Hälsa och förebyggande åtgärder

När behöver du skydda dina ögon mot UV-ljus?

Optimalt UV-skydd för alla årstider

28 maj 2020

Alla vet vad man behöver för att skydda sig mot kraftigt solsken. Vad många dock inte vet är att ultraviolett ljus är närvarande även när solen är dold bakom molnen. Därför är ett effektivt skydd mot UV-strålning avgörande för att förhindra ögonskador även en trist och mulen dag och i skuggan. Men när behöver man då skydda ögonen från UV-ljus, och hur gör man det på bästa sätt? En översikt från SE BÄTTRE.

  • När behöver du skydda dina ögon mot UV-ljus?

UV-skydd även när det är mulet

När det gäller UV-skydd tänker många främst på solen. Ultraviolett ljus är dock närvarande även när solen inte skiner och UV-ljusets intensitet kan vara mycket hög även en mulen dag. På en uteservering på hösten, vid en utflykt till en sjö på sommaren eller när man åker skidor på vintern kan upp till 95 % av den skadliga UV-strålningen tränga igenom även ett tjockt molnskikt och skada dina ögon och din hud.

Skugga skyddar inte heller fullt ut mot ultraviolett ljus eftersom ljuset reflekteras och sprids så att 50 % av UV-strålningen ändå når in.

Denna effekt förstärks när man till exempel badar i havet eftersom vattenytan reflekterar en del av det ultravioletta ljuset. Därför rekommenderar vi att du alltid skyddar dina ögon och din hud mot solen, oavsett om solen skiner eller inte. Det innebär att inte bara glasögonanvändare utan alla bör se till att skydda sina ögon väl mot solens UV A- och UV B-strålning – antingen genom att använda ett par solglasögon av hög kvalitet med fullt UV-skydd eller klara eller färgade glasögon med fullt UV-skydd. Både klara och färgade glasögonglas och solglasögonglas från ZEISS erbjuder detta omfattande skydd mot UV A- och UV B-strålning upp till 400 nm1 – så att du kan njuta av sol och utomhusaktiviteter i lugn och ro. Alla klara och färgade glasögonglas och solglasögonglas från ZEISS är försedda med detta UV-filter, så det behöver inte beställas separat.

Lorem ipsum

När är UV-strålningen som kraftigast?

Det finns olika typer av UV-strålning och var och en påverkar kroppen på olika sätt. Intensiteten förändras under dagen. Våra oskyddade ögon utsätts för mest UV-strålning på morgonen och eftermiddagen, inte mitt på dagen som många tror. Mitt på dagen står solen högt på himlen och skiner ner på oss, inte direkt in i våra ögon. För att förhindra skador på hud och ögon är ett effektivt skydd mot UV-strålning avgörande. Man kan skydda huden mot UV-strålning med till exempel kläder, eller använda solkräm med tillräckligt hög solskyddsfaktor under en viss tid. Ögonen kan man skydda med solglasögon eller glasögon med UV-skydd. Men det är inte bara solglasögon som måste erbjuda UV-skydd: även klara glasögonglas bör vara utrustade med effektivt UV-skydd. Bra solglasögon eller solglasögon med klara glas gör exakt det: de absorberar all skadlig strålning. Detta "UV-skydd" ska inte förväxlas med "bländskydd". Därför är det så viktigt med ett optimalt skydd mot bländning, reflexer och skadlig UV-strålning i alla väder, framför allt i kraftigt solljus.

Bästa sättet att skydda ögonen mot ultraviolett ljus

Vi avråder från att använda solglasögon utan UV-skydd eftersom dessa gör mer skada än nytta – det är bättre att inte använda solglasögon alls eftersom du annars invaggas i falsk säkerhet och tror att de skyddar dina ögon. De minskar mängden ljus som tränger igenom glaset och gör att pupillen utvidgas – trots att UV-skydd saknas. Resultatet blir att ljuset tränger in i ögat på ett ännu skadligare sätt. Om du är osäker på om dina glasögon eller solglasögon erbjuder ett bra UV-skydd kan du fråga din optiker. Optikern kan kontrollera om dina glasögon erbjuder fullt UV-skydd upp till 400 nm1 och kan rekommendera bra glas med UV-skydd. Han eller hon hjälper dig också att hitta rätt färg, eller färgskiftande glas med UV-skydd.

Viktiga egenskaper för bra solglasögon: du får bäst skydd om du väljer glas som är stora nog att täcka ett stort område runt dina ögon. Då skyddas även den känsliga huden runt ögonen.

UV-skydd för spädbarn och barn

UV-skydd för spädbarn och barn

Många barn älskar att vara ute och leka i solen på sommaren. Framför allt spädbarn och mindre barn behöver dock ett ordentligt skydd mot UV-strålning eftersom de är väldigt känsliga för den. Det gäller för huden men ännu mer för ögonen. Därför bör en vuxen alltid se till att barnet har ett par bra och tåliga solglasögon, eller klara glasögonglas med UV-skydd förutom solskyddsklädsel och solkräm. Solglasögon för barn kan också förses med slipade glas. Ett tips: låt barnen vara med och välja solglasögon så är sannolikheten att de faktiskt använder dem högre.

Enligt experterna bör barn yngre än ett år inte utsättas för solen i någon form eftersom näthinnan i den åldern i princip inte har något skydd mot UV-strålning. Om du har ett så ungt barn kan en stor hatt eller en barnvagn med solskydd ge åtminstone lite skydd för barnets känsliga ögon. Som vi berättade ovan kan 50 % av UV-strålningen ändå nå ögat även i skuggan. Mängden UV-strålning i skuggan beror på hur mycket UV som kan tränga igenom föremålet som ger skugga: en byggnad ger till exempel kraftigare skugga än ett billigt parasoll. Solglasögon för spädbarn eller småbarn ger alltid extra skydd. Glöm inte att allt detta gäller även när det är mulet – även om himlen är grå är vi ändå omgivna av skadligt UV-ljus!


Dela denna artikel

  • 1

    En rad hälsovårdsorgan och studier rekommenderar ett avancerat UV-skydd upp till 400 nm. Några av dessa är Världshälsoorganisationen (WHO) och International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) och Health Physics. (2004): 87(2) 171-186, American Conference of Governmental and Industrial Hygienists (ACGIH), ISO 21348 (definitions of Solar Irradiance Spectral Categories), Australian Sunlens Standard AS/NZS 1067:2003