Sport och fritid

Prestera bättre med högklassiga receptbelagda sportglasögon

Optimal syn för idrottare

26 mars 2020

Den som älskar utomhusidrott behöver skydda sina ögon mot bländning, UV-strålning, vatten och partiklar. Med ett par receptbelagda sportsolglasögon kan du se bättre och därmed även prestera bättre. SE BÄTTRE förklarar vad du behöver känna till om sportglasögon, så att du blir lite bättre än motståndarna.

 • Prestera bättre med högklassiga receptbelagda sportglasögon

Varför behöver jag sportglasögon med styrka?

I de flesta sporter är dina prestationer direkt kopplade till hur bra du ser. Oavsett om du behöver avgöra avståndet till greenen, bedöma din tennisserv, eller passa bollen perfekt till din fotbollslagkamrat – allt handlar om att se klart, bekvämt och ostört. Dessutom kan färgade glasögon för en viss sport göra att du ser bättre och i slutändan även presterar bättre.

Ändå är det många som utövar sport utan de receptbelagda glasögon man kanske behöver. Vanliga glasögon är ofta inte lämpliga när man idrottar eftersom de ramlar av, glider och kan gå sönder.

Ett extra par glasögon speciellt utformade för sport kan tyckas vara dyrt och onödigt men kan faktiskt förbättra dina prestationer, särskilt om de är optimerade för den individuella sporten.

Speciella sportglasögon är specifikt designade för att:

 1. Skydda dina ögon mot UV-strålning
 2. Polariserade sportglasögon minskar störande reflexer och bländning
 3. Sitta säkert och förbättra det perifera seendet när du rör dig
 4. Korrigera synfel och öka både din och din motståndares säkerhet
 5. Skydda dina ögon mot damm och partiklar
 6. Skydda dina ögon från stötar och skador tack vare okrossbara glas (t.ex. skyddande receptbelagda goggles av polykarbonat för squash)
 7. Förbättra din syn genom att korrigera ditt synfel. De är särskilt effektiva när de är designade eller skräddarsydda för en viss typ av sport.

Vardagsglasögon jämfört med sportglasögon

I allmänhet hjälper dina vanliga klara slipade glasögon eller solglasögon dig effektivt att se bättre på idrottsplatsen. Ett par receptbelagda sportglasögon kan dock optimeras mer specifikt för just dina individuella behov, så att de till exempel hjälper dig att snabbt växla fokus och reagera snabbare på spelplanen.

Prata med din  optiker  om hur dina sportglasögon kan skräddarsys för att passa just dina synbehov.

Speciella sportglasögon

Det finns speciella glasögon för nästan alla tänkbara sporter och de flesta kan slipas i dina individuella styrkor. Olika glasfärger kan förstärka specifika färger, medan vissa sportbågar förbättrar passform och komfort.
A man wearing ZEISS ski goggles

Skidåkning

Skidglasögon kan vara stora och täcka nästan hela den övre delen av ansiktet för extra skydd, eller lite mindre framträdande och se ut mer som ett par vanliga solglasögon. Rosa eller gulorange nyanser förstärker kontrasten och gör det lättare att se pucklar i snön.

I allmänhet bör polariserade linser inte användas vid utförsåkning eftersom de kan påverka djupuppfattningen – rådgör alltid med din optiker för att välja de skidglasögon som passar dig bäst.

Cykling

Cykling

Glasögon för cykling  måste vara allkonstnärer och skydda dina ögon mot vind, partiklar, bländning och UV-strålning utan att imma igen. Högklassiga kupade glas med reptålig ytbehandling är i allmänhet det bästa valet för cyklister.

Receptbelagda cykelglasögon gör att du ser ännu bättre på stigen eller vägen, så boka in ett syntest för att hitta en lösning som passar just dig.

Basket

Basket

Receptbelagda basketglasögon är vanligen försedda med en rem som smiter åt runt huvudet, och hjälper dig att se riktigt klart under den krävande basketmatchen. Se till att välja ett okrossbart glasmaterial för att skydda dina ögon. För inomhussporter kan glasen vara klara medan utomhusspelare kan välja färgade glas.

Golf

Golf

För golfare passar lättviktsglas i kupade bågar bäst.  Speciella golfglas  är ofta färgade i en mörklila, kopparfärgad eller gulorange nyans för att öka kontrasten på golfbanan.

Polariserade glas kan också användas för att minska bländningen och det obehag denna medför.

A man swimming in the pool

Simning och dykning

Om du använder glasögon kan simglasögon med styrka göra att du ser bättre när du simmar. När du snorklar eller dyker kan dykglasögon med styrka göra att du ser bättre och får en mer njutbar dykupplevelse.

A man playing tennis

Tennis, squash och andra bollsporter

Dina receptbelagda glasögon bör ge optimalt djupseende, god rörelseuppfattning och skydd. Mycket ljusa rosafärgade nyanser i kombination med en antireflexbehandling kan förbättra kontrasten och ta bort störande reflexer. Eftersom tennis- och squashbollar kan röra sig i mycket höga hastigheter är det viktigt att välja glasögon som också erbjuder ett visst skydd för att undvika skador.

Vattenskidåkning

Fiske och vattenskidåkning

De bästa glasögonen för vattensport är försedda med ett polarisationsfilter som minskar bländningen och erbjuder ett UV-skydd på upp till 400 nm för dina ögon och huden runt dem. Glasen bör vara slitstarka och reptåliga.

Sportglasögon med styrka för barn

Sportglasögon med styrka för barn

Barns ögon är särskilt känsliga och det är viktigt att barnets glasögon erbjuder  optimalt UV-skydd  vid utomhusaktiviteter.

Linsen i ett barns öga släpper igenom mer UV-strålning än hos en vuxen, så för att undvika ögonsjukdomar som t.ex. snöblindhet och skador på lång sikt såsom katarakt bör sportglasögon med styrka för barn skydda ögonen mot skadlig UV-strålning.

Sportglasögon för barn måste dessutom sitta bekvämt, vara försedda med mjuka näs- och öronkuddar och av säkerhetsskäl vara okrossbara.

Det finns speciella glasögon för nästan alla tänkbara sporter och de flesta kan slipas i dina individuella styrkor.

Det finns speciella glasögon för nästan alla tänkbara sporter och de flesta kan slipas i dina individuella styrkor.

Andra sporter och utomhusaktiviteter

Även om ingen speciell design krävs för just din sport (t.ex. löpning) kan enstyrkeglas eller  progressiva glas  i kupade bågar ändå vara ett bra val för dig.

I allmänhet fungerar mörka nyanser bäst när solen skiner kraftigt. Färgskiftande glas blir ljusare och mörkare i takt med att ljuset förändras, vilket gör dem till ett bra val oavsett väderlek.

Berätta alltid för din optiker hur du tänker använda dina glasögon eftersom många vardagsglas inte är okrossbara och därmed inte säkra när man idrottar.

Med Cosmetic Edge Technology
Utan Cosmetic Edge Technology
Without Cosmetic Edge Technology (left) vs. with Cosmetic Edge Technology (right).

Teknik i sportglasögon

Omslutande bågar med polariserade kupade glas är ett omtyckt val bland sportentusiaster, eftersom de skyddar mot bländning, UV-strålning och vind från sidan. De är dock ofta en optisk utmaning eftersom den extrema vinkeln kan påverka synen. Om vanliga glas används i kupade bågar kan aberrationer och förvrängningar påverka synen negativt.

Med Cosmetic Edge®  Technology by ZEISS  kan glasets tjocklek minskas med upp till 30 %. Det innebär att plana glas kan tillverkas med optimal styrka, även om glasets diameter är stor och bågen mycket kupad.

Skräddarsydda plana glas med styrka kan sättas in i kupade bågar och fungera som en optimal synkorrigering med minimala förvrängningar.

Rekommenderade färger för specifika sporter

Att köpa ett par sportglasögon med styrka

Här gäller samma som för dina vanliga glasögon – ju mer information din optiker har desto mer skräddarsytt blir slutresultatet. När du går till optikern är det därför viktigt att berätta exakt hur du tänker använda dina sportglasögon. Berätta lite om den specifika sporten och förklara hur bra du ser och vilka synproblem du har på spelplanen, i spåret eller utomhus.

Om du behöver speciella glas för just din sport finns det optiker som är inriktade på just teknik för sportglasögon. Boka in ett besök och ta med din sportutrustning, t.ex. hjälm eller visir. Visa dessutom optikern vilka glasögon eller solglasögon du använder idag, så att han eller hon kan hjälpa dig med de optimala styrkorna.

Vissa tävlingsskyttar tar till och med sig sin optiker till skjutbanan för att mätningen ska bli ännu exaktare – fråga din optiker om de erbjuder denna tjänst.

De 10 viktigaste egenskaperna för sportglasögon

Receptbelagda sportglasögon kan vara en stor investering, så det är viktigt att se till att dina glasögon inte bara har en massa fräcka funktioner utan verkligen skyddar dina ögon optimalt.
 • Din optiker kan hjälpa dig att välja rätt storlek på glasen utifrån den sport du utövar.

  När du provar glasögonen ska du kunna se klart, framför allt i det perifera området, utan förvrängningar eller aberrationer.

  Dina individuella styrkor ska göra att du ser tydligt.

 • Bågen ska sitta bekvämt utan att glida av när du rör dig. Se till att bågen inte trycker onödigt mycket mot näsan eller bakom öronen, men att den samtidigt smiter åt tillräckligt runt huvudet. Luften måste kunna cirkulera tillräckligt så att glasen inte immar igen när du svettas. Din optiker kan hjälpa dig att hitta en bra balans så att glasögonen sitter bra och samtidigt möjliggör för luften att cirkulera tillräckligt.

 • När du koncentrerar dig på spelet är det sista du vill att glasögonen halkar runt och påverkar din syn negativt. Sportremmar för glasögon är oftast ett mjukt och bekvämt elastiskt band som gör att dina goggles eller kupade bågar sitter där de ska.

 • Vissa nyanser är fördelaktiga för vissa sporter: till exempel kan kopparfärgade, gulorange eller mörklila nyanser hjälpa golfare att se bollen bättre mot himlen och gräset.

  Rådgör med din optiker om hur dina sportglasögon kan förses med antireflexbehandling eller speciella spegelbehandlingar (för miljöer med kraftig bländning, t.ex. i skidbacken) och hur du väljer bäst nyans för just din sport.

 • Reptåliga glas och en båge som sitter ordentligt skyddar dina ögon mot vind, damm, smuts eller till och med snö och is.

 • Av säkerhetsskäl bör dina glas vara okrossbara, oavsett om du tävlar på elitnivå eller är en glad amatör. Detta är särskilt viktigt för att skydda ögonen mot slag och stötar när man utövar kontaktsporter och bollsporter.

 • Polariserade glas  är inte bara fördelaktiga för den som ägnar sig åt vattensport eller fiske, utan minskar samtidigt i stor utsträckning irriterande bländning så att man ser bättre.

 • Målet för de flesta sportentusiaster är att förstärka kontrasten. Skylet® solskyddsglas är speciellt utvecklade för situationer som kräver ett högre skydd mot UV-strålning och bländning och speciella situationer som samtidigt kräver ett bra kontrastseende.

  Om dina receptbelagda glasögon släpper igenom mycket ljus är det dags att fundera på att köpa ett par nya.

 • Om regn eller fukt gör att dina glasögon immar igen på idrottsplatsen påverkas din syn negativt. Se till att undvika riskfyllda situationer och skador genom att välja glas med imskyddsbehandling, eller använd imskyddsspray som förhindrar imma i upp till 24 timmar efter användning.

 • Om du älskar sport tillbringar du troligtvis mer tid utomhus än genomsnittspersonen. Exponering för skadlig UV-strålning kan över tid leda till allvarliga ögonsjukdomar som t.ex. katarakt eller till och med hudcancer som påverkar den känsliga huden runt ögonen.

  Utgå inte från att en mörk nyans automatiskt erbjuder UV-skydd – vissa klara glas erbjuder faktiskt högre UV-skydd än svarta, grå eller bruna glas. Fråga din optiker om dina glas blockerar UV-strålning på upp till 400 nm, eftersom det är den högsta graden av UV-skydd för ögonen som finns på marknaden.


Dela denna artikel