Livsstil och mode

Glas som mörknar: bekväm och avslappad syn för alla

SE BÄTTRE bad Volker Gahr – Senior Produktchef på ZEISS med ansvar för ZEISS PhotoFusion – att beskriva de viktigaste funktionerna i moderna fotokromatiska glas

16 oktober 2018

Som varje glasögonbärare vet, är ett idealiskt scenario när du inte ens märker att du bär dina glasögon, eftersom de anpassar sig så väl till varje situation. Så behovet av att växla fram och tillbaka mellan vanliga glasögon och solglasögon kan vara mycket irriterande. I några obekväma ögonblick är din syn inte perfekt medan du byter glasögon och lägger tillbaka det paret du inte behöver i fodralet – en tröttsam process som slösar värdefull tid. Glas som mörknar kan erbjuda en bra lösning på detta problem. Men hur väljer man bra självtonande eller ”fotokromatiska” glas? För att ta reda på mer om detta ämne, talade SE BÄTTRE med Volker Gahr, Senior Produktchef på ZEISS med ansvar för ZEISS PhotoFusion.

SE BÄTTRE: Glas som mörknar har funnits under lång tid. Det sätt som de växlar från klara till mörka verkar nästan magiskt, men många användare anser fortfarande att de är gammalmodiga och oattraktiva. Vad har den senaste generationen av självtonande glas att erbjuda? Och hur har de förbättrats jämfört med äldre modeller?

Volker Gahr: Innan vi började med utvecklingen av ZEISS fotokromatiska glas som kallas PhotoFusion bad vi glasögonbärare beskriva exakt hur deras idealiska självtonande glas skulle se ut och vilka egenskaper och funktioner de skulle ha.

Högsta prioritet enligt bärarna var glasens förmåga att reagera snabbt på solljus och att skifta tillbaka från mörka till klara inomhus. I samma ögonblick som jag går ut i solen ska glasen mörkna, och så fort jag går tillbaka in ska de klarna så snabbt som möjligt. Det är svårt att beskriva hur obehagligt det är att gå in i en butik, till exempel, och plötsligt hamna i mörker!

Vad gäller din andra punkt – idén att glas som mörknar anses föråldrade eller omoderna – beror den till stor del på problem med äldre generationer av självtonande mörknar. När dessa skulle klarna gick man i vad som kändes som en evighet i ett slags mellantillstånd. Det gjorde att de bruna varianterna av dessa äldre glas såg svagt gula ut när de skulle vara klara, vilket ansågs ganska oattraktivt kosmetiskt.

Det är därför dagens glasögonbärare anser att det är så viktigt att ha självtonande glas som blir helt klara inomhus så att de ser ut som normala glasögon. Detta var den andra viktiga punkten som bärare betonade utöver glasens förmåga att reagera snabbt på förändrade ljusförhållanden.

Moderna glas som mörknar förväntas också erbjuda samma nivåer av UV- och bländskydd som vanliga solglasögon.

Dessa var de viktigaste funktionerna som begärdes av kunder och gav oss en grund för att utveckla PhotoFusion. Och de representerar också de viktigaste kriterierna som glasögonbärare ska leta efter och jämföra när de köper självtonande glas.

SE BÄTTRE: Hur får man glasen att reagera snabbare på förändrade ljusförhållanden?

Volker Gahr: Hemligheten ligger i särskilda fotoaktiva molekyler integrerade i glasen som reagerar på UV-ljus av hög energi. När solljuset träffar glaset ökar ytan av dessa molekyler vilket gör att glaset mörknar. Ju starkare solljuset eller UV-ljuset är, desto mörkare blir glaset. När UV-ljuset tas bort, krymper molekylerna tillbaka till deras ursprungliga storlek.

Fotoaktiva molekyler är helt enkelt speciella kemiska föreningar som vi har optimerat för PhotoFusion-glas för att se till att de gör sitt jobb så fort som möjligt.

SE BÄTTRE: När det gäller UV-ljus, erbjuder ZEISS självtonande glas verkligen samma höga nivå av UV-skydd som ZEISS solglasögon? Kan jag även använda dem i extremt starkt solljus i bergen, till exempel?

Volker Gahr: Precis som våra solglasögon, ger PhotoFusion-glasen 100% UV-skydd1 vilket innebär att du kan vara säker på att du har det bästa möjliga skyddet. PhotoFusions UV-filtereffekt är fullt aktiv även när glasen är klara. Solljus är särskilt starkt i bergen, eftersom UV-strålningen blir mer och mer intensiv ju högre man är. Så genom att välja PhotoFusion kan du vara säker på att du inte tar några onödiga risker. Men UV-skydd är inte den enda nyckeln till en avslappad syn: du behöver också bländskydd för att ta itu med solens strålglans. Det är därför som människor som utövar mer extrema aktiviteter på höga höjder skulle kunna dra nytta av glas utformade för speciella tillämpningar. Dessa kan omfatta sidoskydd, en mörkare nyans och spegelbeläggningar med tanke på aktiviteter såsom glaciärklättring eller långa vandringar genom snön. Snö reflekterar ljus som en spegel vilket ökar intensiteten ännu mer.

Volker Gahr

Precis som våra solglasögon, ger PhotoFusion-glasen 100% UV-skydd1 vilket innebär att du kan vara säker på att du har det bästa möjliga skyddet. PhotoFusions UV-filtereffekt är fullt aktiv även när glasen är klara.

Volker Gahr

Senior Produktchef på ZEISS med ansvar för ZEISS PhotoFusion

SE BÄTTRE: Vem kan dra nytta av glas som mörknar, enligt dig?

Volker Gahr:  Glas som mörknar ger en bekväm och avslappad syn. Oavsett om du är inomhus eller utomhus, säkerställer de att din syn är precis rätt. Så jag skulle säga att glas som mörknar är en bra lösning för alla som tillbringar en hel del tid med att gå in och ut ur byggnader och som tycker att det är krångligt att växla mellan två par glasögon. Och de är naturligtvis ett särskilt bra val för människor som är känsliga för ljus eftersom ett ständigt kisande kan bli väldigt tröttsamt och även leda till huvudvärk i de mest extrema fallen.

SE BÄTTRE: Och till rynkor …

Volker Gahr:  Det är möjligt. Men vårt huvudfokus på ZEISS är naturligtvis att uppnå en optimal, avslappad syn. Om det också resulterar i färre rynkor så är det självklart en extra bonus!

SE BÄTTRE: Hur länge kan molekylerna som används i PhotoFusion göra sitt jobb?

Volker Gahr: De tröttnar aldrig! Deras förmåga minskar inte i någon nämnvärd grad under ett glas livstid. Med detta sagt, så är självtonande glas ”optiska enheter” av samma kategori som kikare, mikroskop och kameralinser, så de kräver en viss mängd skötsel och skydd. Det är ingen tvekan om att en bra ytfinish som omfattar en hård glasbeläggning med utmärkta antireflekterande egenskaper kommer att öka livslängden på glaset och ge ökad komfort.

Självtonande glas är ”optiska enheter” av samma kategori som kikare, mikroskop och kameralinser, så de kräver en viss mängd skötsel och skydd.

Volker Gahr

Senior Produktchef på ZEISS med ansvar för ZEISS PhotoFusion

SE BÄTTRE: Det finns en hel del diskussioner när det gäller att bära glas som mörknar under körning. Lämpar sig PhotoFusion-glas för förare?

Volker Gahr:  Du kan helt klart köra samtidigt som du bär PhotoFusion-glas eftersom de är utformade för att vara en all-round lösning som lämpar sig för alla dina vardagliga synbehov. Men som jag nämnde tidigare, reagerar PhotoFusion-glas på UV-ljus, vilket innebär att de inte mörknar så mycket i bilen som de gör ute i det fria eftersom vindrutan absorberar en del av UV-ljuset. Det innebär att du får något mindre bländskydd, så för långa soliga bilturer kan det vara mer bekvämt att bära solglasögon. Din optiker kan berätta om det är lämpligt att ha ett extra par glasögon för dessa typer av situationer.

SE BÄTTRE: Kan du kombinera PhotoFusion med alla recept och ytbehandlingar från Zeiss?

Volker Gahr:  Det är väldigt viktigt för oss att våra kunder har så stor flexibilitet som möjligt när det gäller att kombinera ZEISS-produkter. Så, i princip, kan PhotoFusion kombineras med allt: med alla våra glastyper, alla våra olika typer av ytbehandlingar, alla glasstyrkor och alla bågtyper. Det innebär att absolut alla kan uppleva och dra nytta av den extra bekvämligheten av PhotoFusion-glas.

SE BÄTTRE: Innebär PhotoFusion slutet av utvecklingsprocessen, eller kan självtonande glas förbättras ytterligare?

Volker Gahr:  ZEISS har redan över 100 år av innovation inom glasögonutveckling i bagaget. Med PhotoFusion®  har vi erhållit en betydande kompetens inom fotokromatiska glas, och det är något som vi naturligtvis vill bygga vidare på i framtiden. Det är lite som en sport i den meningen att vi måste försöka nå målet att ständigt förbättra våra resultat. Just nu är vi i ledningen och det vill vi förbli!


Dela denna artikel

  • 1

    UV-strålning är uppdelad i tre band, men bara UVA och UVB når jordens yta. UVC-strålning, av kort våglängd och med hög energi (100-280 nm) absorberas nästan fullständigt i jordens atmosfär. Termen solens UV-strålning används enbart för att hänvisa till UVA och UVB-komponenterna som når oss på jordens yta. UVA och UVB-strålning absorberas av ögat i olika grad, om de inte blockeras av glasögonglas.