Kunskap om seende

Tio tips för att välja rätt ytbehandling

SE BÄTTRE med nya ytbehandlingar – för mer komfort och ökad hållbarhet

24 mars 2022
  • Tio tips för att välja rätt ytbehandling

Ytbehandlingen ger dina glas en perfekt yta. Den förvandlar dina glasögon till ett tekniskt mästerverk som ger dig en unik synkomfort. Glas med rätt styrka för dina synbehov räcker inte för att garantera ett optimalt seende. SE BÄTTRE ger dig 10 praktiska tips när det gäller ytbehandlingar. Vilken typ av behandling passar bäst för dig och vad bör du tänka på när du köper nya glasögon?

1. Antireflexbehandling (AR) – ett måste för alla glas. Vad kännetecknar en bra antireflexbehandling?

Varje glasyta reflekterar ljus – ett oundvikligt fenomen som ofta kan vara väldigt irriterande. Men det finns hjälp att få. En högkvalitativ antireflexbehandling gör inte bara att du själv ser bättre ut, eftersom det blir lättare att se dina ögon, utan eliminerar dessutom den största delen av de störande reflektionerna. Antireflexbehandlingar gör att du ser bättre när du kör bil i mörker eller när du läser. Dessutom tar en antireflexbehandling bort nästan alla reflektioner på glasets yta, vilket gör att personer du möter kan se dig i ögonen utan problem. En högkvalitativ antireflexbehandling består av flera lager som samverkar för att ge optimal effekt. På så sätt minimeras reflektioner orsakade av ljus med olika våglängder och från olika riktningar, vilket även minskar ögontröttheten.

Tips: Med nya ytbehandlingar från ZEISS ser du bättre. Tack vare sin innovativa teknik reducerar DuraVision® Platinum-behandlingen irriterande reflexer med ytterligare 20 procent.

2. Vilka fördelar erbjuder hårda ytbehandlingar?

Idag tenderar allt fler kunder att välja plastglas. Dessa glas är dock inte lika hårda som glasögonglas av mineralglas och är därför mindre tåliga och mer känsliga mot repor. Därför rekommenderar vi definitivt en speciell hård ytbehandling för att öka glasens hållbarhet. Behandlingarna gör ytan mindre känslig mot repor, som kan försämra din syn.

ZEISS nya ytbehandling DuraVision® Platinum är en kombination av en antireflexbehandling och en extremt hållbar hård ytbehandling. Denna ytbehandling skyddar plastglas med antireflexbehandling genom att göra dem så hårda att deras prestanda är lika hög eller till och med högre än vanliga mineralglas: studier har visat att glas som behandlats med DuraVision® Platinum är upp till tre gånger hårdare än dagens generationer av plastglas*

3. Erbjuder dessa glas ännu fler fördelar än ökad visuell komfort och längre hållbarhet?

Ja. Glas med DuraVision® Platinum-teknik består av upp till nio ultratunna skikt. Dessa skikt har fyra uppgifter: först förses grundmaterialet med en hård ytbehandling som följs av flera antireflexbehandlingar och avslutas med ett lager Clean Coat. Detta översta lager förseglar glaset och skapar en alldeles slät yta. Resultatet är att smuts och fukt helt enkelt rinner av ytan och glasen därför håller sig rena längre. Och när de väl måste rengöras blir detta mycket enklare och bekvämare.

4. Innebär det att moderna ytbehandlingar med antistatiska och vattenavvisande egenskaper också gör glasen enklare att rengöra?

Ja. För det första uppvisar glas med dessa typer av ytbehandlingar utmärkta antistatiska egenskaper, vilket innebär att de inte blir smutsiga lika snabbt och drar åt sig betydligt mindre damm och ludd. För det andra gör det smuts- och vattenavvisande skiktet att glasen är enkla att rengöra. Du kan bekvämt torka av dem med ZEISS putsdukar eller hålla dem under rinnande, ljummet vatten och därefter skaka bort kvarvarande vattendroppar. I regel behöver de inte ens putsas med en mikrofiberduk eftersom vätskorna helt enkelt pärlar av från ytan, ett fenomen du kanske känner till från lotusblommans blad.

5. Hur rengör man ytbehandlade glas på bästa sätt?

Använd aldrig din tröja, skjortärm eller näsduk för att rengöra glasen  – små smutspartiklar kan repa glasen. Resultatet: hej då, tydlig syn! Ett stort antal små repor kan göra ytan på dina glas suddig. Så rengör aldrig dina glas med kläder, pappersnäsdukar eller liknande.

För vardaglig rengöring rekommenderar vi rinnande, ljummet vatten eller ZEISS rengöringsspray och mikrofiberduk. Då och då kan du använda ZEISS putsdukar som inte skadar ytbehandlingen. Dessa dukar är förpackade en och en, finns alltid redo och har en hållbar effekt: de garanterar både  se bättre och längre livslängd för glasen.

6. Finns det några andra externa faktorer som kan skada mina glasögon?

Ja, det finns många! Att tappa dem, behandla dem felaktigt så att repor uppstår eller att utsätta dem för extremt höga eller låga temperaturer kan också skada dina glas. En annan sak man bör undvika är att utsätta glasögonen för den värme som uppstår i en bil en varm sommardag. Samma sak gäller för att använda dem i bastun eller lägga dem på elementet hemma: glasögonglas är helt enkelt inte gjorda för detta. Ofta underskattar glasögonbärare risken med små smutspartiklar på själva glasen eller på näsdukar eller klädesplagg som används för att rengöra glasen. Allt detta kan leda till repor. En modern hård ytbehandling är lösningen på problemet: den gör dina glas mer reptåliga och ger dem ett längre liv.

7. Och barn, vad gäller för dem? Behöver deras glas någon speciell behandling?

Antireflexbehandlingar är mycket viktiga för barn, senast när de börjar skolan. Dessa ytbehandlingar är ytterst prisvärda. Kontakta din optiker så får du mer information. Självklart är en hård ytbehandling helt nödvändig för barnglasögon. Bara då håller de måttet i ett barns krävande och ofta omilda vardag. Observera: Välj en optiker som har erfarenhet av att hantera barns speciella behov. Rätt optiker kommer att utföra en komplett undersökning av ditt barns ögon för att säkerställa att barnet får exakt de glasögon som passar för hans eller hennes behov.

8. Sätt lite färg på livet: måste solglasögonglas alltid vara bruna?

Brunt, grönt och grått är väl färgerna vi oftast förknippar med solglasögonglas och de är inte speciellt spännande. Men världen är ju så färgglad! Beroende på planerat användningsområde kan en diskret färgtoning öka kvaliteten på din syn, pigga upp dig och skapa en unik, trendig stil. Namn som "Spicy Red" och "Pretty Pink" talar ju för sig själva! Eller vill du ha något mer elegant? Vår högklassiga "Black tint" erbjuder upp till 95 % ljusabsorption och en rad olika absorptionsgrader designade för att återspegla dagens trender. På begäran kan din optiker erbjuda dig glas i alla moderna nyanser som enfärgade, tonade och trendigt tvåfärgade. Det är viktigt att du berättar för din optiker när och i vilka situationer du tänker använda dina färgade glas: varje dag, som solglasögon, eller vid särskilda aktiviteter (t.ex. sport)? Din optiker hjälper dig gärna.

9. Färgade glas från ZEISS finns i alla regnbågens färger. Vad bör man tänka på?

Färgade glas har många fördelar: de sätter inte bara en högst personlig prägel på ditt utseende, utan ökar även kontrastuppfattningen, piggar upp dig, minskar bländningarna orsakade av artificiellt ljus, bidrar till att dölja rynkor och förbättrar din övergripande synkomfort. Men de måste också matcha din frisyr, din makeup och dina kläder. Om du inte direkt gillar skrikiga färger, finns det flera diskreta pastelltoner att välja bland. Tips: Dina glasögon bör först anpassas till din frisyr och din ansiktsform och först därefter till dina kläder. Nästan alla nyanser passar för blont och mörkt hår. Rosa och lila är perfekta nyanser för rödhåriga. Och glöm inte din hudfärg, den är också viktig. Kraftiga färger är bäst för den med blek hy. Kraftiga färger är bäst för den med blek hy.

Se också till att färgen på glasen och bågen inte döljs av alltför dominerande ögonmakeup. Kajal och mascara är dock självklart utmärkta för att framhäva dina ögon. Läppstift är absolut ett måste för att se till att din mun och dina ögon passar varandra perfekt. å här ger dina färgade glas dig precis den look du vill ha – vare sig exotisk eller elegant. Grundregeln är: ju mer iögonfallande dina glasögon är, desto enklare bör din klädsel vara. Du bör med andra ord använda smycken och andra accessoarer sparsamt när du använder dina färgade glas! För övrigt kan du beställa glas i alla färger från din optiker. Ge dem bara ett färgprov (t.ex. din favorithandväska) så beställer de matchande glas. Mer information om ZEISS färgskala...

10. Färgskiftande glas – hur fungerar de och för vem passar de?

Färgskiftande glas för vardagens många olika situationer. För den som använder glasögon och ofta går in och ut när solen är framme, lönar det sig definitivt att byta till ett alternativt solskydd i form av moderna färgskiftande glasögon som t.ex. ZEISS PhotoFusion X. De reagerar avsevärt mycket snabbare på växlande ljusförhållanden än tidigare generationers färgskiftande glas. De blir helt mörka i solsken men lika snabbt i princip helt klara igen när du går in. Hur snabbt glasen blir klara igen är särskilt viktigt för att säkerställa att du inte "blir kvar i mörkret" när du t.ex. går in i en butik från en solig gata. PhotoFusion X-glasen garanterar dessutom 100 % UV-skydd oavsett aktiveringsläge och erbjuder exakt samma höga optiska kvalitet. EISS färgskiftande glas PhotoFusion X finns i säsongens alla trendiga färger. Avslappnat, trendigt, elegant eller för barn. Mer information om ZEISS nya färgskiftande glas...

Har du märkt att du börjar kisa även om ljuset är måttligt i ett rum? Färgskiftande glas rekommenderas även i den här typen av situationer. De anpassar sig jämnt till alla ljusförhållanden du upplever och säkerställer ett avslappnat och bekvämt seende i alla lägen.


Dela denna artikel