Hälsa och förebyggande åtgärder

Få det bästa skyddet för dina ögon

Känsliga och omöjliga att ersätta – farorna för våra ögon är många och de kan få förödande konsekvenser

16 oktober 2019
  • Handsome man carrying his smiling girlfriend on back

Allt kan förändras på ett ögonblick oavsett om du arbetar, tränar eller njuter av en ledig dag. Våra sinnesorgan är för värdefulla för att utsättas för onödiga risker. Med rätt skydd är du på den säkra sidan.

Tyskarna slår verkligen huvudet på spiken med sitt ordspråk ”Das kann ins Auge gehen” (det kan du få i ögat) med den överförda betydelsen att ”det kan gå fel”: Våra ögon utsätts för alla upptänkliga risker. Kraften hos solens strålar ska inte underskattas och säg den som kan motstå anblicken av ett gnistrande hav? Men där det finns en solsida finns det även en skuggsida. I det här fallet kallas den ultraviolett ljus, eller UV-ljus, och kan vara mycket skadlig för ögonen.

Solskydd för ögonen

Solljus är den främsta källan till UV-strålning och kan skada olika synvävnader. Ögats yta (snöblindhet), linsen (grå starr) och hornhinnan (makuladegenerering) är alla i riskzonen.

UV-ljus består av UV-A-ljus (ger huden en fin solbränna, men får den också att åldras), UV-B-ljus (ger brännskador och hudcancer) och UV-C-ljus (de farligaste strålarna som till största delen blockeras av ozonlagret).

Vad nästan ingen känner till är att även ögonen kan få brännskador i solen. Hornhinnan och bindhinnan är de mest utsatta områdena och risken är som störst vid stark reflektion som i ett snötäckt lanskap eller vid havet.

Med  rätt glasögon kan alla skydda ögonen mot farligt UV-ljus. Tänk på följande när du köper solglasögon:

  • UV-skydd:  Solglasögon som tar upp minst 99 % av UV-ljuset upp till 400 nm.
  • Gult filter:  Kallas även "blue blockers" eftersom de stänger ute allt blått ljus så att ögonen ser omgivningen i en gulaktig färg. Fördelen? Bättre kontrastseende på avstånd i synnerhet vid disigt eller snöigt väder. Dessa glas är det bästa alternativet för skidåkare, jägare, seglare och piloter.
  • Polarisationsfilter:  Blockerar diffuserat ljus som exempelvis reflekteras mot en vattenyta eller kullerstensbeläggning. Dessa glas är mycket användbara vid bilkörning och under fisketurer.
  • Spegelglas:  Minskar mängden ljus som når ögat men ger inget ökat skydd mot UV-strålning.
  • Sidoskydd:  Solglasögon med denna skyddsfunktion skyddar ögonen mot ljus som vill tränga in från sidorna.
  • Tonade glas:  Glasen som är mörka upptill och ljusare nedtill blockerar instrålning uppifrån, men ger ett normalt synfält i det nedre området. De är en praktisk lösning för exempelvis bilförare, men rekommenderas inte för strandturer eller skidåkning där risken för bländning nerifrån är stor.
  • Fotokromatiska glas:  De blir automatiskt mörkare i starkt ljus och ljusare när det är mörkt. Med nya tekniker och beroende på UV-strålning och temperatur kan omvandlingsprocessen ta mindre än fem minuter.

Ögonskydd rekommenderas ofta av medicinska skäl. Det gäller framförallt människor som är extra känsliga för UV-strålning:

  • Patienter med sjukdomar i näthinnan eller hornhinnan  ska alltid använda glasögon med bra UV-filter när de är utomhus.
  • Patienter som opererats för grå starr  är extra känsliga för UV-ljus eftersom deras naturliga lins har avlägsnats och ersatts av en konstgjord lins (intraokulär lins). Äldre modeller förutsätter solglasögon med 100 % UV-skydd som stänger ute i princip allt UV-ljus. Nyare intraokulära linser har ett inbyggt UV-skydd.
  • Patienter som tar vissa mediciner  mot sjukdomar som psoriasis eller aktiva substanser som tetracyklin, doxycyklin, allopurinol och fentiazin. Alla dessa mediciner ger en ”medicinsk fotosensibilisering” som gör ögonen känsligare för UV-ljus. Be din läkare om råd angående lämpliga ögonskydd.

Ögonskydd på jobbet

Extra skydd för ögonen är också viktigt för vissa yrkesgrupper där följande kan utgöra en risk:

  • Damm, stickor, spån eller vätskepartiklar från arbeten som slipning, blästring, tillskärning, diktning och mejsling. Andra riskområden är arbeten med högtrycksverktyg eller ångtvättar.
  • Frätande eller irriterande ämnen som förekommer vid hantering av syror och baser eller blandning och applicering av lim och ytbehandlingar i sprayform.
  • Bländande ljus eller skadlig strålning vid svets- och laserarbeten.
  • Hög värme eller flammor.
  • Laserstrålning.

Dela denna artikel