen tränger inte bara igenom glaset utan kan ibland till och med orsaka större skada än om man inte har några solglasögon alls. De mörka glasen gör att pupillerna utvidgas och att ännu mer UV-ljus släpps igenom. Se därför till att du bara köper solglasögonglas med ett optimalt skydd mot bländning, reflexer och skadlig UV-strålning. Kontrollera alltid när du köper glasögonglas att de erbjuder UV-skydd upp till 400 nm1. Om säljaren inte kan ge dig någon eller bara odetaljerad information om vilken skyddsgrad solglasögonglasen erbjuder bör du inte köpa dem.

UV-strålning i bilen eller inomhus – hur skyddar man ögonen?

UV-strålning i bilen eller inomhus – hur skyddar man ögonen?

I de flesta bilar är UV-skyddet endast begränsat. Vindrutor är försedda med en effektiv UV-blockerare som skyddar mot både UV B- och UV A-strålning. Sedan 1980-talet är framrutorna på alla nya bilar i t.ex. Tyskland försedda med en färglös, transparent film som blockerar alla UV B-strålning och nästan all UV A-strålning.

Det räcker dock inte för ett fullgott UV-skydd i bilen, eftersom de flesta sido- och backspeglar inte är försedda med något UV-filter för varken UV A- eller UV B-strålning. Följden blir att dessa obehandlade glasrutor kan släppa in upp till 80 % av UV A-strålningen. Inte ens tonade vindrutor ger ett effektivt skydd eftersom de bara filtrerar bort runt 40 % av UV A-strålningen.  Läs mer om de olika typerna av UV-strålning här

Därför är UV-strålning inte bara ett problem när man är ute i solen – den finns i princip överallt oavsett tid på dagen. Solkräm och kläder bidrar till att skydda huden mot skadlig UV-strålning. Ju tjockare tyget är desto bättre skydd ger det – vi förklarar mer om detta längre ner. Dina ögon behöver dock glasögon- eller solglasögonglas med UV-skydd.

    Skyddar skugga tillräckligt mot UV-ljus?

    Skyddar skugga tillräckligt mot UV-ljus?

    UV-strålningen är visserligen lägre i skuggan än i direkt solljus men upp till 50 % av den skadliga UV-strålningen kan ändå nå dig. Man kan till och med utsättas för en skadlig dos UV-ljus under ett parasoll eller en markis. Byggnader, vatten och sand reflekterar upp till 85 % av strålningen.  UV-strålningen kan till och med tränga igenom vattenytan, så var försiktig när du simmar: på en meters djup kan UV A-strålningen fortfarande ha en intensitet på 75 % och UV B-strålningen en intensitet på 50 %. Se till att du skyddar ditt ansikte och kropp med en passande och vattenfast solkräm. Eftersom det finns olika typer av UV-strålning och människor reagerar olika på dem beroende på hudtyp är solkrämer speciellt anpassade för att uppfylla dessa behov.

      Vilken solkräm är bäst för mig?

      Vilket solskydd som är optimalt för dig beror till stor del på din hudtyp och hudens självskyddstid. "Självskyddstid" avser den tid din hud kan utsättas för solen utan att bränna sig. Människor med ljus hy och ljust hår (blont, rött, ljusbrunt) har en kortare självskyddstid än personer med mörk hy och mörkt hår (brunt, svart). En blond, ljushyad person har en självskyddstid på ungefär tio minuter. Solskyddsfaktorn (SPF) i solkrämen beskriver hur många gånger längre du kan vara i solen utan att bränna dig. En solkräm med solskyddsfaktor 30 ökar till exempel hudens självskyddstid 30 gånger. En självskyddstid på 10 gånger multiplicerad med 30 blir alltså 300 minuter eller fem timmar – så länge skyddar solkrämen din hud mot skador.

      Så här fastställer du din optimala självskyddsfaktor:  dividera den tid du avser vara i solen med din egen självskyddstid för att ta reda på vilken SPF som är bäst för dig. Om en ljushyad person med en självskyddstid på 10 minuter vill ligga på stranden i ungefär 150 minuter fungerar en självskyddsfaktor på 15 bra.

      Det finns också speciella UV-kläder med UV-blockerare för simning eller om man ska vara utomhus under en längre tid.

      Skyddar skugga tillräckligt mot UV-ljus?

      Kläder bidrar till att blockera UV-strålar

      Kläder är ett bra solskydd när man är utomhus. Kombinerat med ett par högklassiga solglasögon för ögonen och solkräm på huden får du då ett effektivt skydd för hela kroppen – såvida du använder rätt kläder. Alla kläder skyddar visserligen mot skadlig UV-strålning, men hur väl de gör det beror på två faktorer: hur tätt tyget är vävt och hur tjockt det är. Tänk på följande tumregel: ju tätare vävt tyget är, desto mindre UV-ljus kan nå huden. Vita tröjor av bomull eller linne är särskilt populära när det är varmt ute men ger endast ett lågt skydd och släpper igenom en stor andel av UV-strålningen. Kläder tillverkade av syntetfibrer som polyester erbjuder bättre skydd eftersom de kan tillverkas och bearbetas med tätvävda fibrer. Bomullsfibrernas densitet beror på själva bomullen. Bland naturmaterialen erbjuder natursilke en hög UV-skyddsfaktor: fibrerna innehåller beståndsdelar som mattar, reflekterar och absorberar UV-strålar. "Ultraviolett skyddsfaktor" (UPF) anger graden av skydd som speciella UV-kläder erbjuder. Detta beskriver hur många gånger längre du kan vara i solen utan att ta skada – ungefär som solskyddsfaktorn i en solkräm. När du köper specialkläder eller badkläder med UV-skydd bör du se till att de är klassificerade utifrån UV-standard 801 förutom solskyddsfaktorn. Detta garanterar att dina kläder erbjuder UV-skydd inte bara när de är torra och inte har tänjts utan även när de har tänjts ut och blivit våta. På så sätt blockeras UV-ljuset effektivt i alla situationer.


      Dela denna artikel

      • 1

        En rad hälsovårdsorgan och studier rekommenderar ett avancerat UV-skydd upp till 400 nm. Några av dessa är Världshälsoorganisationen (WHO) och International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) och Health Physics. (2004): 87(2) 171-186, American Conference of Governmental and Industrial Hygienists (ACGIH), ISO 21348 (definitions of Solar Irradiance Spectral Categories), Australian Sunlens Standard AS/NZS 1067:2003