Kunskap om seende

Endast dina glasögon kan göra det!

Kontaktlinser är ett mycket bra alternativ till glasögon - men det finns fortfarande några synlösningar som bara är möjliga med gamla hederliga glasögon.

26 juni 2020
  • Endast dina glasögon kan göra det!

Glasögonglas och kontaktlinser kan göra mer och mer. Genom att ständigt bli mer exakta och individualiserade, kan båda dessa synlösningar nu kompensera synfel ännu mer effektivt. Det är nästan lika naturligt som att inte bära några glasögon alls: oavsett om det är för myopi (närsynthet), hyperopi (långsynthet) eller presbyopi (gradvis förlust av förmåga att fokusera på objekt på nära avstånd med stigande ålder). Det är normalt en fråga om smak eller vana om en person bestämmer sig för att bära glasögon eller kontaktlinser. Men visste du att det faktiskt finns några synfel som bara glasögon kan korrigera optimalt? Det finns massor av moderna bågar på marknaden och den tid när glasen var tjocka som pansarglas är sedan länge förbi. I din jakt på den perfekta modellen bör du emellertid tänka på några saker. Tillförlitliga glasögon är nämligen extra viktigt för dem som ska busa, leka och spela.

Multifokala kontaktlinser och/eller progressiva glas

Progressiva glas och multifokala glas är optiska underverk eftersom båda korrigerar två synfel med ett enda glas: när- och fjärrseende.

Progressiva glas kan göra detta tack vare deras design. Ögat ser genom motsvarande synomfång och korrigeras i enlighet med detta. Ju mer exakt synomfånget är anpassat till bäraren och bågarna, desto naturligare blir synen.

Multifokala kontaktlinser arbetar på ett helt annat sätt. De sitter direkt på ögat och rör sig med ögat. I allmänhet kan man säga att det finns tre metoder som förvandlar kontaktlinser till multifokala linser med olika styrkor för när- och fjärrseende.

  1. Monovision-metoden är en äldre, men icke desto mindre, enkel lösning på problemet: en kontaktlins för närseende i ett öga, och en kontaktlins för fjärrseende i det andra. Resten sköter vanan och hjärnan. Det är viktigt att notera att detta enkelseende (monovision) försämrar 3D-synen. Om det är alltför stor skillnad mellan höger och vänster öga, fungerar denna lösning inte längre. Och när det är dags att ta körkort, är optimal korrigering av din synprestanda naturligtvis mycket viktig.
  2. Alternerande system går ett steg längre. Denna metod fungerar bara med hårda kontaktlinser, som för närvarande genomgår en renässans. Linsen är tyngre nedtill, så att den inte roterar på ögat. Styrkan för närseende är integrerad i den nedre delen av linsen. Styrkan för fjärrseende är integrerad i den övre delen. En optimal passform är viktig så att linsen sitter bekvämt på ögat.
  3. Det simultana systemet är bäst i sin klass och integrerar det mesta av optisk finess med hjälp av linser som förenar enskilda styrkor för när- och fjärrseende i en enda lins. Olika utformningar används. De två avstånden för när- och fjärrseende är anordnade i cirkulära ringar på linsen. Det finns designer där avståndszonen ligger i mitten och närzonen utanför. Dessa utformningar är de vanligaste. Det finns till och med linser med en ring för övergångszonen mellan zonerna, eller med styrkor som alternerar ring för ring.
    Båda styrkorna upplevs samtidigt. Vår hjärna vänjer sig vid att se "rätt" bild på nära håll och på avstånd.

Personlig tillpassning av en kvalificerad optiker är också ett absolut måste för multifokala kontaktlinser som en del av ett omfattande samråd. Multifokala linser måste justeras för att passa pupillstorleken exakt.

Men när det gäller presbyopi, är progressiva glas ibland ett bättre val. Multifokala linser fungerar inte för alla, eftersom inte allas hjärnor lätt kan skifta mellan korta och långa avstånd utan ansträngning. I allmänhet är det lättare för människor som redan bär kontaktlinser att använda multifokala linser. Äldre och personer med stora skillnader i styrka mår bättre med glasögon. Människor som väljer multifokala linser behöver mer tid och tålamod i början än de som väljer progressiva glas.

Och utformningen av progressiva glas är mer flexibel och enklare att använda. Speciallösningar som fungerar med glasögon fungerar endast delvis med multifokala glas, t.ex. lösningar för personer som arbetar vid en dator, särskilt seendestöd på nära håll såsom digitala glas eller optimerade konstruktioner för säkrare körning såsom med DriveSafe.

Se bättre på natten: större kontrast och mindre bländning

Många människor inser att deras kontaktlinser inte ger dem optimal syn på natten. Glasögonglas kan optimeras för mörkerseende, t.ex. med i.Scription-teknologin. Kontrasten kan också förbättras. Irriterande reflexer från glasögon kan minskas med speciella ytbehandlingar eller, för solglasögon med polariserande filter.

Den optimala lösningen för associerad heterofori (skelning)? Glasögon!

Associerad heterofori: det påverkar många människor och går sällan att korrigera. Det är ett tillstånd där de visuella axlarna för de två ögonen inte är parallella. Detta är inte synligt för en åskådare. Associerad heterofori begränsar det spatiella seendet och ögonmusklerna och hjärnan måste ständigt arbeta för att undvika dubbla bilder. Om det går odiagnostiserat, kan det vara mycket påfrestande för den drabbade. Ganska ofta resulterar den associerade heteroforin i återkommande huvudvärk och muskelspänningar. Prismor, som kan integreras i glasen, är ett botemedel. De optimerar interaktionen av de två ögonen. Efter att ha vant sig vid glasen, är det återigen möjligt att ha ett stress- och felfritt seende. Kontaktlinser kan inte göra detta eftersom de rör sig med ögat. Prismorna i glaset måste vara exakt centrerade så att de ger optimalt stöd när du tittar rakt fram.

Astigmatism: glasögon eller kontaktlinser?

Astigmatism: glasögon eller kontaktlinser?

Med astigmatism får du dimsyn och en förvrängd uppfattning. Det är där de cylindriska egenskaperna i glasögonglas träder i kraft. De bryter ljuset i olika riktningar. Receptet innehåller data, inte bara om översynthet eller närsynthet, men också styrkan och positionen av cylindern uttryckt i grader. En speciell typ av kontaktlinser, toriska linser, kan uppnå detta. Men om höga cylinderstyrkor används, resulterar detta i instabila bilder med kontaktlinser - även om de förhindrar behovet av tjocka glasögonglas. Glasögon gör ditt seende mer stabilt. Men det är i slutändan bara bäraren som kan avgöra vilken lösning som är rätt för honom/henne.

Till exempel: för sport är kontaktlinser det rätta valet eftersom det finns en lägre risk för skada och färre begränsningar. Har du någonsin sett en professionell fotbollsspelare med glasögon? I vissa fall är kontaktlinser att föredra trots den mer oprecisa korrigeringen. Kontaktlinser för sport - glasögon för avkoppling hemma.

Graviditet

Visste du att hornhinnans krökning kan förändras under graviditet? Hormoner får ögonen att svälla. De hormonella förändringarna under graviditeten kan också påverka produktionen av tårar, vilket kan leda till torra ögon. Allt detta gör det inte bara obehagligt att bära kontaktlinser, men kan även skada ögonen. Gravida kvinnor som bär kontaktlinser och upplever dessa symptom bör kontakta en optiker. Glasögon kan ge lindring. Glasögon kan ge lindring.

Ett enda par glasögon för utomhus- och inomhusanvändning

Oavsett om vi bär glasögon eller kontaktlinser, behöver vi alla solglasögon för solskydd! Solglasögon skyddar inte bara vår regnbågshinna, utan också hela vårt öga, inklusive bindhinnan, från skada och inflammation som orsakas av UV-strålar. Glasögon med glas som mörknar kan vara lösningen om du vill undvika att ständigt ta av och på dina solglasögon. Särskilda molekyler på glaset anpassar sig till solljuset.

Oavsett vilken synlösning du väljer, är det viktigt att rådgöra med din optiker. Din optiker kommer att analysera exakt vad dina ögon behöver för att övervinna de utmaningar de möter i vardagen. Detta kommer att hjälpa dig att hitta rätt synlösning - vare sig det är med glasögon eller kontaktlinser.


Dela denna artikel