Livsstil och mode

Ta bilder med glasögon

Att ta fantastiska bilder är inget problem för glasögonbärare

16 oktober 2020
  • Ta bilder med glasögon

När man tar bilder försöker fotografen alltid att komma så nära sökaren som möjligt för att få den bästa bilden. Att komma ända intill sökaren är inte möjligt för glasögonbärare. Ändå är det inget problem för glasögonbärare att ta perfekta bilder, bara man beaktar ett par saker.

Vissa tycker om att ta vackra landskapsbilder medan andra helst tar porträttbilder. Fotografi är en enormt omtyckt hobby runt om i världen. Som glasögonbärare står man ofta inför ett svårt val: Ska jag ta foton med eller utan mina glasögon? Om man tar foton med en smartphone eller en enkel digitalkamera är detta inget problem. Man tittar helt enkelt på displayen och trycker på knappen. Med moderna digitala spegelreflexkameror kan man ta foton både med och utan glasögon.

Kameror med korrektionslinser

På en digital spegelreflexkamera kan sökarens dioptri ställas in för att optimeras för fotografens egen synförmåga. Ungefär 90 procent av alla glasögonbärare kan då fotografera alldeles utmärkt utan glasögon. Att köpa en så kallad korrektionslins lönar sig dock bara för glasögonbärare med stark synnedsättning på mer är 6 dioptrier. Korrektionslinsen skruvas fast på sökaren och gör det möjligt för fotografen att se klart och tydligt genom den utan glasögon.

Många digitala spegelreflexkameror är dessutom utrustade med en LiveView-funktion. Displayen på baksidan visar direkt vad den digitala sensorn ser och vad som sparas som foto när avtryckaren trycks. För att slutligen kontrollera att motivet är fokuserat kan du zooma in på det med förstoringsfunktionen. På så vis förvissar du dig om att du har tagit ett perfekt foto av motivet. Många kompakta och spegellösa systemkameror har endast en sådan display för bildsökning. I starkt solljus har dock dessa displayer en stor nackdel jämfört med en riktig sökare. Endast med en sökare har du som fotograf en klar och tydlig bild genom objektivet som inte bländas.

Personer med ålderssynthet har en stor fördel av att fotografera utan glasögon. Dessa människor kan inte se så bra på nära håll och måste till exempel hålla tidningen på armlängds avstånd för att kunna läsa den. Men brytningskraften i sökaren är kalibrerad så att ett motiv på en meters avstånd är i fokus, vilket kompenserar för synproblemet. Man ser då klart och tydligt genom sökaren och kan ta perfekta bilder.

Med kameran till optikern

Om du hellre har glasögonen på vid fotografering kräver det en viss invänjning. När man fotograferar försöker man i regel att titta så nära som möjligt genom kamerans sökare och då kommer glasögonglaset till slut i vägen. Detta medför ett problem: Eftersom ögat inte kommer tillräckligt nära leder det till en viss begränsning av synfältet. Mitten är i fokus med periferin är något suddig. Med ett speciellt prisma från en specialistförsäljare kan detta åtgärdas. Det garanterar skarp syn även i periferin. Personer med progressiva glas behöver också öva lite. Först måste de hitta det område på glasen som de ser bäst igenom när de fotograferar. Tips: Om du ska köpa ett par nya glasögon och planerar att använda dem ofta i samband med fotografering bör du ta med dig kameran när du går till optikern.

Bättre mineralglas och bra ytbehandling

Om du fotograferar mycket med glasögon på, tänk då på att ytan på glasen skadas av att komma i kontakt med sökaren. Beroende på materialet är det möjligt att repor blir synliga på glasögonglasen, i synnerhet på glasögonglas i plast med otillräckligt skydd. Många kameratillverkare tillhandahåller en extra mjuk ögonmussla i gummi. Som glasögonbärare är detta extra viktigt för dig. Plastglas är idag mycket tåligare är de var för ett par år sedan, men ändå kan glasen skadas. Om du fotograferar mycket med glasögonen på ska du helst bära mer tåliga mineralglas eller fråga en optiker om en bra ytbehandling av dina glasögon.


Dela denna artikel